Ingla respon al bloqueig de la Mirada: “L’única alternativa és retirar les mesures cautelars”

El govern manté la voluntat de fer l’escola al bosc de Volpelleres tot i les mesures cautelars

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia

Compareixença del govern davant l'aplicació de mesures cautelars al projecte de trasplantament
Compareixença del govern davant l'aplicació de mesures cautelars al projecte de trasplantament | Raquel Pérez - Ajuntament de Sant Cugat
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El govern insisteix que no hi ha cap emplaçament alternatiu per a l’escola la Mirada i que l’única manera de tirar endavant el projecte del centre educatiu és que els col·lectius ecologistes que han judicialitzat l’afer per evitar la construcció al bosc de Volpelleres retirin la petició de mesures cautelars. Ho ha dit l’alcaldessa, Mireia Ingla, en una roda de premsa aquesta tarda en resposta a la imposició de les mesures cautelars en contra del projecte de trasplantament d’arbrat i arbustos que suposa de facto l’aturada de la tala i de la construcció de l’escola.

L’Ajuntament va anunciar la interposició d’un recurs d’apel·lació en contra de la interposició de les cautelars com un intent d’evitar l’aturada del projecte. En cas que fos rebutjat, Ingla assegura que desconeixen quants mesos trigaran a tenir una sentència, que igualment podria ser favorable o desfavorable a l’Ajuntament. A banda del recurs contenciós adminsitratiu en contra d’aquest projecte, SOS Bosc Volpelleres i l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC) mantenen dos altres recursos en marxa, dels quals no s’han acceptat les mesures cautelars: contra la modificació urbanística que va permetre requalificar el terreny on es farà l’escola perquè fos urbanitzable i contra el projecte de l’escola.

“Hi ha una entitat que té la seu a Sabadell que ha decidit posar pals a les rodes utilitzant els tribunals per boicotejar una escola que ja existeix”, ha respost Ingla després d’una reunió que van celebrar dilluns a la nit amb l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’escola i els col·lectius ecologistes, on se’ls va demanar explícitament que retiressin les cautelars, “l’escola hi és des del 2016 en barracons i l’única cosa que no tenim és temps”.

El govern, que ha comparegut amb un representant de cada partit, ha dit que manté la voluntat de fer l’escola a l’emplaçament escollit i que mentrestant treballaran perquè els infants de la Mirada tinguin les millors condicions possibles, tal com els va demanar l’AFA a la reunió. “Alguns acabaran la primària i no hauran aconseguit tenir l’escola”, ha lamentat Ingla, que ha aprofitat la intervenció per criticar Junts per Sant Cugat per les seves abstencions en alguns dels punts referents a la Mirada, “és important expressar que en aquesta lluita i acompanyament no hi hem estat tots els que hi havíem de ser”.

El primer tinent d’alcaldia, Pere Soler, ha insistit en aquesta crítica i ha fet referència al “cinisme i fredor de Junts amb una situació ambigua i contradictòria”. El tinent d’alcaldia ha fet referència al regidor de Junts, Joan Puigdomènech, que la tertúlia el Gall del Monestir de Radio Sant Cugat, aquest matí ha dit: “Nosaltres no pararem aquesta escola fins i tot en la ubicació que s’està plantejant perquè parar-ho seria deixar l’escola ad eternum. Ja s’han fet les licitacions i dona la impressió que la intervenció s’acabarà fent. Si ens toca governar, haurem de tirar endavant amb el projecte possible en aquell moment”.

Davant les veus que demanen recuperar l’emplaçament inicial, ara qualificat de zona verda i no d’equipaments, motiu pel qual s’hauria de revertir la modificació urbanística, Ingla insisteix que no és possible. Aquell espai es va descartar arran d’un informe de Protecció Civil que indicava que la parcel·la estava afectada per la franja de protecció de Renfe, per on passen mercaderies perilloses. Deixava un termini de 15 anys per soterrar les vies. L’alcaldessa, diu, a més, que s’havia de complir un altre precepte: que amb la cobertura de vies desaparegués el risc. Diu que tenen un informe que indica que només es minimitza el risc però no desapareix completament.

El cost de la cobertura de vies se situa entre 300 i 500 milions d’euros, segons el tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch, i a més precisaria de negociar-ho amb Adif, que no tenia prevista aquesta inversió. elCugatenc ha consultat novament a Protecció Civil, que descarta un hipotètic informe favorable a l’emplaçament inicial com a mínim fins que la cobertura de vies no estigui feta: “Si existís un compromís formal, escrit, per part de l’administració pública competent pel soterrament de la línia ferroviària al seu pas pels terrenys previstos, l’informe hagués indicat que el vistiplau al projecte quedava condicionat al soterrament efectiu (per tant, no es podria fer abans del soterrament).”

El govern assegura que la resta d’alternatives proposades pels col·lectius ecologistes són inviables i que no estan disposats a fer l’escola fora del barri. Per això, davant una hipotètica sentència desfavorable hauran d’estudiar llavors què fer. Un supòsit que l’alcaldessa no ha concretat perquè ha preferit centrar-se en el moment actual: “He parlat amb el conseller d’Educació, ha lamentat molt que ens trobem amb aquesta situació i ha ofert tota la col·laboració per treballar en el mentrestant”.

El govern ha preferit no respondre aquest mitjà quan ha preguntat per la proposta de l’ADENC d’aprofitar el cas de Volpelleres per demanar una modificació de la llei d’urbanisme. El seu objectiu és que les modificacions de plantejament que afectin a zones verdes en àrees consolidades urbanísticament també hagin de tenir en compte els criteris ambientals i, per tant, que informes com l’emès per l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA), desfavorable a la implantació de l’escola, siguin perceptius.

Ciutadans demana un acord

En paral·lel a la roda de premsa del govern, el grup municipal de Ciutadans ha emès un comunicat per demanar un acord entre les parts: “A causa dels 7 anys que porten les famílies esperant el nou emplaçament, és intolerable que no es desbloquegi la situació actual al més aviat possible. És un projecte ja revisat dins dels paràmetres de la legalitat existent i, per tant, no entenem que les famílies hagin de continuar lluitant per un espai en condicions que permeti als fills tenir les mateixes infraestructures que tenen tots els centres educatius del municipi”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article