Mocions del Ple de novembre: rebuig a la pena de mort, 25N, inflació i oficina de suport a les entitats

També s’han tractat altres temes com un reconeixement a Arturo Pomar, el suport a la lluita de les dones iranianes, la dedicació de la regidoria d’esports i l’amnistia i l’autodeterminació

per Jordi Pascual Mollá

Política

Ple de novembre a la Unió
Ple de novembre a la Unió | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Tres declaracions institucionals, quatre mocions institucionals i dues mocions dels grups polítics de l’oposició han marcat la secció plenària de novembre amb temes com l’abolició de la pena de mort, el suport al comerç, el suport a les entitats per tramitar subvencions o la petició de dedicació exclusiva de la regidoria d’esports, entre d’altres. A continuació repassem els principals temes debatuts. També pots trobar els punts de govern i la contracrònica de la sessió.

Rebuig a la pena de mort

El Pla ha aprovat en forma de declaració institucional el manifest Ciutats per la vida d’Amnistia Internacional en contra de la pena de mort. Sant Cugat se suma així a més de 2.000 ciutats de tot el món que s’oposen a la pena de mort, en demanen l’abolició universal i denuncien l’increment d’un 20% de les execucions entre el 2020 i el 2021. Pots llegir la declaració completa aquí.

Adhesió al Dia Mundial de la Infància, 20 de novembre

El Ple s’adhereix al Dia Mundial de la Infància 2022, el 20 de novembre, mitjançant una declaració institucional. La proposta suposa comprometre’s pel que fa a salut mental, dret a l’educació, protecció de la infància i dret a un medi ambient saludable. Pots llegir la declaració completa aquí.

Declaració pel dia internacional per l’erradicació de la violència envers les dones, 25N

El Ple s’ha sumat a la declaració institucional del 25N impulsada per la Generalitat, la Delegació del Govern, les diputacions i les entitats municipalistes. El comunicat se centre en les violències sexuals com a mostra de poder i de coartació de les llibertat de les dones. S’apunta a la culpabilització de la víctima i no de l’agressor. A l’escrit se celebren dos reptes del moviment feminista: posar el consentiment al centre i demanar l’erradicació de la violència institucional, un compromís que es referma amb la declaració.

Suport al comerç davant la inflació

El Ple, a proposta inicial de Junts per Sant Cugat, s’ha compromès mitjançant una moció institucional a fer suport al comerç local davant la inflació i l’augment de costos. La proposta contempla la creació d’un cens de comerços afectats per l’increment del preu de l’energia i elaborar un pla de xoc temporal desembre 2022 – juny 2023. L’Ajuntament també es compromet a fer costat als comerços davant altres administracions per accedir a ajuts i bonificacions.

Creació d’una oficina d’atenció i suport a les entitats

El Ple, a proposta inicial de Junts per Sant Cugat, es compromet a treballar per fer suport a les més de 700 entitats i associacions per fer possible una oficina d’atenció i suport a les entitats. Es demana que l’oficina tingui una finestreta única per a temes de caràcter municipal i supramunicipal i de suport per aconseguir ajuts, assessorament i subvencions.

Reconeixement al jugador d’escacs Arturo Pomar

El Ple aprova una moció institucional per reconèixer la figura del jugador d’escacs Arturo Pomar Salamanca, que va morir el 2016. Es proposa posar el seu nom a un carrer o plaça pública a través de la comissió de nomenclàtor. Alhora, es demana la difusió de l’ensenyament dels escacs a l’àmbit educatiu. Finalment també es proposa que, amb els clubs d’escacs locals, se celebri un esdeveniment esportiu d’escacs un cop l’any.

Suport a la lluita de les dones iranianes

Tots els grups han votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat amb què es condemna l’assassinat de Jina Amini –nom kurd de la coneguda internacionalment amb el nom imposat pel règim iranià Mahsa Amini–, que va obrir la porta a una onada de protestes feministes i en contra del règim de l’Iran. La proposta també condemna l’empresonament de la periodista Nilufar Hamedi per informar de l’assassinat i totes les vulneracions dels drets humans que es produeixen a la República Islàmica de l’Iran, amb pràctiques com la tortura, el maltractament i les amenaces.

