S’atura la tala al bosc Volpelleres: la jutgessa accepta les mesures cautelars

El govern anuncia la presentació d’un recurs d’apel·lació per evitar que s’aturi la construcció de l’escola la Mirada

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia

Activistes ecologistes pengen una pancarta als arbres que es preveu talar per fer l'escola
Activistes ecologistes pengen una pancarta als arbres que es preveu talar per fer l'escola | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El nou edifici de l’escola la Mirada no es podrà construir al bosc de Volpelleres fins que es resolgui el recurs presentat pels col·lectius ecologistes en contra del projecte de trasplantament de l’arbrat. La jutgessa ha escoltat els arguments mediambientals i ha acceptat les mesures cautelars demanades pels denunciants, el que suposa que no es podrà iniciar la tala mentre no hi hagi sentència per evitar així una resolució contrària un cop la tala ja s’ha produït.

“Sense la feina de FDA-Fons de Defensa Ambiental en la seva tasca jurídica de continuar perseverant per totes les vies jurídiques possibles tampoc ho hauríem aconseguit perquè la lluita jurídica es la única via que suporten les administracions davant la posició dels ciutadans administrats, i finalment, la tasca de l’ADENC ha estat de donar suport, recursos i seguretat i confiança en el treball de tothom per seguir fent el treball de denuncia ambiental davant la situació de crisis climàtica i crisis de pèrdua de biodiversitat”, defensen l’Associació per la Defensa i l’Estudi de Natural (ADENC) i SOS Bosc Volpelleres en un comunicat conjunt.

Davant d’aquest anunci, l’Ajuntament ha publicat un comunicat anunciant la presentació d’un recurs d’apel·lació en contra de l’acceptació de les mesures cautelars per evitar que afectin el conjunt del projecte i, per tant, la construcció de l’escola. “L’Ajuntament ha convocat urgentment una reunió amb la direcció de l’escola, l’AFA, l’ADENC i SOS Bosc Volpelleres per valorar les conseqüències de la interlocutòria sobre el futur de la nova escola La Mirada”, expliquen.

D’ençà l’aprovació de la modificació urbanística que va permetre requalificar la parcel·la del bosc de Volpelleres de zona verda no urbanitzable a sòl d’equipaments, SOS Bosc Volpelleres i l’ADENC van iniciar un reguitzell de recursos administratius i judicials per intentar aturar l’operació. La modificació urbanística estava marcada per la impossibilitat de fer l’escola a l’emplaçament previst inicialment al costat del Leonardo da Vinci per l’afectació de la franja de protecció de Renfe, per on passen mercaderies perilloses. Tot i l’informe de Protecció Civil, Junts per Sant Cugat i els col·lectius ecologistes defensen que es podria haver negociat el manteniment de la ubicació inicial.

Els col·lectius tenen tres recursos judicials en marxa. El primer és en contra de l’aprovació definitiva de la modificació urbanística per part del Departament de Territori, motiu pel qual és l’únic dels recursos que es troba al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En aquest cas els van denegar les mesures cautelars. Posteriorment tampoc els van permetre sumar el projecte arquitectònic a la causa.

Una màquina adapta els terrenys on es preveu trasplantar i replantar l'arbrat | Jordi Pascual Mollá

Davant la impossibilitat de tractar l’aprovació del projecte arquitectònic al recurs del TSJC, els ecologistes van presentar un segon recurs, aquest a un jutjat contenciós administratiu. En aquest cas van demanar mesures cautelars i, segons van informar en un primer moment, els van ser denegades; motiu pel qual van anunciar la presentació d’un recurs al respecte. En aquest cas van obrir una campanya de micromecenatge per finançar l’estratègia judicial.

Finalment els col·lectius també van iniciar un tercer recurs en contra del projecte de trasplantament de l’arbrat per al qual també van demanar mesures cautelars, que són les que han estat acceptades per la jutgessa. A principis de curs, davant la imminència de les actuacions, els col·lectius ecologistes van iniciar una sèrie de mobilitzacions en paral·lel a l’estratègia judicial. El Ple d’octubre va aprovar l’adjudicació de les obres, motiu pel qual durant les darreres setmanes han crescut les mobilitzacions, primer amb una concentració a la plaça d’Octavià i posteriorment amb una altra al bosc.

L’empenta inicial de SOS Bosc ha crescut amb el suport de nous col·lectius: l’ADENC, Fridays for Future, Assemblea pel Clima, el Mussol, la Plataforma Animalista, WWF Barcelona i Greenpeace. Tots ells apunten als valors naturals del bosc de Volpelleres, que l’ubiquen dins del connector ecològic entre Collserola i Sant Llorenç de Munt. Per tenir mes pes als seus arguments ambientalistes no només han presentat informes propis sobre la flora i fauna del bosc sinó que recorden que l’Ajuntament ha hagut de preveure mesures de compensació i que l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA) va emetre un informe desfavorable que no va impedir avançar en la tramitació perquè no era perceptiu.

Joan Carles Sallas, president de l’ADENC, va explicar a aquest mitjà en la mobilització de la setmana passada al bosc que, arran del cas de Volpelleres, demanaran un canvi de la llei d’urbanisme. Proposen que no es pugui requalificar cap zona verda no urbanitzable a fins de la trama urbana si aquesta es troba al tocar d’una riera, suposa una afectació a l’ecosistema o altres preceptes de caire ecològic. Sallas recorda que en una modificació com aquesta a una zona no consolidada urbanísticament, l’informe de l’OTAAA sí que seria vinculant i, per tant, no es podria haver fet la requalificació.

Paral·lelament l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de la Mirada ha pressionat el govern per agilitzar al màxim la tramitació. L’escola es troba en mòduls prefabricats des del 2016 i això els ha generat problemes d’espais, l’ampliació dels mòduls curs rere curs i la no disposició d’un pavelló, cuina ni biblioteca. De fet, al Ple en què es va aprovar l’adjudicació de les obres Marc Gelabert, en representació de l’AFA, va preguntar si durant la primera quinzena de novembre es començarien les actuacions de tala i trasplantament per deixar el terreny preparat, una operació que ara queda aturada amb l’acceptació de les mesures cautelars.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article