Albert Mendoza: “L’únic candidat oficial de Junts és Josep Maria Vallès”

El nou president local de Junts per Sant Cugat assumeix el càrrec en plena cursa preelectoral

per Jordi Pascual Mollá

Política

Albert Mendoza és el nou president de Junts per Sant Cugat
Albert Mendoza és el nou president de Junts per Sant Cugat | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Junts per Sant Cugat ha formalitzat el relleu al capdavant de l’executiva local amb el nomenament d’Albert Mendonza com a president, acompanyat a la junta per Àngel Segura, Cristina Paraira, Marc Monells, Emili Canalís, Marta Canas, Santi Garriga i Esther Alós. Hi havia una única candidatura que prenia el relleu d’Oriol Peguera, que va dimitir un cop passades les primàries per escollir el candidat a l’alcaldia.

El partit es prepara per a les eleccions municipals després d’un procés de primàries que va deixar un empat entre els dos precandidats, una negociació per postular Josep Maria Vallès com a alcaldable i una destitució de Jordi Puigneró com a vicepresident del govern català que va obrir la porta a postular-lo a ell com a candidat. Mendoza atén elCugatenc quan fa poc més d’una setmana que ha assumit el càrrec i ja anuncia un primer pas per apropar el partit a la ciutadania: obrir la seu cada dimecres.

Oriol Peguera va renunciar al càrrec. Ell ja va accedir al càrrec perquè el seu predecessor, Marc Ledesma, hi va renunciar. Què passa?

– L’Oriol va agafar el càrrec de forma provisional però es va dilatar en el temps. Al final no ho podia assumir, sobretot perquè s’aproximaven les eleccions. La seva marxa no té res a veure amb les primàries. Ja ho havia anunciat abans. Com que vaig ser a l’equip de Josep Maria Vallès, vaig decidir postular-m’hi per aconseguir l’alcaldia de Sant Cugat i la presidència de Valldoreix.

Les primàries van ser estrambòtiques. Empat inclòs!

– Sí, primer eren tres candidats recollint avals. Aitor Arriaga va renunciar i van quedar dos candidats, Josep Maria Vallès i Carles Brugarolas, que van empatar. Després de moltes converses i reunions van arribar a l’acord perquè Josep Maria Vallès sigui l’alcaldable. Que a les primàries hagi hagut tres precandidats és molt bo per a Sant Cugat. Són tres persones que volen participar a l’alcaldia. Això és bo.

Carmela Fortuny va renunciar al càrrec de portaveu del grup municipal, tal com havia anunciat prèviament, però hores d’ara té poca presència pública. Les primàries han obert ferides al partit?

– Bé, com bé dius, ella ja va dir que deixaria de ser portaveu perquè ho fos el candidat. Ara, a més, està vivint al Penedès. Entenc que acabarà el mandat però no sé quin programa polític tindrà. En qualsevol cas, el grup municipal té dinàmiques pròpies i nosaltres com a partit hi fem suport. De cara a les eleccions estem treballant plegats.

Vallès, Brugarolas i Arriaga tenen molta presència pública en actes i rodes de premsa. Tothom s’hi sent còmode després de l’empat?

– És que no hi ha cap altre remei que anar tots a una. Només hi ha un objectiu: l’alcaldia de Sant Cugat. I en el cas de Valldoreix, la presidència. Han d’anar plegats a tants actes com calgui.

El 27 de novembre s’havia de presentar oficialment Josep Maria Vallès com a candidat però l’acte es va cancel·lar. Per què?

– Ens havien d’acompanyar dues persones però van tenir un problema d’agenda. Entenc que sobti però va anar així.

També sobta que faci un mes que s’ha presentat Susana Herrada com a presidenciable per Valldoreix i encara no hi hagi hagut presentació oficial del candidat de Sant Cugat.

– No hi ha res estrany. Ha anat així.

Mendoza va formar part de l'equip de Vallès a les primàries | Jordi Pascual Mollá

A Junts hi ha hagut veus que apostaven perquè Jordi Puigneró fos el candidat un cop va ser destituït com a vicepresident de la Generalitat [just el dia que es va fer aquesta entrevista, el candidat Josep Maria Vallès ho va reconèixer a una entrevista que va publicar el TOT Sant Cugat]. Quin pes té Puigneró a nivell local?

– En aquest moment l’única notícia que hi ha és que l’alcaldable és Josep Maria Vallès.

No hi ha hagut cap intent d’ell mateix o d’un sector de Junts per postular-lo com a alcaldable?

– Res, avui dia no hi ha cap notícia en aquest sentit.

És un actiu polític important...

– Si es donés el cas, s’hauria de parlar.

I com a presència a la campanya de les municipals amb Vallès com a candidat?

