La cimera d'Egipte finalitza sense avenços per mitigar la crisi climàtica

La COP27 acorda un fons per compensar els danys produïts per la crisi climàtica, però suposa un any perdut per mitigar-ne els pitjors efectes

per Redacció del Salto

Ecologia

Protestes a la cimera d'Egipte
Protestes a la cimera d'Egipte | Sami Dellah (de TUAC/UFCW) @samidellah
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Aquest article ha estat cedit pel diari El Salto

FINESTRA AL MÓN. Aquest 19 de novembre la Unió Europea es va plantar a Xarm al-Sheikh amb un tot o res: preferia retirar els seus representants abans de signar un mal acord. Tot just 24 hores després, la COP27 consensuava un document que suposa un avenç en la justícia climàtica, amb la creació d'un gran fons per compensar les pèrdues pels desastres causats per la crisi climàtica. Tot i això, a l'altre gran bloc de negociacions, destinat a mitigar el canvi climàtic, reduir les emissions i accelerar la transició a les renovables, la cimera ha estat una “presa de pèl”, explica una delegada ecologista a la cimera d'Egipte.

Segons assenyala Ecologistes en Acció, el text final no té “cap avenç” en mitigació del canvi climàtic respecte a la COP26 de Glasgow: “És inadmissible que s'hagi perdut un any per lluitar contra l'emergència climàtica”.

Part de la responsabilitat d'aquest embús la té la presidència egípcia, assenyala Ecologistes, ja que “no ha mostrat interès per avançar” en aquest sentit i “s'ha limitat a repetir el que s'ha pactat a Glasgow i no ha presentat cap avenç sobre el qual discutir ”. A més, en les dues setmanes de cimera, "l'oposició de molts països a prendre mesures addicionals per enfrontar l'emergència climàtica ha estat clara", apunten, i "mostra la incapacitat de les COP d'incloure les obligatorietat de cenyir-se als darrers informes del IPCC”.

Tampoc no hi ha hagut avenços en la necessitat d'abandonar els combustibles fòssils. Després de moltes negociacions, només es va aconseguir mantenir la redacció de l'any passat en què s'incloïa com a recomanació “augmentar els esforços per abandonar els subsidis ineficients al carbó”.

“La manca d'ambició de Xarm al-Xeikh mostra l'enorme preu d'arribar a acords per consens a les negociacions. També dóna compte del poder dels grans països petroliers, que eviten tant sí com no fer menció a la desaparició necessària de tots els combustibles fòssils a les economies abans de final de segle”, assenyala aquesta organització.

Avanços en justícia climàtica

S'ha aconseguit poc o res per evitar les pitjors conseqüències de la crisi climàtica. Però sí que hi ha hagut avenços en la justícia climàtica amb la creació d'un gran fons per compensar les pèrdues i els danys produïts per l'escalfament global.

Les aportacions a aquest fons, una demanda de la societat civil i dels països més vulnerables des de fa anys, serà proporcional a la responsabilitat històrica de cada país a les emissions d'efecte hivernacle, “una decisió que s'ha pres malgrat la pressió d'alguns països com els EUA, que han intentat bloquejar-ho”.

Segons Ecologistes, les nombroses accions celebrades durant la COP27 per la societat civil “han contribuït a desbloquejar aquest acord” que es preveia difícil amb les posicions inicials de molts dels països del Nord. Per a Javier Andaluz, portaveu d'Ecologistes en Acció, es tracta d'una notícia agredolça: si bé aquest fons permetrà atendre les necessitats dels països més vulnerables, també deixa en mans d'un comitè transitori el funcionament d'alguna cosa que s'havia de fer haver tancat a la cimera”.

Per a Greenpeace, la creació d'aquest fons és una oportunitat per a la justícia climàtica. "Els governs han assegut la pedra angular d’un nou fons llargament esperat per brindar un suport vital als països i comunitats vulnerables que ja estan sent devastats per l´acceleració de la crisi climàtica", va assenyalar Yeb Saño, director executiu de Greenpeace Sud-est Asiàtic i cap de la delegació de Greenpeace que va assistir a la COP27.

Més enllà de la creació d'aquest fons, el balanç general de la Cimera del Clima que s'acaba de tancar a Sharm el-Sheikh és decebedor per a Javier Andaluz. “La presidència egípcia s'ha mostrat incapaç de donar avenços significatius a una COP que era transcendental. La ruptura de la confiança entre els països s'ha fet evident, engrandint les diferències entre els països i posant en perill un procés que es basa en la seva mera voluntarietat. Avui més que mai queda clar com estan de lluny els governs d'assumir les indicacions científiques i respondre a la justícia climàtica. La societat civil és la que ha estat a l'alçada del repte, mentre els països continuen jugant a la geopolítica en aquests cims”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article