Sant Cugat signa el protocol per ser Capital de la Sardana el 2023

El 18 de març es farà la inauguració oficial després de rebre el relleu de Balaguer

per Jordi Pascual Mollá

Cultura

Representants de les entitats sardanistes i de l'Ajuntament després de la signatura del protocol
Representants de les entitats sardanistes i de l'Ajuntament després de la signatura del protocol | Raquel Pérez - Ajuntament de Sant Cugat
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La ciutat s’omplirà d’activitats i sardanes durant el 2023 com a Capital de la Sardana, una distinció que aquest any té Balaguer i que arriba amb un any de retard respecte a l’anunci inicial per l’aturada del reconeixement per la pandèmia, quan la capitalitat requeia sobre Sant Feliu de Guíxols. Aquest matí l’alcaldessa, Mireia Ingla; la presidenta de l’Entitat Sardanista, Elvira Anglès; el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresserras, i el coordinador de la comissió de la capitalitat de la sardana, Víctor Sallés, han signat el protocol que formalitza aquest reconeixement que anteriorment han tingut Barcelona, Calella, Mollerussa, Figueres, Montblanc, Perpinyà, Sant Feliu de Guíxols i Balaguer.

Anglès ha explicat que el 18 de març serà la inauguració oficial, amb activitats a partir de les 10 del matí al Teatre-Auditori. Serà llavors quan es donarà a conèixer tot el programa i es farà l’acte protocolari d’inici de la capitalitat, amb ballades de sardanes, cercavila, dinar de l’entitat i la instal·lació d’una placa commemorativa a l’Ajuntament. També avança altres propostes de la capitalitat com l’elaboració d’un llibre de poesies inèdites sobre la sardana, la història de la Sardana a Sant Cugat –documentada per primer cop el 1907 en el marc d’uns Jocs Florals–, una ballada sardanista del Vallès i una escola de cobles, entre d’altres. A més, es crearà una cobla commemorativa.

“Les sardanes també fan activitats i campionats on hi ha joves”, explica la presidenta, que té com un dels reptes aconseguir el relleu generacional per mantenir les sardanes vives i actives, “el dia que els joves ho proven, els hi agrada molt”. Anglès es marca el repte d’aconseguir una colla d’infants i una de joves per fer créixer la sardana a la ciutat i visibilitzar-la com a ball nacional de Catalunya. De fet, no ha dubtat ni un segon a convidar tothom a la propera ballada el 20 de novembre a la plaça d’Octavià.

Ingla, per la seva banda, recorda que Sant Cugat ja ho tenia tot enllestit per ser Capital de la Sardana quan es va prendre la decisió de retardar un any la celebració per permetre que Sant Feliu pogués exercir la capitalitat, un retard a consciència que Sallés ha agraït als municipis de Balaguer i Sant Cugat. L’alcaldessa celebra l’actitud inclusiva de l’Entitat Sardanista, que es proposa la capitalitat també com una forma de visibilitzar la ciutat arreu de Catalunya.

Tresserras, en representació de la confederació, ha reivindicat que la capitalitat ha de ser molt més que un seguit d’actes buits de contingut: “És una manera de fer que la sardana tingui una petjada el suficientment important perquè es mantingui ben viva després de la capitalitat”. La clau és interpel·lar tota la població perquè deixi de ser el ball d’uns pocs perquè sigui de tothom. “La sardana és un puntal de país”, defensa, “si el país perd això, perdrà part de la seva identitat”.

L’acte de signatura ha comptat amb la presència de la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, i de diverses integrants de l’Entitat Sardanista, que han acabat fent-se una foto de família que esdevé un dels moments simbòlics d’aquest reconeixement.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article