Pedra i Sang afronta el relleu a la direcció amb la voluntat de consolidar l’espectacle com a tradició nadalenca

L’espectacle torna a la Sala Capitular amb canvis també als personatges principals de l’obra

per Jordi Pascual Mollá

Cultura

Presentació de Pedra i Sang aquest divendres al Monestir
Presentació de Pedra i Sang aquest divendres al Monestir | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fa anys que la directora de Pedra i Sang, Dolors Vilarasau, reivindica com a tradició la tragicomèdia musical que representa l’assassinat de l’abat Biure al Monestir durant la missa del gall del 1350. La prova de foc arriba amb l’edició d’enguany, amb un traspàs a la direcció i el canvi als personatges principals. La directora de les 19 primeres edicions de Pedra i Sang a la Sala Capitular codirigirà l’edició d’enguany amb Martina Vilarasau, que va començar a participar com a nena a la primera edició. Les representacions seran el 25, 26, 27 i 28 de desembre i ja es poden comprar les entrades (en línia i a partir del dia 7 a l’Oficina de Turisme).

“Aquest any tinc l’oportunitat d’entendre com ha treballat la Dolors i les narratives que ha utilitzat per construir l’espectacle”, ha reivindicat Martina, conscient que el pas suposa deixar que l’espectacle comenci a caminar amb una nova mirada i deixant enrere la direcció inicial, “aquesta edició serveix per nodrir-me de la simbologia i del fons de Pedra i Sang”.

La nova codirectora ha posat en valor la connexió amb el públic, les narratives subjacents de l’espectacle mitjançant el cor com a personatge que representa el poble, la recuperació històrica d’un fet tràgic, la seva conversió en llegenda i la representació com a tragicomèdia amb tocs shakespearans gràcies al text original de Josep Maria Jaumà: “Pedra i Sang està consolidat com a patrimoni cultural de Sant Cugat”.

Dolors, per la seva banda, ha celebrat poder tornar a la Sala Capitular després de la cancel·lació de l’any passat pels positius en Covid-19 a l’equip i d’haver-se hagut d’adaptar l’espectacle del 2020 amb una edició al Teatre-Auditori. De fet, no és el primer cop que Pedra i Sang abandona la Sala Capitular. Un any ja ho va fer anant a la Unió, motiu pel qual se celebra la 22a representació tot i que els Amics de Pedra i Sang la presenten com la 20a per la continuïtat a la Sala Capitular com a espai propi de la representació.

“L’espectacle està molt consolidat perquè l’Ajuntament ens ajuda molt i creu en l’espectacle”, defensa Dolors, “les tradicions han de sobrepassar les persones i fa uns anys que em plantejava el traspàs per mi i de l’obra en general”. La directora ha recordat que com cada any hi haurà una doble sessió el dia 23 reservada a la premsa i convidats en què s’entregarà el Gall d’Honor, un reconeixement que atorga l’entitat organitzadora a persones del món escènic santcugatenc, i una altra per celebrar el Camí de Justícia, la caminada a peu des de Cerdanyola per venjar-se del poder eclesiàstic amb l’assassinat de l’abat.

Com ja va explicar aquest diari, els papers principals també viuen un traspàs. Xavier Tor mantindrà la representació de l’abat Biure en tres representacions mentre que a les tres restants el personatge estarà interpretat per Ricard Mariné, que fins el moment representava Pere Çarrovira. En conseqüència, Pere Çarrovira estarà representat per Llorenç Serrahima. Francesc Ollé seguirà representant Berenguer de Saltells i Carles Martínez el Rei Pere III, el Cerimoniós.

També es manté el repartiment dels monjos: Josep Sala, Ramon Sauló, Ignasi Bassó i Albert Santiago (que en porta la direcció musical), aquest any substituït a una representació per Manel Sunyer. Al poble participaran Pere Codó, Encarna Adelantado, Marta Jener, Martina Vilarasau i Martina Ferlauto. Per completar el cor de 21 persones es compta amb el suport de l’alumnat del batxillerat escènic de l’Institut Angeleta Ferrer.

La presentació de l’obra aquest divendres per la tarda ha comptat amb la presència de la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, que ha posat en valor la col·laboració amb l’institut no només per l’enxarxament sinó també per la capacitat d’atreure més públic jove. Per a Madrona, aquest vincle també esdevé una forma de traslladar la importància de les tradicions al jovent de la ciutat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article