La Transformadora pren forma amb un local al polígon de Can Magí
La comunalitat urbana impulsada per la Rural, Jeroni de Moragas, Doble Via i la Sembra s’ha presentat oficialment amb un acte aquest dijous
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
El projecte de producció agroecològica, transformació alimentària i distribució sostenible que és la proposta inicial de la comunalitat urbana de Sant Cugat, la Transformadora, ja té espai. Un local de 250 metres quadrats al polígon de Can Magí (al camí de Can Calders, 6B) acollirà l’activitat d’aquesta iniciativa que agrupa quatre cooperatives santcugatenques com a impulsores –la Rural de Collserola, el taller Jeroni de Moragas, Doble Via i la Sembra– i altres entitats i empreses socials al seu entorn i assemblea.
Les impulsores de la Transformadora han presentat l’espai aquest dijous al migdia en un acte que ha esdevingut la primera presentació pública del projecte. “És una oportunitat per a l’economia social i solidària, la ciutat i les persones que la integrem”, ha defensat Cristina Monteagudo, gerent del taller Jeroni de Moragas, que reconeix que es posicionen inicialment en un projecte però l’objectiu és treballar en xarxa, “volem empènyer totes les entitats de l’economia social i solidària per créixer i ser referents de canvi i transformació”.
Alfred March, membre de la Rural, explica que el nou espai dona resposta a necessitats detectades ja el 2014 arran del sorgiment de diverses iniciatives agrecològiques: “Ara agafem tota la cadena de valor des de la producció de l’aliment fins que arriba al consumidor a un àmbit local que té més consumidors que productors”. L’inici de l’activitat de transformació, emmagatzematge i punt de distribució al local encara no està calendaritzat però per a la Rural és clau per poder aprofitar els excedents agraris i donar resposta a les necessitats de la restauració i dels consumidors finals.
La Transformadora sorgeix de la convocatòria de comunalitats urbanes impulsada per la direcció general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat amb la voluntat de crear espais comuns i de col·laboració publicocomunitàra. Segons Nino Ramírez, membre de Doble Via, “és un projecte que anima a participar perquè s’adreça a la comunitat de Sant Cugat, entitats i empreses socials, del tercer sector...” En aquest sentit, entitats com Arqbag, Arran de Terra, el Cabàs, Pol·len Edicions i elCugatenc així com l’ecosistema cooperatiu, la Politja, ja s’han sumat al projecte participant a la seva assemblea. Ramírez es marca el repte de sumar encara més entitats i empreses socials.
Aina Serra, per part de la Sembra, ha reivindicat que la creació de la Transformadora i la disponibilitat d’un espai com el que han presentat aquest dijous demostra que l’economia social i solidària creix a la ciutat amb “un projecte molt potent que va en paral·lel a altres iniciatives del sector”. Per ara treballen en la diagnosi per avançar en el projecte i poder definir els terminis per començar l’activitat principal i acollir-ne d’altres.

El suport institucional
Josep Vidal, director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, ha acudit a l’acte com a representant de l'administració impulsora del programa de comunalitats urbanes de Catalunya, que ha permès fer emergir una xarxa de comunalitats a nivell nacional en què també participa la Transformadora. Vidal explica que l’objectiu final de la convocatòria és crear projectes econòmics d’ajuda mútua que s’alimenten en bona mesura de les xarxes de suport que van sorgir durant la pandèmia i que posen les persones i no el capital al centre de l’activitat.
La Transformadora també té el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat, visibilitzat a l’acte amb les intervencions de la tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Elena Vila, i el tinent d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Marco Simarro, i la presència del tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch.
Vila ha posat en valor l’aposta de la Generalitat per potenciar l’economia social i solidària i ha defensat que també l’economia tradicional té clar que ha de canviar la manera de produir per tenir en compte l’impacte sobre la societat. En clau de polítiques municipals, ha defensat la creació del Pla Director d’Economia Social i Solidària 2022-24 de forma participada, un document que ja s’ha començat a implementar.
Simarro, per la seva banda, ha celebrat l’aflorament d’iniciatives com la Transformadora en un context de “crisis múltiples”. Per al tinent d’alcaldia, la proposta permet enxarxar una activitat preexistent per posar la vida al centre amb processos compartits, ocupació digna i retorn a la ciutat: “És important que des de les institucions hi donem suport”.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari