Una recerca històrica data l’inici del model actual de la festa de Sant Antoni Abat més de 160 anys enrere

La Comissió de Festes de Sant Antoni Abat celebra enguany una edició especial que conserva els actes principals

per Jordi Pascual Mollá

Cultura

Presentació del llibre de Joan Troyano
Presentació del llibre de Joan Troyano | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

150 anys és la xifra que ha posat la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat en les celebracions d’enguany però, una recerca històrica de Joan Troyano amb motiu de l’efemèride ha demostrat que els orígens són molt més llunyans. Tot i que des del segle XIV ja es venerava la figura de Sant Antoni amb una capella al Monestir, l’origen de la celebració actual es remunten, com a mínim, al 1861.

Aquesta és la data del document més antic que ha trobat. Es tracta d’una reclamació d’Hisenda pels balls d’aquell any. A aquest document també apareix el nom de Sever Mas com a responsable. Troyano ha trobat documents posteriors que demostren la continuïtat de la tradició, per exemple, amb un del 1904 en què s’evidencia la implicació de la Unió amb el primer ball documentat. Però totes aquestes dates són matisables ja que en alguns documents es parla de tradició consolidada i no ha trobat cap acta fundacional.

“Les tradicions parlen més del present que del passat tot i que utilitzen elements del passat”, ha explicat Troyano, tot dient que la festivitat de Sant Antoni actual és una barreja de modernitat i tradició. Això mateix s’ha volgut representar a la portada del llibre La festa de Sant Antoni Abat. Més de 150 anys d’història a Sant Cugat, que es posarà a la venda properament. La il·lustració mostra la façana de l’antic Ajuntament de la plaça de Barcelona i un carro amb un cavall, un traginer i quatre persones més.

L’historiador ha explicat que ha aconseguit documentar la festa gràcies a l’Arxiu Municipal, a l’Arxiu Parroquial, al de la Festa de Sant Antoni –dividit entre la custòdia de la comissió i de la família Juliana–, a l’hemeroteca, a altres fonts bibliogràfiques i amb més de 60 entrevistes. El llibre també compta amb la participació d’Ernest Vilàs com a prologuista. És coordinador del Centre de Recerca i Estudis Mogoda (de Santa Perpètua) i ha publicat un estudi sobre la festivitat dels Tres Tombs i Sant Antoni Abat al Vallès, llavors sense gaire documentació de Sant Cugat perquè Troyano encara no havia fet la recerca. També el tinent d’alcaldia Francesc Duch ha posat en valor la tasca de documentació feta per l’historiador.

Concert de la Lira després de la presentació del llibre | Jordi Pascual Mollá

L’acte ha estat una de les activitats inicials de la festivitat d’enguany. Aquest dimarts, festivitat de Sant Antoni Abat, s’ha l’ofici a la Parròquia, la presentació del llibre i un concert de la Societat Coral la Lira. El programa preveu altres activitats. Com cada any, destaca la Festa dels Foguerons que començarà el dissabte a les 11 del matí a la plaça de Barcelona i la Rua dels Tres Tombs el matí del diumenge amb la Creu Roja com a banderers. Durant tot el cap de setmana se celebra també el mercat de traginers.

La rua dels Tres Tombs continua sent un motiu de debat i crítica per part de les entitats animalistes. Així ho ha expressat la Plataforma Animalista (PAS) en un article publicat a aquest mitjà en què demanen una revisió de la tradició per garantir el benestar animal. A l’edició passada, en què es va estrenar un nou protocol que, entre d’altres, obligava que el suport veterinari fos expert en equins, els animalistes van mantenir les crítiques per, denunciava la PAS, transports en mal estat, la no delimitació amb el públic i la incorporació de cavalls a mitja rua sense control veterinari. La comissió organitzadora va valorar positivament la rua i el control de la veterinària.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article