Mocions del Ple de gener: manteniment i neteja, pintades a les parets i ocupació d’immobles

Només una de les tres mocions que han marcat la primera sessió plenària de l’any ha estat aprovada

per Jordi Pascual Mollá

Política

Ple de gener
Ple de gener | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Tres mocions han marcat la primera sessió plenària de l’any en què s’han tractat temes com el manteniment i la neteja, el gargots a les parets i les ocupacions delinqüencials. A continuació repassem els tres debats. També pots trobar els punts del govern i la contracrònica de la sessió.

Manteniment i neteja de voreres

El grup proposant, Junts i la regidora no adscrita han votat a favor d’una moció de Ciutadans amb què demanen una partida pressupostària més gran per a la millora i reparació de voreres. El vot contrari del govern en bloc ha impedit l’aprovació de la moció. La proposta també demana un estudi per solucionar la problemàtica del paviment relliscós de la plaça d’Octavià i garantir el bon estat i control del creixement de les plantes de les voreres i escocells. Alhora, demanen una revisió neteja preventiva dels embornals, del sistema de drenatge pluvial, de rieres i zones inundables. Finalment, demanen que es doti Protecció Civil, la Policia Local i la Brigada Municipal de les eines i maquinària necessaris per fer front a episodis d’inundacions.

La moció ha generat un ampli debat perquè el regidor de Serveis Urbans, José Gallardo, ha criticat que és una proposta electoralista i ha respost amb un reguitzell d’actuacions de manteniment, obres i neteja que s’han fet durant el mandat. Per al grup proposant aquestes mesures no són suficients mentre Junts considera que, tot i l’electoralisme, la moció sobretot pretén ser un toc d’atenció perquè, diu, la ciutat es troba en un estat pitjor que anys enrere.

Pintades a les parets

El grup proposant, Ciutadans i la regidora no adscrita han votat a favor d’una moció de Junts per Sant Cugat per fer una campanya de conscienciació contra els gargots a les parets i per redactar un conveni marc amb la resta d’entitats afectades per les pintades. Els partits del govern han impedit l’aprovació de la moció perquè han votat en contra de la proposta. El grup proposant considera que els gargots afecten a la qualitat urbana i per això posen en valor la tasca dels serveis públics que milloren i conserven l’espai públic i proposen la campanya.

Demanen mecanismes que permetin evitar desperfectes com un possible gravamen específic imposat per la Generalitat sobre la comercialització dels instruments utilitzats habitualment per fer gargots. El conveni amb altres administracions hauria de servir perquè l’Ajuntament pugui actuar sobre més edificis que els municipals. També proposen un conveni similar amb privats. Alhora proposen millores en els mecanismes coercitius municipals per sancionar, si s’escau, aquesta mena de comportaments.

Entre crítiques d’electoralisme, el govern ha mostrat diferències. ERC-MES ha criticat que aquesta no és una de les grans preocupacions de la ciutadania. El PSC ha mostrat la seva preocupació per la degradació de l’espai públic però ha dit que les propostes són poc concretes o inassumibles, com els convenis. En canvi, la CUP-PC s’ha mostrat contrària a la proposta defensant les pintades com una forma d’expressió popular i dient que no apareixen ni com a problema a l’Observatori Sociològic.

Debat sobre l’ocupació d’immobles

Junts, PSC i Ciutadans han votat a favor d’una moció de Junts per demanar eines per als municipis i comunitats de veïns per acabar amb les ocupacions d’immobles “que provoquen greus problemes de convivència en l’entorn i generen alarma social”. El grup proposant insta que els immobles recuperats es destinin a habitatge social i proposa la modificació del Codi Civil perquè els ajuntaments puguin instar judicialment a les desocupacions. Alhora, demanen modificar la llei d’habitatge per afegir una tipologia de conducta com a exemple d’incompliment de la funció social de l’habitatge. Finalment demanen la modificació de les lleis d’enjudiciament criminal i de bases del règim local per agilitzar els desallotjaments en les primeres 48 hores i perquè els ajuntaments puguin actuar pel que fa a seguretat i convivència.

Aquest afer també ha esdevingut un mar de crítiques per part d’ERC-MES i CUP-PC, que consideren que es compra el discurs de l’extrema dreta sense potenciar l’habitatge públic. Tot i això, el PSC s’ha desmarcat dels companys del govern dient que, tot i que a Sant Cugat no hi ha una problemàtica en aquest sentit, sí que s’han de prendre mesures a nivell general. De fet, els proposants han reiterat que es tracta d’una moció de caràcter general. ERC-MES i CUP-PC i la regidora no adscrita han votat en contra.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article