Les dificultats per engegar un projecte de reaprofitament alimentari marquen l’Audiència pública

La reforma del codi penal i l’arranjament d’un carrer de la Floresta han estat alguns dels altres temes tractats a l’espai obert a la ciutadania

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia, Drets, Política

Intervenció de l'Assemblea pel Clima a l'Audiència pública
Intervenció de l'Assemblea pel Clima a l'Audiència pública | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’Assemblea pel Clima, ha explicat Joan Casanova, membre del col·lectiu, fa més de dos anys que intenten sumar-se al programa Recooperem del Consell Comarcal i amb coordinació de l’Ajuntament, amb la voluntat de poder reaprofitar el menjar sobrant dels menjadors escolars. Però els impediments administratius i tècnics –fins i tot congeladors espatllats– els han impossibilitat impulsar-ho.

Amb aquest bagatge, Casanova ha acudit a l’Audiència pública posterior al Ple d’aquest dilluns per demanar explicacions i solucions a l’Ajuntament, com a administració facilitadora tot i que no titular del programa. Davant de la queixa, la comissionada per l’emergència climàtica, Alba Gordó, ha reconegut que la primera experiència va quedar aturada per la pandèmia i, defensa, tot just treballen per poder-la replicar a altres centres.

“És una feina àmplia en què interaccionen persones molt diferents i això ens ha dificultat la posada en marxa”, ha explicat la regidora, que ha avançat que properament podran començar aquesta iniciativa de reaprofitament alimentari a l’escola Collserola. Posteriorment, diu, es podrà fer a l’escola Thau, al Joan Maragall i al Pi d’en Xandri.

La reforma del codi penal

Diversos membres d’Arran també han acudit a l’Audiència pública per interpel·lar directament ERC-MES i PSC per la reforma del codi penal i, específicament, per la modificació del delicte de desordres públics ja que, diuen, criminalitzarà encara més la protesta i afectarà directament als moviments socials de la ciutat. “La reforma treu la necessitat que hi hagi una conducta violenta”, han denunciat per intentar evidenciar que el delicte de desordres públics serà més dur, alhora que han denunciat la vaguetat d’alguns conceptes, “ens agradaria saber què significa exactament què significa això de la intimidació”.

Activistes d'Arran amb cartells a l'Audiència pública | Jordi Pascual Mollá

L’alcaldessa, Mireia Ingla, no ha entrat a debatre el contingut de la reforma ni ha respost les preguntes del col·lectiu ja que, ha dit, se les han respost a la pròpia intervenció: “A l'alcaldessa no li correspon respondre aquests dubtes, que no preteníeu que responguéssim perquè us heu respost vosaltres, que és una bona manera de sempre tenir la raó”. De fet, quan la intervinent ha insistit, l’alcaldessa ha acabat agraint-li de nou “les teves preguntes i les teves pròpies respostes”.

Tampoc Pere Soler, portaveu del PSC, ha entrat a valorar la reforma. Simplement ha dit que qualsevol forma de protesta és legítima si no se salta la llei ni afecta a la convivència. En resposta a la pregunta sobre la intimidació i recordant el carbó que Arran els “va regalar” per Reis, ha dit: “No ens sentim intimidats i menys encara quan ens tiren carbó. Si aquesta és la forma d'intimidar...”

La repetició de temes habituals de l’Audiència: l’avinguda Piscina i les llicències de Can Barata

La resta de l’Audiència ha estat un compendi de persones habituals al Ple. Entre d’altres, Saida Lanau, veïna de l’avinguda Piscina de la Floresta, ha insistit en la necessitat d’arranjar el carrer i ha demanat una reunió tècnica per concretar el projecte. El govern li ha respost que ja s’actua a la Floresta però que s’han de prioritzar les actuacions, una resposta davant la qual ha acusat el tripartit d’incomplir el compromís d’actuar al seu carrer, que considera especialment perillós especialment per als carrets.

Joan Soldevila, veí de Can Barata, ha insistit en la petició de desbloquejar les llicències de Can Barata i, específicament de la seva parcel·la. Josep Arcas, membre de la JNC que sempre que intervé a l’Audiència recorda que ho fa a títol individual, ha preguntat de nou el cost de la neteja de pintades al carrer. Davant la resposta de l’alcaldessa, que ha dit que aquest afer ja s’havia debatut al Ple quan ell era present, ha dit que això no era una resposta ha citat un article del codi de conducta dels càrrecs electes per exigir una resposta. Ingla ha clos el debat dient que donava per resposta la seva pregunta.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article