Abusos tenyits de verd

La celebració de la COP-27 a Egipte posa el focus en l’historial de violacions de drets humans al país

per Joan Cabasés Vega, Andrea López-Tomàs

Ecologia, Drets

Egipte és la seu de la COP-27
Egipte és la seu de la COP-27 | COP-27
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Aquest article forma part d’una col·laboració entre elCugatenc i zaura podcast, un projecte periodístic sobre les lluites socials que tenen lloc a l’Orient Mitjà produït des de Beirut per les periodistes santcugatenques Andrea López-Tomàs i Joan Cabasés Vega.

FINESTRA AL MÓN.A Hossam Bahgat no li està permès viatjar fora del seu país. Des de fa sis anys, el govern d'Egipte li ha prohibit sortir-ne. També manté els seus comptes i els seus actius bancaris congelats. El seu nom està escrit en vermell en qualsevol llista. El seu crim ha estat somiar amb un Egipte en llibertat i lliure de violència. Aquest periodista i defensor dels drets humans és el fundador de l'organització independent Iniciativa Egípcia pels Drets Personals (IEDP). Ell i quatre col·legues més s'enfronten a tres investigacions penals, amb una possible pena de presó. Res d'això no l'atura.

“Sóc un defensor dels drets humans i sóc egipci; hem de treballar pel canvi i, fins i tot, si això té un preu, estem disposats a pagar-ho”, declara Bahgat a /zaura/. I és que el seu país, Egipte, compta amb una de les poblacions més grans de presos polítics del món. També té un nombre rècord de periodistes empresonats llanguint a les seves presons. Per això, ni Hossam ni els seus companys no es poden quedar de braços plegats.

Des del cop d'Estat del general Abdul-Fatah el Sisi el 2013, “Egipte ha protagonitzat una crisi de drets humans a gran escala amb desenes de milers de persones arrestades per càrrecs polítics, per exercir la llibertat d'expressió i associació”, explica Bahgat. La llei antiprotesta ha aniquilat qualsevol espai de lliure expressió als carrers. "Patim l'enjudiciament de defensors de drets humans, el complet control de les institucions de l'Estat, i les múltiples traves i l'extensa persecució a periodistes i mitjans independents", assenyala.

Tot i això, activistes egípcies com Bahgat tenen esperança aquests dies. Egipte acull la cimera pel clima mundial del 6 al 18 de novembre. La ciutat turística de Sharm el Sheikh a la península del Sinaí rebrà líders globals, diplomàtiques, activistes i organitzacions ecologistes per buscar solucions a l'emergència climàtica durant la COP-27. Moltes han acusat el règim policial d'Egipte d'estar fent servir una clara estratègia de greenwashing per cobrir el seu alarmant historial d'abusos als drets humans. Sisi no seria el primer líder dictatorial a utilitzar un vel verd, amb eslògans ecologistes i fet amb tela reciclada per legitimar-se a l'escena internacional.

“Ara tots els ulls miren a Egipte”, defensa Bahgat. "La COP-27 és una oportunitat estranya i útil per a nosaltres de ser el centre d'atenció del món durant dues setmanes, en què podem ressaltar la situació catastròfica dels drets humans i demanar solidaritat mundial", insisteix per a /zaura/. Per això, durant la celebració de la cimera, les poques organitzacions independents que queden a Egipte, ajudades per desenes d'activistes locals i internacionals, portaran a terme accions, “encara per desvetllar”.

Són conscients dels perills que el seu activisme comporta però no s'aturen. “És molt probable que hi hagi represàlies cap a les egípcies que aixequin la veu, és a la ment de totes les activistes, però tot i això, aquest és un risc que hem de córrer”, afirma convençut. “No podem deixar passar una gran oportunitat com aquesta”.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article