– Seria interessant. De totes formes, estem parlant d’una cosa que no sabem. L’únic candidat oficial és Josep Maria Vallès. Estem treballant amb ell. Si no fos així, potser no aniria a tants actes. És una persona molt coneguda i hem d’aprofitar que la ciutat el coneix molt. Hem d’arribar a tot arreu on puguem per assolir l’alcaldia.

Sou el partit majoritari però les esquerres van pactar. Això pot tornar a passar.

– En lloc d’aconseguir nou regidors, n’haurem d’aconseguir 15 o 16. És difícil.

Fa anys que vivim un moment de fragmentació política que dificulta les majories clares.

– Ja, però no podem anar a aconseguir-ne 10 perquè ens quedarem amb vuit.

Teniu clar que si no aconseguiu la majoria absoluta hi haurà pactes per evitar que governeu?

– Potser. Ja s’ha vist, no? També pot haver canvis amb nous partits, per exemple. En tot cas, hem d’intentar anar al màxim, si pot ser 13 regidors o més per tenir la majoria.

Heu presentat Susana Herrada com a presidenciable a Valldoreix. Ella es reivindica com a convergent. Us sentiu còmodes?

– Sí, estic encantat amb la Susana. Representa Junts. Anem tots a una. Hem de treballar en equip i defensar els nostres objectius.

També donava per fet un acord amb el PDeCAT que encara no s’ha materialitzat ni a Valldoreix ni a Sant Cugat. En quin punt es troben les negociacions?

– Són negociacions que porten els candidats. Pensa que acabo d’arribar i m’estic posant al dia de tot. En termes de vots, qualsevol vot és important. És una aliança que té sentit. Lògicament, tothom demana coses a la negociació.

A Valldoreix hi ha la mostra de la vocal Lluïsa Muñoz, representant del PDeCAT al grup municipal de Junts. Sembla que hi ha bona relació.

– No entenc per què no n’hi hauria d’haver. No només amb el PDeCAT, també amb altres partits. No s’hauria de deixar de treballar amb l’oposició. Quan es treballa plegats és quan millor va la ciutat.

Tant a Valldoreix, on governa Junts, com a Sant Cugat, on governa ERC-MES, PSC i CUP-PC, les relacions amb l’oposició són tenses.

– Clar però de vegades no entenc per què. Entenc que el tripartit va entrar al govern perquè volia millorar Sant Cugat. Tots volem el mateix, doncs!

Però cadascú ho fa amb una mirada i una proposta política. Aquí és on hi ha el matís.

– Amb diàleg i escoltant es pot arribar a estar d’acord amb altres posicions.

Després en parlarem amb més detall però a Sant Cugat hi ha hagut temes molt dicotòmics en què és difícil l’acord: la Mirada, el Ragull Centre, la Zona de Baixes Emissions...

– Sí, i hi ha coses que venen de lluny, com la Mirada. L’alcaldessa diu que l’única ubicació possible és la que diuen ells. Nosaltres no hem vist res que ho demostri. De vegades dialogant pots aconseguir que tothom estigui d’acord amb una cosa.

A nivell local també ha aparegut Independents Sant Cugat, una candidatura que busca el votant independentista descontent amb els partits.

– Vaig poder anar a la presentació. És molt lícit que es presentin. Segur que ens traurà vots a algú, a nosaltres, a ERC... Per això, si volem assolir el nostre objectiu, hem de treballar molt. Tenim un molt bon equip, amb especialistes en moltes matèries. Podem fer una molt bona campanya per aconseguir més regidors que a les darreres eleccions.

Quins temes podeu posar sobre la taula per aconseguir un impacte així?

– Hora d’ara treballem el programa i cada àrea tindrà una persona especialista. Crec que sortirà abans el programa que la llista però no ho sabem segur.

Mendoza reivindica l'entesa entre el govern i l'oposició | Jordi Pascual Mollá

Repassem alguns dels temes de ciutat que han sorgit darrerament al debat polític i social. La seguretat n’és un. La percepció d’inseguretat creix tot i que les dades delictives recollides pel Ministeri mostren que hi ha hagut un increment posterior a la pandèmia que ens deixa a nivells equiparables als d’abans de la pandèmia. Vaja, que la percepció d’inseguretat creix però no hi ha més delictes que abans de la pandèmia. Com s’ha d’afrontar aquest afer?

– Si les estadístiques imparcials diuen això, benvingut sigui. Però també hem de tenir en compte que Sant Cugat seguirà creixent en població i això s’ha de tenir en compte en les polítiques de seguretat ciutadana.

És un tema recurrent en campanya.

– Cert, però passa arreu. La gent vol viure tranquil·la i segura. Tot i això, personalment em preocupa més la mobilitat. Hi ha coses que s’haurien pogut fer diferent.

Quines?

