Diverses famílies alerten de la manca de personal per substituir baixes i reduccions de jornada a les escoles bressol

El Patronat Municipal d’Educació troba dificultats per cobrir les reduccions de jornada però anuncia noves contractacions

per Jordi Pascual Mollá

Drets

Nens a una escola bressol
Nens a una escola bressol | Ajuntament de Sant Cugat (arxiu)
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

“Fa dos anys que una mestra va agafar una reducció de jornada per maternitat i encara no tenim cap substituta per a les hores que no és al centre”. La Sònia és una mare de l’escola bressol el Niu que ha viscut aquest escull amb les seves dues filles, una ja a primària i l’altra encara al centre d’infantil. Ella, com altres famílies de l’escola bressol, adverteix que no suplir aquestes reduccions de jornada suposa tensar tota la plantilla, que ha de fer un sobreesforç perquè tots els infants tinguin l’atenció correcta. Però no sempre és possible: “En alguns moments la classe de nadons té una única mestra. Una persona per a vuit nadons. Com es pot treballar així? Què passa si dos o tres es posen a plorar? I si han de canviar bolquers?”

Les famílies han contactat amb el Patronat Municipal d’Educació (PME) i amb l’alcaldessa, Mireia Ingla, mitjançant correu electrònic però consideren que les respostes són poc concloents perquè no desbloquegen la situació. “Ens van dir que en 10 dies tindríem una altra mestra però encara no s’ha incorporat”, lamenta la Sònia, que assegura que la reducció de jornada es podia preveure, com també es podia preveure la baixa de la corretorns, una figura de suport compartida entre les escoles bressol que no ha estat suplida encara després d’haver agafat la baixa.

La Irene també és mare de l’escola bressol el Niu i reconeix la bona voluntat de la directora per fer suport a l’aula de nadons de menys d’un any. Lamenta que algunes de les respostes que han rebut del PME no han estat correctes perquè han posat en dubte la gravetat apuntada per les famílies tot i que, reconeix, també s’han mostrat comprensives i han pres el compromís de suplir les baixes. La petició de les famílies de fer-ho amb el personal de pràctiques del matí no és possible a nivell legal.

Davant de la petició expressa a l’alcaldessa; Natàlia Megias, directora de les escoles bressol municipals, va respondre les famílies reconeixent el retard en la contractació i anunciant una incorporació durant els dies següents amb l’objectiu de tenir la problemàtica totalment resolta en una quinzena. Es tracta de la contractació de tres mestres a jornada completa i dues de tarda per a totes les escoles bressol.

La Laia, que fa dos anys era mare de l’escola bressol Gargot, explica que ja es van trobar amb una problemàtica similar. “Vam estar quasi quatre mesos amb una ràtio de 20 infants per una sola mestra”, denuncia, “les famílies vam fer pressió a l’Ajuntament però la resposta era que la llista estava exhaurida”. Amb l’etapa de l’escola bressol ja passada, aquesta mare reflexiona que cal cuidar les condicions laborals de les treballadores, que tot sovint no tenen tant suport de les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFAs) com als centres de primària perquè les famílies estan un parell d’anys abans de marxar del centre.

“Les escoles bressol tenen la plantilla que demana el decret amb escreix”, explica la regidora d’Educació, Pilar Gorina, preguntada per la situació actual, “a cada aula hi ha de 10:30 a 15:30 una persona més per reforçar la tasca d'aquestes hores”. L’Ajuntament té contractades unes hores a l’any amb Fundesplai per suplir allà on no arriben amb mitjans propis: “Per substituir, tenim dues borses que van caducant i que es van renovant (educadores i mestres). A cops, no van tan àgils com voldríem i llavors utilitzem aquests recursos. Hem avançat molt”.

La regidora reconeix que hi ha moltes reduccions d’un terç de jornada i que és difícil trobar persones que vulguin treballar només aquestes hores. “Ens pot passar puntualment a qualsevol centre i tenim una coordinadora que segueix dia a dia cada una de les bressol, per assegurar-ne el bon funcionament”, explica Gorina.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article