Ple de novembre a l’EMD: memòria històrica, suport al comerç i Pla Especial de Mas Fuster

A la sessió plenària també s’han tractat altres temes com l’actualització de les ordenances fiscals i la lluita de les dones iranianes

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD

Ple de novembre a l'EMD de Valldoreix
Ple de novembre a l'EMD de Valldoreix | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Cinc mocions i punts de govern com una modificació pressupostària i l’aprovació del Pla de comunicació i guia d’usos de les xarxes socials de l’EMD han marcat la sessió plenària de novembre a Valldoreix. A continuació repassem els punts principals de la sessió.

Reconeixement de les víctimes del franquisme

Junts per Valldoreix, ERC-MES, CUP-PC i PSC han votat a favor de la moció d’ERC-MES i CUP-PC per reconèixer les víctimes del franquisme. La proposta demana publicar el llistat de víctimes perquè sigui accessible a tota la ciutadania i instar l’emissió de certificats de nul·litat de les sentències promulgades pel Tribunal Especial per a la Repressió de la Maçoneria i el Comunisme, el Tribunal d’Ordre Públic, els Tribunals de Responsabilitats Polítiques i els Consells de Guerra per motius polítics, ideològics, de consciència o de creença religiosa.

Paral·lelament es demana al Ministeri de Justícia que expedeixi les declaracions de reconeixement i reparació recollides a la llei de Memòria Històrica i a realitzar un acte formal de reparació al president Lluís Companys, promovent-lo mitjançant un grup de treball entre la Generalitat i el govern espanyol.

José Miguel García, vocal de Ciutadans, partit que s’ha abstingut, ha dit que l’objectiu de la llei ha de ser dignificar tots aquells que van sofrir, també en temps més propers: “Som crítics amb aquesta llei de memòria històrica que se centra en els republicans de la Guerra Civil i no en les víctimes d’ETA, Grapo o Terra Lliure”. Havia presentat esmenes per suprimir el punt referent a Lluís Companys però no han estat acceptades. Ferran Margineda, vocal de la CUP-PC, ha emprat la seva intervenció per criticar la contraproposta de Ciutadans i dir que cada fet s’ha d’analitzar amb el seu context.

Suport al comerç i la restauració

Tots els grups han votat a favor d’una moció de Junts per Valldoreix perquè l’EMD elabori un cens de comerços amb dificultats per l’increment dels costos de l’energia i faci suport als comerciants sumant-se a reivindicacions del sector com la rebaixa de l’IVA de l’electricitat, bonificacions de la seguretat social, d’autònims i ajuts directes. Lluïsa Muñoz, vocal d’Economia i proposant de la proposta, ha aprofitat la seva intervenció per dir que els crèdits ICO eren una trampa però no eren un ajut directe perquè el funcionament com a crèdit suposava retorn amb interessos posteriorment. També ha demanat un acord comú entre administracions perquè les empreses energètiques tinguin menys beneficis.

Jaume Sanmartí, vocal d’ERC-MES, diu que falta mencionar altres sectors més vulnerables afectats per la inflació. “Els increments de preu no afecten tothom igual”, ha apuntat, tot dient que les llars amb les rendes més baixes són les més afectades.

Ferran Margineda, vocal de la CUP-PC, diu que la guerra d’Ucraïna és una excusa que no justifica l’increment de preus dels consums ni d’altres elements bàsics per a la vida com l’habitatge. Ha parlat d’un context de dificultats socials que pot incrementar els desnonaments, entre d’altres. “Ara el pes de la transició energètica, que s’hauria d’haver fer fa anys, es deixa en les famílies”, ha denunciat, tot dient que cal fer un model energètic més just i eficient. José Miguel García, vocal de Ciutadans, ha proposat mesures especials en el marc de les ordenances fiscals que regularan el marc d’ingressos del pressupost de l’EMD per al 2023.

Susanna Casta, vocal del PSC, diu que la inflació està al 7,3% a Espanya, la segona més baixa d’Europa, i ha posat en valor els ajuts del govern espanyol i l’excepció ibèrica. Ha preguntat com s’ajudarà els comerços si les mesures es fan efectives: “Quina documentació demanaran per saber la situació de cada comerç i fer el llistat? Servirà per fer un procediment d’ajudes?”

