“He estudiat psicologia i el meu diagnòstic clínic és totalment contrari al que soc”

L’acte del Dia Internacional del Voluntariat ha posat en valor el voluntariat inclusiu

per Jordi Pascual Mollá

Drets

Carmen Morales, voluntària de Sant Pere Claver
Carmen Morales, voluntària de Sant Pere Claver | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Carmen Morales, voluntària a un taller de ganxet impulsat per ella mateixa mitjançant el Servei de voluntariat Sant Pere Claver, ha estat la protagonista de l’acte de Dia Internacional del Voluntariat celebrat el dijous al vespre al Claustre. Amb un diagnòstic d’esquizofrènia paranoide des d’ara fa tres lustres, és el clar exemple del voluntariat inclusiu impulsat per Sant Pere Claver.

Ella va ser usuària d’un dels seus serveis i, diu, gràcies a aquest suport va poder deixar de viure al carrer. “Ells em faciliten tornar-me a integrar”, ha explicat a la xerrada. Però volia anar més enllà i tornar el suport rebut. Va ser així com va començar a fer xerrades contra l’estigma amb la voluntat canviar la mentalitat de la ciutadania pel que fa a salut mental, una mirada estigmatitzant que ella mateixa tenia: “He estudiat psicologia i el meu diagnòstic clínic és totalment contrari al que soc”.

El pas següent va ser impulsar el taller de ganxet que fa amb tres altres voluntàries a un espai veïnal de la Zona Franca. Hi participen 12 dones que fan tot tipus d’objectes amb ganxet i que han acabat esdevenint un grup de suport intergeneracional, intercultural i de persones capacitats diverses. L’espai de trobada ha esdevingut una trobada setmanal antestigma però també un espai de relació que els ha permès cuidar-se mútuament.

“El ganxet és l’excusa per trobar-se, enllaçar i fer coses”, ha reivindicat Morales, “som els invisibles i els més estigmatitzats però, si comencem des del sòl, afavorint la trobada, ho podem canviar”. Aquests espais són petites escletxes davant d’un marc social que segueix estigmatitzant i dificultant la vida a les persones diagnosticades: “No puc llogar un pis si dic que tinc un diagnòstic en salut mental”.

Acte del Dia Internacional del Voluntariat | Jordi Pascual Mollá

Morales ha acudit a Sant Cugat acompanyada de Míriam Bonet, la coordinadora del Servei de voluntariat de Sant Pere Claver, on un 21% dels voluntaris responen a la proposta de voluntariat inclusiu, el que els ha estat reconegut amb el distintiu Actius de l’Acord de l’Ajuntament de Barcelona. Bonet explica que l’accés de persones amb patologies de salut mental es fa amb una entrevista com a qualsevol altra persones i, posteriorment, tenint en compte les seves preocupacions, interessos i capacitats, decideixen conjuntament on actuar, si a la pròpia entitat o a alguna altra.

Manifest i reivindicació del voluntariat

L’acte del Dia Internacional del Voluntariat, que és el 5 de desembre però s’ha celebrat el dia 1, ha comptat amb la lectura d’un manifest en què s’ha reivindicat les persones voluntàries com aquelles que decideixen lliurement aportar el seu temps per millorar el món. Valors com la solidaritat, el compromís i l’entrega pels altres són claus d’aquestes iniciatives. El manifest crida a posicionar-se per crear una societat millor, sortint de la zona de confort: “El que ens impulsa és la motivació per fer allò que fem, tenim vocació de servei i volem construir una societat més justa”.

L’acte ha estat presentat per la regidora Alba Gordó, que ha agraït la implicació de les persones voluntàries que han acudit a l’acte. Considera que aquesta tasca és clau perquè esdevé “l’antídot contra l’odi, les desigualtats i la segregació social” davant d’un feixisme creixent a Europa. L’acte ha estat organitzat per l’Oficina del Voluntariat de Sant Cugat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article