La moció també denuncia les irregularitats de la policia iraniana, reivindica el drets de les dones a una vida digna i en llibertat, fa suport a les persones que s’han aixecat en contra del règim iranià i demana a la comunitat internacional que atengui les demandes de les dones iranianes exiliades. Alhora també es demana a les Nacions Unides, la Unió Europea i el Tribunal Penal Internacional que exigeixin la fi de la impunitat sistèmica i de la repressió.

Rebutjada la petició perquè el regidor d’Esports tingui dedicació exclusiva

Junts, Ciutadans i la regidora no adscrita (excepte el primera acord) han votat a favor de la moció de Ciutadans per demanar que el regidor d’Esports tingui dedicació exclusiva per a aquesta àrea. També es demana incrementar la partida dedicada a esports, també per a les inversions. La majoria del govern ha impedit que s’aprovés. És una petició que ja havia fet Coordinadora d’Entitats Esportives i que el regidor d’Esports, Francesc Carol, va desestimar a l’entrevista que elCugatenc li ha fet en el marc del FOCUS sobre els valors a l’esport.

Esther Madrona ha estat la tinenta d’alcaldia encarregada de respondre tot dient que als mandats anteriors els regidors d’esports no tenien dedicació exclusiva i que no per això no hi ha actualment una interrelació correcta amb les entitats. La tinenta d’alcaldia ha repassat algunes de les accions i xifres de l’àrea d’esports i ha clos: "Tenim molts reptes per davant com per exemple l'obertura dels patis de l'escola fora de l'horari escolar per fomentar la pràctica esportiva i acollir competicions d'un cert reconeixement".

El grup proposant ha dit que cal despersonalitzar la petició de la figura de Carol perquè volen un regidor o regidora a dedicació exclusiva però no necessàriament ha de ser l’actual. El mateix ha expressat Albert Salarich, de Junts, que també ha recordat que el seu grup, Junts, ha demanat l’increment del pressupost en diverses ocasions. També ha criticat que el govern no ha tingut en compte les propostes recollides al Pla Estratègic de l’Esport redactat el mandat passat. La regidora no adscrita ha posat en valor la proposta però ha dit que una moció no pot obligar un govern a gestionar les seves tasques d’una manera determinada.

Suport a l’amnistia i l’autodeterminació

Els grups proposants han votat a favor ERC-MES, CUP-PC i Junts per Sant Cugat perquè l’Ajuntament faci suport a la petició de l’amnistia i l’autodeterminació, i traslladar aquesta decisió a l’Acord Social per l’Amnistia i l’Autodeterminació. Aquí pots llegir el manifest de l’Acord. PSC, Ciutadans i la regidora no adscrita han votat en contra.

Alba Gordó, d’ERC-MES, ha defensat la negociació política com una forma de resoldre el conflicte i que ha servit per arribar a l’acord per reformar el Codi Penal. Marco Simarro, regidor de la CUP-PC, diu que el conflicte va més enllà dels partits. Crida a un marc ampli que aposti per l'autodeterminació. Núria Fernández, regidora de Junts, ha dit que l’Estat espanyol no és un Estat de dret i diu que l’indult només corregia una petita part d’aquest afer.

Pilar Gorina, regidora del PSC, diu que Catalunya necessita més autogovern però que els fets del 2017 no van respectar l’estat de dret. També assegura que la negociació amb el govern espanyol ha donat fuits. Aldo Ciprian, regidor de Ciutadans, ha criticat que la moció no sigui de temàtica local i ha criticat l’independentisme tot reivindicant la Catalunya heterogènia. La regidora no adscrita ha criticat el nacionalisme català per defensar el que considera que és un discurs únic que expulsa la resta de catalans.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article