Un llibre per recollir el llegat poètic de Dolors Renau a títol pòstum

Els fills de la política santcugatenca han fet una selecció de poemes que es publicaran en una edició especial amb il·lustracions i fotografies de Tino Rubio, Charo Torres, Julio Arriaga i Oriol Canals

per Jordi Pascual Mollá

Cultura, Política

Maria Dolors Renau
Maria Dolors Renau | Cedida per la famíilia
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’escriptora, política socialista i activista veïnal del Centre-Estació, Maria Dolors Renau, va morir l’estiu del 2019 deixant un munt de capses i documents digitals. Pocs mesos més tard, quan el dol els ho va permetre, els seus fills, Berta i Oriol Canals, es van endinsar en tota aquesta documentació per constatar el que ja intuïen: l’obra poètica de Renau, inèdita, té una qualitat i extensió considerables.

La santcugatenca va morir amb un llegat de llibres d’assaig i contes publicats però la poesia s’havia quedat reduïda a la intimitat. Sobre la taula va deixar la proposta de fer una publicació d’alguns dels seus poemes acompanyats amb fotografies del seu amic i també santcugatenc Tino Rubio. Però aquella idea es va aturar quan el càncer va començar a dificultar-li el dia a dia. Ara els seus fills han recuperat la idea, l’han millorat i treballen per publicar un llibre que sigui el seu llegat (no només) poètic. La proposta tot just es troba en prevenda.

El seu fill Oriol ha estat l’encarregat de fer una selecció de textos que travessen la intimitat i la vida pública de la política santcugatenca per acompanyar-los amb imatges de Rubio però també amb aquarel·les de Charo Torres, que participava al taller d’escriptura que coordinava la Lola –com li deien els seus amics–; les pintures de Julio Arriaga, durant un temps gendre de l’escriptora, i fotografies d’ell mateix. El resultat, encara en maquetació, és un llibre de més de 200 pàgines.

“Aquest és un llibre de record amb una selecció de 53 poemes, quasi tots acompanyats amb imatges, que inicialment vam pensar per als seus amics i coneguts però que segurament posarem a la venda”, explica Oriol, “durant la recerca vaig trobar altres textos amb reflexions sobre la vida, els fills, la parella i la política que finalment hem incorporat a una segona part del llibre que també recull moltes fotografies”. Són records que van des de la seva família al primer cop que va esdevenir diputada al Congrés, a les eleccions del 1982, quan, com ella mateixa explicava en una entrevista a aquest mitjà, les dones eren una clara minoria a la política institucional.

| Cedida per la família

Finalment, el seu fill també ha pogut editar –amb llàgrimes als ulls– una extensa entrevista de tres hores per preparar fragments en forma d’arxius de vídeo que s’enllaçaran mitjançant codis QR al llibre. Aquest híbrid del paper amb el món digital també els ha permès introduir els poemes de Renau musicats per Àlvar Roda i Rosa Masip. Finalment, Neret Edicions s’ha animat a anar un pas més enllà i publicar en paral·lel Llum de retorn, una copilació de poemes que Renau pretenia publicar però que no ho va arribar a fer en vida.

El primer llibre, el d’homenatge, es titula Quina juerga i conjuga moltes de les persones i espais comuns de la Lola. Per això hi ha una introducció dels seus fills, un petit text de les bruixetes del taller literari, la participació de Tino Rubio, Rosa Masip, Àlvar Roda... És el llibre de la Renau política però també la de la Lola santcugatenca de barri, la de la política de petita escala tant a la secció local del PSC com a l’enxarxament veïnal a través de l’Associació de Veïns del Centre-Estació que la portava a ser ben present a l’Ateneu i a la llibreria Alexandria. El segon són una mena d’obres completes amb un format propi d’una editorial.

Per poder fer aquest homenatge en forma de llibre, els fills han aconseguit el suport del PSC i esperen tenr una subvenció de l’Ajuntament. També busquen l’efecte multiplicador mitjançant la Fundació Rafael Campalans, de la qual n’era part activa mitjançant el Grup Laboratori Sant Cugat. El llibre es farà sí o sí i l’èxit de la prevenda permetrà que la família hagi de fer més o menys inversió ja que, per permetre arribar al màxim de gent possible, els llibres es venen per sota del preu de cost.

Un homenatge de ciutat?

La presentació del llibre, que preveuen fer aproximadament al maig, serà a Sant Cugat, una nova oportunitat d’homenatge com el que ja va fer l’associació de veïns tres mesos després de la seva mort. Això és suficient o cal un homenatge de ciutat? “La meva mare és una de les poques santcugatenques amb la Creu de Sant Jordi”, explica el seu fill, “però potser no és tan fàcil fer un gran homenatge per la seva significació política tot i que sobretot es va distingir pel feminisme i això és un element comú”.

Els socialistes han proposat a la comissió de nomenclàtor de l’Ajuntament que algun carrer de la ciutat rebi el nom de Maria Dolors Renau però, per atorgar-ho, cal esperar cinc anys des de la seva mort. Encara som a mig camí. “No és la cosa que més em preocupa”, reconeix el seu fill. Pendent queda un altre llegat, el de la seva memòria política, una tasca que va començar a escriure ella mateixa en forma d’autobiografia i diaris dels seus primers anys a Madrid però que, per ara, queda entre les capses on també hi havia les poesies. Oriol considera que no és la seva responsabilitat descobrir i treballar aquest llegat perquè estaria condicionat com a fill.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris

Pilar Ferran L'Hospitalet de Llobregat
1.

Amb un nús a la gola, al llegir-ho.
Es clar que voldré comprar el /els llibres quan s'editin.
Felicito als fills, per la iniciativa.
Gràcies

Comenta aquest article