D’inflació, comerços i vulnerabilitat

El Ple de l’EMD aprova per unanimitat una moció per fer suport al comerç local davant la inflació però l’acord de tots els grups no ha evitat un debat intens de la proposta

per Jordi Pascual Mollá

Barris i EMD

Lluïsa Muñoz ha presentat la proposta per fer suport als comerços
Lluïsa Muñoz ha presentat la proposta per fer suport als comerços | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

CONTRACRÒNICA. Quan escric aquestes línies la inflació de la zona euro arriba al 10,6%, una xifra rècord. Espanya se situa en un 7,3%, el segon estat europeu amb la inflació més baixa només per darrere de França (7,1%). Conformar-s’hi seria allò de “mal de molts, consol de ximples”. Primer perquè mesos enrere la inflació espanyola estava molt per sobre –superant el 10% entre el juliol i l’agost– i, sobretot, perquè un 7,3% continua sent una xifra que complica la vida a molta gent.

Amb aquesta òptica la vocal Lluïsa Muñoz (membre del PDeCAT al grup municipal de Junts per Valldoreix) ha presentat una proposta en clau de política general que sota el benintencionat títol de fer suport al comerç i la restauració demana que l’EMD elabori un cens de comerços en dificultats per l’increment del preu de l’energia i del gas i els ajudés a tramitar els ajuts de l’IVA així com altres juts i bonificacions. Dic que és una moció de política general perquè tot i que l’EMD és l’encarregada d’oferir l’ajut, totes aquestes mesures s’escapen de les competències de l’administració valldoreixenca.

Precisament els compromisos que pren l’EMD amb aquesta proposta han preocupat la vocal socialista, Susanna Casta; que a banda d’elogiar algunes de les propostes del govern central criticades per Muñoz, com ara els ERTOs o els crèdits ICO, ha preguntat com s’executaria el suport als comerços ja que la plantilla de l’EMD no és gaire gran. També ha demanat saber si el cens de comerços que tenen dificultats econòmiques servirà per plantejar alguna nova línia d’ajusts municipals.

Aquesta intervenció, que si bé posava en dubte una part de la moció –tot i estar d’acord amb la proposta i haver votat a favor– no ha estat gens ben rebuda per una Muñoz que no és la primera vegada que rep les crítiques amb estupefacció i resposta confrontativa. “El tema de la pandèmia l’he viscut bastant perquè l’estat d’un dia per l’altre va tancar i no ens va donar cap ajuda”, ha estat la resposta de la vocal d’Economia referint-se al seu negoci personal.

No ha arribat a esbroncada per poc perquè mentre Casta intentava contrarreplicar la vocal –que a més s’ha saltat l’ordre d’intervenció per respondre directament la representant socialista sense que hagués intervingut la resta de l’oposició– feia escarafalls i fins i tot ha interromput la intervenció de la seva companya de plenari. Fins que Casta s’ha fartat: “No m’ha respost. L’únic que ha fet és atacar-me. Entengui que continuo preocupant-me”. Qualsevol diria que la moció s’ha acabat aprovant per unanimitat.

Casta ha preguntat com l'EMD pot assumir el suport als comerços valldoreixencs | Jordi Pascual Mollá

Però la de Casta no ha estat l’única mirada crítica a la proposta. Els altres dos partits d’esquerres de l’oposició també veien amb recel una proposta que se centrava en el comerç sense esmentar com la inflació afecta a gent més vulnerable. Clar que la proposta se centrava en un àmbit i potser incorporar nous elements era complicar-ho però, en qualsevol cas, Jaume Sanmartí (vocal de Gent per Valldoreix al grup d’ERC-MES) no s’ha pogut estar per dir que els increments de preu no afecten tothom per igual i que les rendes més baixes estan més afectades.

Més o menys això mateix ha dit Ferran Margineda (CUP-PC), que ha parlat de vulnerabilitat i desnonaments però ha anat més enllà per posar una mirada ambiental i de col·lapse del model energètic. “La guerra d’Ucraïna és una excusa que no justifica l’increment de preus dels consums perquè ja abans creixien”, ha dit sense fer esment a l’investigador del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Antonio Turiel, que planava com un fantasma sobre la intervenció del cupaire, “ara el pes de la transició energètica, que s’hauria d’haver fer fa anys, es deixa sobre les famílies”.

En aquest cas, tot i anar de naps a cols, Muñoz no s’ha enfadat, segurament perquè la intervenció de Casta posava en dubte alguns elements de la moció mentre les de Sanmartí i Margineda simplement marxaven del centre de la proposta per parlar d’altres efectes gens menyspreables de la inflació. Tot i això, el més complaent ha estat José Miguel García, vocal de Ciutadans, que ha aprofitat la intervenció per avançar-se al debat d’una moció seva per actualitzat i unificar les ordenances fiscals –que regulen impostos, taxes i preus públics. Fent allò de “com que s’ha casat el fill del rei, enguany plantarem carxofes”, el vocal taronja ha proposat incorporar mesures especials davant la inflació a les ordenances fiscals de cara al pressupost vinent.

I res. Que s’han discutit per acabar aprovant la moció per unanimitat. Perquè segurament ningú amb dos dits de front votaria en contra d’ajudar el petit comerç quan la inflació segueix a un 10,6% a la zona euro i un 7,3% a Espanya quan acabe aquest article. Si això és mèrit o demèrit del govern espanyol també ha estat part de la discussió.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article