Les mobilitzacions ecologistes arriben al bosc de Volpelleres per intentar aturar l’inici d’obres

La protesta ha agrupat un centenar de persones, que han fet una marxa des del Leonardo da Vinci fins on es preveu construir la Mirada

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia

Mobilització ecologista al bosc de Volpelleres
Mobilització ecologista al bosc de Volpelleres | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Un centenar de persones han acudit aquest divendres al matí al bosc de Volpelleres per demanar un canvi d’ubicació de l’escola la Mirada. Després de l’adjudicació de les obres i dels primers treballs de preparació de la terra on es preveu replantar i trasplantar, els col·lectius ecologistes es posen en alerta i criden a aturar l’inici de l’actuació mitjançant la protesta al bosc i la pressió als responsables polítics a través de les xarxes socials.

La manifestació d’aquest divendres arriba menys d’una setmana de la primera gran protesta dels col·lectius SOS Bosc, Associació per l’Estudi i la Defensa de la Natura (ADENC), l’Assemblea pel Clima, Fridays for Future, el Mussol, WWF Barcelona, Greenpeace i la Plataforma Animalista, que el diumenge passat van agrupar 200 persones a la plaça d’Octavià. Anteriorment les protestes puntuals davant de l’Ajuntament quan la tramitació avançava havien ajuntat menys persones.

Mira la galeria d’imatges de la mobilització.

La convocatòria d’aquest divendres ha servit per interpel·lar també la comunitat educativa del Leonardo da Vinci, un institut que es troba a l’extrem oest del bosc i contra l’emplaçament del qual també va haver mobilitzacions ara fa un lustre. Alguns estudiants, que eren al pati, s’han sumat a l’ambient festiu de la protesta amb aplaudiments i repetint els càntics dels manifestants.

Les entitats ecologistes han repetit els motius per rebutjar l’emplaçament triat per l’Ajuntament per fer l’escola. Consideren, entre d’altres, que afectarà greument el bosc, que la compensació trigarà més de tres dècades a consolidar-se i que no s’han tingut en compte els informes ambientals desfavorables de l’Ajuntament, l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA) i dels propis col·lectius.

Xavier Bona, representant de SOS Bosc, també ha criticat que la tala de bona part de l’arbrat de la parcel·la on s’ubicarà l’escola perquè considera que suposa generar un deute de carboni i climàtic. A més, posa en dubte que l’erosió del sòl tindrà efectes sobre el conjunt de l’ecosistema i apunta a una mala qualitat de la terra dels espais on es pretén fer la replantació dels exemplars que es puguin trasplantar, dificultant així la consolidació del projecte de compensació.

Bona es dirigeix als estudiants del Leonardo da Vinci que s'han apropat a la tanca a veure la mobilització | Jordi Pascual Mollá

Joan Carles Sallas, en representació de l’ADENC, ha dit que el projecte de la Mirada és negacionista perquè parteix de tractar un bosc consolidat com a zona d’equipaments, que és la qualificació urbanística que té actualment la parcel·la després de la modificació impulsada aquest mateix mandat. L’activista considera que els informes que permeten fer l’escola només se sustenten als despatxos perquè no s’ajusten a la realitat existent. Però, davant la imminència de l’actuació, fa una crida a generar desgast personal i polític als càrrecs electes mitjançant les xarxes socials.

SOS Bosc ha aprofitat la protesta per desmarcar-se de les pintades aparegudes a l’institut Leonardo da Vinci en contra de la construcció de la Mirada al bosc de Volpelleres. Lurdes Marimon, membre del col·lectiu, també ha criticat que en una primera mobilització davant la presència de màquines al bosc el dilluns, uns agents de la Policia Local els impedissin penjar més pancartes al bosc després que, diu, la brigada s’emportés les primeres que van penjar.

Novament, la mobilització d’aquest divendres ha tingut els càntics “Ajuntament, ecocida”, “hi ha alternatives” i “salvem el bosc” com a protagonistes. També, com ja van fer el diumenge, han cantat No serem moguts, adaptant la lletra per incorporar la reivindicació ecologista sobre el bosc de Volpelleres.

La via judicial

Segons explica Sallas, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no ha admès les mesures cautelars que van demanar els col·lectius ecologistes en contra de la modificació urbanística que va permetre requalificar la parcel·la per fer l’escola. Tot just esperen si s’accepten les mesures cautelars inicialment denegades i posteriorment recorregudes en el recurs presentat en contra de l’aprovació del projecte arquitectònic de l’escola. L’activista explica que l’Ajuntament ja ha respost a la petició de la jutgessa i ara ella haurà de dirimir si les accepta, com demanen els ecologistes, o les rebutja, com demana l’Ajuntament. En cap dels dos recursos s’han aplicat mesures cautelaríssimes, que depenen del jutge sense consultar les parts.

Concentració abans de començar la caminada pel bosc | Jordi Pascual Mollá

Paral·lelament hi ha un tercer contenciós administratiu en contra del projecte de tala i trasplantament de l’arbrat. En aquest els ecologistes també han demanat mesures cautelars però per ara no tenen cap notícia al respecte. És el recurs que fa menys temps que s’ha presentat i, per tant, el que anirà més tard dels tres. Els col·lectius no han aconseguir unificar els tres recursos en una única causa judicial.

L’interrogant és què passarà si no s’accepten les mesures cautelars, com ja va passar al primer recurs, i, per tant, l’escola es comença a construir. De fet, amb la situació actual, no hi ha cap impediment legal per fer-ho. Sallas diu que s’haurà de decidir si es manté la via judicial un cop comencin les obres ja que considera que no té gaire sentit aconseguir una hipotètica sentència favorable si l’escola ja s’ha construït.

Tot i això diu que caldrà arribar a totes les instàncies i no descarta interpel·lar el Parlament per aconseguir una modificació de la llei d’urbanisme per impedir la requalificació de zones verdes no urbanitzables a sòl urbanitzable en zones que per proximitat a una riera, consolidació del bosc o altres aspectes naturals suposi una agressió ambiental. Aquest supòsit no impediria l’obra de la Mirada però sí altres actuacions similars a futur arreu de Catalunya.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article