‘25 miradas’ és una exposició col·lectiva que ens presenta la sala Puntual

La mostra esdevé una petita selecció representativa de les arts plàstiques a l’actualitat

per Mariano Martínez

Cultura

'25 miradas' es pot visitar al Mercantic fins el 10 de desembre
'25 miradas' es pot visitar al Mercantic fins el 10 de desembre | Mariano Martínez
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una exposició que es podria considerar una petita mostra representativa de les arts plàstiques a l’actualitat s'ha inaugurat a la sala la Puntual, situada al centre Mercantic. Aquesta asseveració s'ha de matisar, perquè el món de l'art contemporani és tan ampli i variat que seria il·lús intentar tancar-lo en una selecció d'una quarantena d'obres.

Segons la comissària de l'exposició, la Patricia Cancelo, un del fils conductor de la mostra és la tècnica: “Les obres s'han seleccionat tenint en compte el domini de la tècnica emprada, l'obra d'art tècnicament ha d'estar ben resolta. Soc de l'opinió que qui controla la tècnica ho controla tot. És una manera de separar els professionals de l'art de l'intrusisme”. I afegeix que al camp de l'art abstracte s'ha colat molta obra que possiblement no compleix amb els canons i ratlla la mediocritat, “en el sentit que avui s'accepta tot com art i això no ajuda a professionalitzar-nos ni al consum d'art de qualitat”.

Fer una petita crònica d’una exposició amb 25 artistes reclamant l’atenció des de les parets és una tasca difícil perquè les “les 25 Mirades són 25 maneres d’observar el món, plasmant subjectives impressions que remarquen els estils propis de 25 ments creatives”. I en aquesta varietat d'interpretacions, ordenades des del més pur realisme a l'abstracció i la utilització de la impressió digital o el muntatge fotogràfic. Trobem un nu femení d'exquisida resolució que pot recordar l'acadèmia, obra de la Lidia Escabias. O el puntillisme quasi fotogràfic de les figures del Ramón Barrachina i l'estudi de les mans de la Mireia Vilar.

Inauguració de l'exposició a la Puntual | Mariano Martínez

Continuant el recorregut trobem una obra realitzada en barra de ferro i planxa policromada, obra del Rubén García Cánovas; un quadre en metal o una escultura penjada a la paret? El resultat és interessant, com l'obra de Street Art que presenta el Henry Church, també reputat tatuador a nivell internacional. I una obra provocadora, que empenta l'espectador a plantejar-se el límit entre l’obra d'art i el crit de protesta, o el tant gastat i desvirtuat tema del reciclatge. L'obra referida és de Juan Solo i són unes sèrie d'ulleres fetes amb els cartrons que s'utilitzen per embolicar les llaunes de begudes.

No farem una descripció de totes les obres, s'ha d'anar i fer el recorregut des del realisme a l’abstracció i després el camí invers. Però no podem deixar de comentar l'originalitat i execució tècnica de les obres de Patricia Cancelo, estilitzades figures de ferro executades per ella en la seva totalitat; construccions geomètriques o figuratives, lectors o ciclistes. O el quadres de Xavier Martí Bareche, tècnica mixta de collages i transfer, que podríem catalogar de denúncia social.

Per a la Patricia Cancelo, 25 Mirades és una aposta per l'enriquiment social i cultural de la gent, és un mitjà que pot afavorir el benestar i la cerca de respostes.

La Patricia, escultora, galerista, curadora..., és una activista cultural que viu per i per a l'art, i de l'art en aquests temps revolts que vivim. Amb aquesta variada mostra vol “donar visibilitat a la situació precària (per la qual passa actualment el col·lectiu dels artistes), que afegida a una cultura de masses consumista, no selectiva, i a l'intrusisme de baixa qualitat, que no ajuda a professionalitzar el nostre treball, ni a donar-li el valor que deuria tenir”.

Els i les artistes van presentar les seves obres a la inauguració de l'exposició | Mariano Martínez

Ella que ha “plorat molt per l'art”, reivindica el compromís de l'artista amb la societat el deure de contribuir dels valors universals, en la lluita contra les injustícies, per la igualtat, donar veu a qui no pot fer-se escoltar... Però també reclama el reconeixement i la justa valoració de la seva obra. “A vegades sents el comentari que una obra és molt simple, que això es fa en un tres i no res, però no es té en compte els anys de formació, les hores i proves fins arribar a l'obra acabada”. O l'altra queixa, “durant la pandèmia se’ns va reclamar perquè contribuíssim a emplenar de continguts el mitjans, però desprès es van oblidar d'una gran majoria, que havíem de continuar menjant i pagant les factures. I no parlen de l'IVA o les quotes d'autònoms que es paguen en aquest país”.

Però el missatge final de la Patricia Cancelo, optimista i hiperactiva, que s'entrega en cos i ànima al seu treball, fins el punt que alguns artistes l'han titllat “de dura i exigent”, acaba amb un missatge positiu, el desig que l'espectador gaudeixi tant o més com l'artista quan crea, i finalment presenta, la seva obra.

L'exposició romandrà oberta la públic fins el 10 de desembre.

Els artistes presents són RAMÓN BARRACHINA / PATRICIA CANCELO / LUISA CHAVES / HENRY CHURCH / MARAGDA CUSCUELA / LIDIA ESCABIAS / SANDRA GAMBOA /  RUBÉN GARCÍA CÁNOVAS / CARLES GUITART / MARCELA JARDÓN / JUDIT LUNA /  XAVIER MARTÍ BARECHE / MONTSE PLAYÀ / CARLOS PÈREZ J. J. PÉREZ / NÚRIA RECASENS / TERESA REIG / LUCÍA RUIZ / TANIA SANGÜESA / JUAN SOLO / PABLO TELLO / CARMEN TRIOL / VANITIRA / MIREIA VILAR

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article