Les cures i la interseccionalitat per fer front a la violència masclista

El govern ha aprofitat l’acte institucional del 25N per rebutjat la violència política i llegir amb la resta de grups municipals una declaració centrada en les violències sexuals

per Jordi Pascual Mollá

Drets, Política

Els regidors i regidores a l'acte institucional pel 25N
Els regidors i regidores a l'acte institucional pel 25N | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El govern ha reivindicat l’aplicació de polítiques públiques per reconèixer les tasques de cures i que tinguin en compte la interseccionalitat, amb propostes com l’encara incipient creació d’una cooperativa de cures. Ho ha dit l’alcaldessa, Mireia Ingla, i el tinent d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Marco Simarro, a l’acte institucional amb motiu del dia internacional per l’erradicació de la violència vers les dones, 25N, que s’ha celebrat aquest migdia al Celler Cooperatiu.

Mira la galeria d’imatges de l’acte institucional del 25N.

Ingla ha posat l’accent en la interseccionalitat de la lluita feminista tenint en compte que el racisme i el classisme se sumen a la violència masclista i, per tant, no totes les dones reben el mateix grau de violència. En aquest sentit, s’ha oposat a la violència política –un terme en creixement arran de la denúncia pública de la ministra Irene Montero, a qui l’alcaldessa ha fet suport– i ha dit que les dones que són a les institucions reben una violència específica que es pot considerar institucional, política i mediàtica.

Tot i això, s’ha referit a les violències contra dones amb menys projecció pública i menys recursos com aquelles que queden més invisibilitzades. És per això que Ingla defensa que cal visibilitzar la violència masclista i les polítiques públiques per fer-hi front mitjançant campanyes i actes que permetin “no normalitzar i no suportar més aquesta situació”.

Ingla ha fet un repàs a algunes de les xifres que demostren que la violència masclista és una xacra molt vigent –11 dones assassinades a Catalunya durant el 2022 i 1.200 a Espanya des del 2003– i ha reivindicat el paper del Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD), que entre gener i setembre ha detectat 138 casos de violència masclista a la ciutat, la xifra més alta dels darrers anys. Enguany l’Ajuntament ha aprofitat el 25N per posar l’accent a les cures, que l’alcaldessa recorda que tradicionalment han recaigut sobre les dones.

Simarro s’ha referit a les tasques de cures com aquelles que garanteixen la reproducció de la vida: “No només hem de parlar de posar les cures al centre, també és important fer polítiques públiques al voltant de les cures com la creació de la cooperativa en la qual treballem”. Davant l’increment de la violència estructural, el tinent d’alcaldia ha posat en valor la tasca que fa el SIAD i també el Servei d’Atenció Integral LGTBI+. Ha clos la seva intervenció animant els assistents a acudir a la manifestació feminista convocada aquesta tarda pel col·lectiu feminista revolucionari Hora Bruixa.

L’acte ha comptat amb la música de Lulamae Blue i la lectura de la declaració institucional impulsada per la Generalitat, la Delegació del Govern, les diputacions i les entitats municipalistes que es va aprovar el darrer Ple. L’escrit se centra en les violències sexuals com a mostra de poder i de coartació de les llibertat de les dones. S’apunta a la culpabilització de la víctima i no de l’agressor. A l’escrit se celebren dos reptes del moviment feminista: posar el consentiment al centre i demanar l’erradicació de la violència institucional, un compromís que es referma amb la declaració.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article