– Per exemple, que els vianants puguin anar tranquils pel carrer és indispensable. Tenim Santiago Rusiñol, Santa Maria, l’avinguda Cerdanyola... Però quan arriben als Quatre Cantons tot es complica. S’ha eliminat un carril de cotxes per fer un carril bici. El vianant ha d’anar amb molt de compte. Alhora, els comerços es queixen perquè no hi ha llocs on estacionar. S’hauria de millorar l’espai perquè la gent pugui caminar tranquil·la i els cotxes puguin circular.

Bé, la tendència, marcada també per la Unió Europea, és avançar cap a la reducció del vehicle privat als nuclis urbans.

– És cert però Sant Cugat és una ciutat on hi ha molts infants que fan moltes activitats; tantes que, per exemple, en l’àmbit esportiu estem col·lapsats i necessitem noves instal·lacions. Els pares han de poder portar i anar a buscar els seus fills a les extraescolars. Com ho fan? En bicicleta? En un autobús que dificulta quadrar horaris? Tot això s’ha d’estudiar molt bé. Això no significa que no s’hagi de circular el mínim possible amb el vehicle privat.

Per tant, consideres que els canvis de mobilitat que s’han aplicat no han estat prou estudiats?

– Jo crec que no, especialment a l’entorn dels Quatre Cantons. Clar que mica en mica s’ha d’avançar cap a la vianantització però s’han de buscar solucions òptimes. Els Quatre Cantons és una de les parts de la ciutat amb més vehicles. Al Twitter hi ha moltes queixes pels vehicles que envaeixen el carril bici. Hem d’avançar cap a la mobilitat activa i fer-ho perquè tothom hi surti beneficiat.

La seguretat ciutadana i la mobilitat sempre són dels principals problemes detectats per la ciutadania a les onades de l’Observatori Sociològic Municipal. L’altre gran tema recurrent és l’habitatge.

– No compleixen els compromisos.

Bé, el govern ha refet el Pla perquè l’anterior el consideraven irrealitzable.

– Això ho fan sempre! Per què han de dir que està malament si es poden aprofitar algunes coses?

Ara s’han anunciat noves promocions. I és cert que segurament tot el que es faci es quedarà curt.

– És important fer coses però no només l’últim any de mandat. Per què no es comença abans?

La tramitació no sempre és ràpida.

– Clar, i també pot ser que les llicències triguin dos anys a tramitar-se. Hem de tenir en compte que Sant Cugat és una població amb un alt nivell econòmic i no tots els joves poden pagar el lloguer o comprar-se un pis a la ciutat. Si no fem alguna cosa, els joves marxaran.

Fer alguna cosa és construir habitatge públic?

– Sí.

Una d’aquestes propostes és la del Ragull Centre, criticada per Junts per l’alçada, la ubicació i la requalificació de terrenys industrials, entre d’altres. Vau anunciar la presentació d’un contenciós. En quin punt es troba?

– Encara està en marxa. No tinc més detalls.

Mendoza critica que el govern no els ha facilitat cap document que demostri que no hi ha ubicacions alternatives per a la Mirada | Jordi Pascual Mollá

Durant les darreres setmanes s’ha parlat molt de la Mirada arran de l’acceptació de les mesures cautelars per part de la jutgessa. Tot i això, a Ràdio Sant Cugat Joan Puigdomènech va dir que si governeu, amb els contractes compromesos, segurament l’escola s’haurà de fer allà.

– Bé, el que puc dir és que Junts mai ha votat que no. O hem votat a favor o ens hem abstingut. Nosaltres volem l’escola perquè és necessària, però també és necessari preservar el bosc. L’alcaldessa diu que l’únic lloc possible és el que diu el govern. Ens agradaria veure els documents que ho demostren.

I mentrestant els infants estan en mòduls des del 2016...

– Hi surten perjudicats, sí: sense gimnàs, sense biblioteca... S’han de posar les piles per resoldre aquest problema. De nou, tothom ha de sortir beneficiat.

Fixa’t que és un dels temes que l’alcaldessa sempre diu que ve d’una mala gestió del govern anterior.

– Això ho fan tots! Generalment tot és culpa de l’anterior. Per què? Si és vàlid, endavant. Si hi ha algun imprevist, es resol.

Aquestes darreres setmanes ha ressorgit un tema que semblava aturat: la petició d’annexió de Bellaterra a Sant Cugat. Què en penses?

– Està en mans de l’Ajuntament de Cerdanyola, que ha presentat un recurs. En un principi sembla clar que Bellaterra té Sant Cugat més a la vora. L’Ajuntament de Cerdanyola lògicament no vol que marxi però, segons el que digui, l’Ajuntament de Sant Cugat haurà de dir la seva. En tot cas ho hem de discutir al partit.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article