Resoldre urbanísticament les afectacions del vial d’enllaç

Tots els grups han votat a favor de la moció de la CUP-PC per resoldre urbanísticament les afectacions urbanístiques vinculades al vial d’enllaç, una carretera de fins a quatre carrils que podria haver travessat Collserola segons el Pla General Metropolità del 1976 i que finalment va ser esborrada el 2016. Els cupaires demanen resoldre les afectacions que resten al sòl urbà consolidat, fent suport a l’Ajuntament mitjançant la informació i la col·laboració per fer una modificació del planejament. També demanen treballar conjuntament per un Pla Especial del sector de Mas Fuster i convocar una comissió informativa d’urbanisme per tractar aquests afers.

Josep Puig, president i membre de Junts per Valldoreix, ha defensat que aquesta és una de les demandes que van fer al principi del mandat al govern de Sant Cugat: “Hi ha un projecte del 2018 pagat pel propietari de la zona. Esperem una resposta”. Critica que encara no s’han fet passos i que el tripartit no ha fet “ni puto cas” a Valldoreix. Ferran Margineda, vocal de la CUP-PC, ha criticat el to de la intervenció del president.

Jaume Sanmartí, vocal d’ERC-MES, diu que és hora de resoldre les afectacions i emprendre la modificació del planejament. José Miguel García, vocal de Ciutadans, diu que esclarir la situació urbanística ha de ser un objectiu. Susanna Casta, vocal del PSC, ha dit que l’ordenació urbanística també servirà per aconseguir sòl públic, el que considera una prioritat.

Actualització de les ordenances fiscals

Tots els grups han votat a favor d’una moció de Ciutadans amb què es demana una revisió de les ordenances fiscals –el marc d’ingressos del pressupost on es recullen els impostos, taxes i preus públics– per començar a elaborar la proposta pressupostària del 2023. Segons el proposant, José Miguel García, és unificar les ordenances a un únic document actualitzat.

Jaume Sanmartí, vocal d’ERC-MES, ha posat en valor la unificació de la informació. Ferran Margineda, vocal de la CUP-PC, recorda que la moció neix de les conclusions que van treure de reunir-se amb la vocal d’Economia anterior, Elena Degollada. Susanna Casta, vocal del PSC, ha celebrat aquesta proposta.

Suport a la lluita de les dones iranianes

Tots els grups han votat a favor de la moció de Junts per Valldoreix amb què es condemna l’assassinat de Jina Amini –nom kurd de la coneguda internacionalment amb el nom imposat pel règim iranià Mahsa Amini–, que va obrir la porta a una onada de protestes feministes i en contra del règim de l’Iran. La proposta també condemna l’empresonament de la periodista Nilufar Hamedi per informar de l’assassinat i totes les vulneracions dels drets humans que es produeixen a la República Islàmica de l’Iran, amb pràctiques com la tortura, el maltractament i les amenaces.

La moció també denuncia les irregularitats de la policia iraniana, reivindica el drets de les dones a una vida digna i en llibertat, fa suport a les persones que s’han aixecat en contra del règim iranià i demana a la comunitat internacional que atengui les demandes de les dones iranianes exiliades. Alhora també es demana a les Nacions Unides, la Unió Europea i el Tribunal Penal Internacional que exigeixin la fi de la impunitat sistèmica i de la repressió.

Modificació pressupostària per instal·lar aparells de cal·listènia

Junts per Valldoreix i Ciutadans han votat a favor d’una modificació pressupostària que recupera 7.500 euros del romanent de tresoreria per finançar dues accions. La més significativa és l’ús de 4.500 euros per instal·lar aparells de cal·listènia, complint així la moció proposada per Ciutadans aprovada el novembre del 2021. Els 3.000 euros restants serviran per ampliar la partida dels consums i subminsitraments de l’escola Ferran i Clua. A més, la modificació també incorpora la concessió d’una subvenció de la Diputació a l’EMD per la digitalització i condicionament dels equipaments esportius amb un valor total de 2.568,49 euros. ERC-MES, CUP-PC i PSC s’han abstingut.

Aprovació del Pla de comunicació i guia d’usos de les xarxes socials

Tots els grups han votat a favor del document que regula l’ús de les xarxes socials institucionals de l’EMD de Valldoreix. El govern ha portat la proposta la Ple després de les queixes d’ERC-MES per l’ús que es fa de les xarxes, motiu pel qual van demanar l’elaboració d’aquest document. El mes passat els republicans van portar una moció per demanar el document però finalment la van retirar perquè el govern els va dir que ja en tenia un i va prendre el compromís de portar-lo a aprovació al Ple.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article