La Sala Rusiñol obre la temporada amb una exposició col·lectiva de cinc artistes nous

Els pintors Elena Montull, Carles Graell, Francesc Navarro, Gerard Martín i Josep Millàs exposen per primera vegada a aquesta sala

per Mariano Martínez

Cultura

És la primera exposició de l'any a la Sala Rusiñol
És la primera exposició de l'any a la Sala Rusiñol | Mariano Martínez
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Divendres tarda, la sala Rusiñol obre les portes per fer la primera inauguració de l'any, una col·lectiva de cinc pintors nous i cinc obres cadascú.

Fa la presentació l'Anna Tamayo, que amb una prosa elaborada ens fa un poètic recorregut, presentant amb delicadesa les imatges que brollen de la contemplació de les diferents obres. Un passeig literari per les temàtiques, les formes, el color que tracten els cinc artistes que es donen cita aquesta nit.

“Arbres, troncs i soques seques assenyalen eixuts penya-segats, on branques ermes en les quals reposa el fred, ens presenten càlids camps vermells i cels d’or. Aquesta solitud passeja amb la subtil edat de la innocència, prometent omplir de carícies amb els flocs de cabells l’esguard desconegut, bevent-se amb els ulls la tendresa que desprenen les carones joves fonent-se plàcidament amb unes barques surant suaus, mostrant els sediments i còdols sota els verds d’aigua. Solituds comparades en la seva fondària plaent, i paral·leles a unes naus a la deriva, sense àncora ni amarres, rondant la costa, coneixedores dels contes impronunciables, assenyalant la direcció en què seran narrats. Esdevé en miratge de companyonia la casa de la porta gran, acollint en l’espessor del badall matiner, la lleu arribada del bot blanc navegant silenciosament a través de les aigües calmades”.

Després intervenen els protagonistes. Carles Graells presenta una obra realitzada en tècnica mixta digital. “Intento descobrir nous camins i aprofito les eines que ofereix la tecnologia”, amb una nota distintiva, “la nomeno mixta perquè hi ha un treball previ en suport físic, després segueixo en digital. I a vegades en vàries etapes, retocs amb color i després acabament digital”. Al final es fa la impressió digital, nou còpies numerades de cada original.

L'Elena Montull presenta cinc retrats de dones, “arrel del confinament, dels moments d'incertesa i angoixa, de la falta de materials, vaig agafar els materials que tenia a prop i la temàtica que més he desenvolupat, la figura de la dona. Vaig començar a fer esbossos, reprendre models”. El resultat, una sèrie de de rostres d'exquisida resolució, amb un “maquillatge” que deixa oberta la interpretació de l'espectador.

Inauguració de l'exposició | Mariano Martínez

Francesc Navarro, pur realisme, sensació que et mullaràs si allargues la mà o que podràs agafar el cap de la barca. “La meva pintura intenta estimular els records i els moments feliços, és una finestra perquè l'espectador gaudeixi d'aquestes imatges que jo he vist”.

El Gerard Martín treballa les temàtiques i la realitat que l'envolta, els paisatges urbans, el trànsit de la gent pels carrers. Un aire de misteri i solitud envolta als personatges, protagonistes únics dels seus quadres, perquè el fons, edificis, arbres, mobiliari urbà... ha desaparegut, està en blanc, d'aquesta forma la figura humana pren tot el protagonisme.

I el Josep Millàs, “les vegades que he vingut a aquesta sala, sempre pensant si jo tindria també l'ocasió d'exposar aquí”. “Jo vinc de la pintura ràpida, la pintura de carrer, i m’he mogut entre el realisme i l'abstracció”. En aquesta ocasió presenta obra realista “amb un punt de classicisme”.

Aquesta exposició és un projecte de la sala Rusiñol per obrir finestres noves, incorporar nous noms al catàleg de la sala. Al mes de maig van fer una convocatòria per les xarxes socials per incorporar nous artistes. Es van presentar una cinquantena, després d'una selecció prèvia i una vintena llarga d'entrevistes, es van triar els cincs noms que avui han inaugurat exposició a Sant Cugat. Són tots artistes consagrats, amb gran domini tècnic i dintre del realisme figuratiu que caracteritza a la sala Rusiñol. Sorprèn que tots els participants, excepte el Gerard Martín, que té 31 anys, ja té una trajectòria i una edat, es mouen entre els 40 i els 60. I és que “els joves no s'han presentat, només hi havia una noia de menys de 30”.

L'exposició romandrà oberta fins el 7 de febrer.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article