Els Tallers de Teatre Sílvia Servan compleixen 30 anys a Sant Cugat amb rècord històric d’alumnes
Els primers anys dels tallers es van fer a la Casa de Cultura, fins que, el 1995, es van traslladar a la Unió Santcugatenca
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
LA VEU DE LES ENTITATS. La Unió Santcugatenca és el niu de la cultura a la ciutat, una entitat compromesa a promoure i fomentar la cultura i l’educació. La Unió acull una desena de seccions i, enguany, celebra el 30è aniversari de dues d’elles. Els Bastoners de Sant Cugat i els Tallers de Teatre Sílvia Servan van néixer fa tres dècades i, des d’aleshores, gaudim de tot el patrimoni cultural que ens han ofert i ens segueixen oferint.
30 anys de Tallers de Teatre
Aquest curs 2022-2023, Tallers de Teatre munta la festa grossa per celebrar els seus 30 anys. Al llarg de l’any s’organitzaran diverses activitats i l’acte principal tindrà lloc a l’abril. Amb el lema Fem escola, els Tallers volen “acabar de fusionar el que ja tenim”, com explica el professor de l’escola Roger Casadellà.
L’inici del nou curs està sent una “situació de sobreesforç”, ja que fan la “feina ordinària”, la del dia a dia, a la qual s’hi afegeix l’organització de la festa. Casadellà detalla que s‘han creat comissions i que el seu objectiu és que estiguin formades per gent que, actualment, forma part dels Tallers, però també d’antics alumnes i professors.
Sílvia Servan, l’esperit de l’escola
L’actriu, professora i pedagoga Sílvia Servan, llicenciada en Art Dramàtic a l’Institut del Teatre de Barcelona, va portar les seves classes a Sant Cugat el curs 1992 i 1993 amb l’objectiu de fer arribar el teatre a tots els sectors socials. Els primers anys dels tallers es van fer a la Casa de Cultura, fins que, el 1995, es traslladen a la Unió Santcugatenca, de la qual en segueix formant part més de dues dècades després. L’actriu va morir el 4 de juny de 2010 a l’edat de 38 anys després de patir una llarga malaltia. La seva mort va commocionar el món cultural i teatral de Sant Cugat i, l’endemà, 5 de juny, més d’un miler de persones van assistir al funeral per acomiadar-se de Sílvia Servan.
El Roger Casadellà ha crescut amb els Tallers de Teatre Sílvia Servan. Va començar com a alumne i hi va estar durant tres anys. Un temps després, va convertir-se en professor i ara ja fa 20 anys que ensenya. “La Sílvia va marcar molt el camí”, recorda, i per ella el teatre “era una eina per créixer personalment, no només per fer teatre”. I aquest creixement “ha d’anar vinculat al lloc on estàs i on et sents bé”. Per això, Casadellà remarca que l’escola “sempre ha estat vinculada a les coses –tant culturals com socials– que passaven a Sant Cugat”, des de festivals de poesia a la Festa de la Tardor. Un esperit que no s’ha perdut mai, “potser ha canviat o s’ha transformat” amb el pas dels anys, però allò per què va treballar sempre Sílvia Servan, que el teatre sigui una eina de creixement personal i social, “es manté i ho tenim molt clar des de sempre”.

Quan ha de parlar dels objectius de futur, però, Casadellà explica que és una reflexió que encara no han fet. Aquest curs està enfocat en celebrar els 30 anys dels Tallers de Teatre a la ciutat i no descarta que “pensar en el futur” és una de les coses que formarà part de la festa, tot i que es farà de manera interna.
Rècord d’alumnes
Els Tallers de Teatre Sílvia Servan arrenquen el curs del 30è aniversari amb una dada insòlita. Aquest 2022-2023, l’escola supera el rècord d’alumnes inscrits i assoleixen els 190. A més de la feina que fan a l’escenari de la Unió, també estan presents a cinc escoles de Sant Cugat, “en format petit”, com explica Roger Casadellà, perquè “hi ha menys temps i els espais no són sempre els més adequats”.
Sant Cugat sempre ha tingut interès pel teatre. De fet, el professor indica que és una ciutat que compta amb molts grups amateurs de teatre i on han sortit moltes iniciatives interessants. Ara, espera que quan el teatre de la Unió estigui acabat, puguin fer “propostes diferents i ampliar el públic”, sigui amb teatre més comercial o amb “un teatre més arriscat”.
La Unió “és casa”
La Unió Santcugatenca és una entitat cultural amb més de 120 anys d’història. El 1900, un grup de pagesos van decidir crear la Unió i, des d’aleshores, ha crescut i s’ha consolidat, apostant any rere any per la promoció de la cultura a Sant Cugat.
Actualment, la Unió acull vuit seccions, entre les quals Tallers de Teatre Sílvia Servan. La més antiga, la Coral la Unió, que es va fundar el 1899 i és la llavor del que és avui dia la Unió. També hi trobem Els Balls de la Unió, que recuperen el llegat de les seccions de ball que es van crear entre el 1906 i el 1950; el Grup Fila Zero, referent del teatre amateur a la ciutat i amb més de 30 anys de trajectòria; l’Esplai Pica-Roca, que neix el 1985; el Grup Mediterrània s'adhereix a la Unió el 1998; els Bastoners de Sant Cugat, entitat que també ha celebrat el seu 30è aniversari i, finalment, l’entitat més nova a la Unió, les Noies del Vallès, una secció de punta de coixí que forma part del grup des del 2015.
Per totes aquestes seccions, la Unió Santcugatenca “és casa”. Així ho explica Casadellà, que remarca que encara s’estan adaptant a la nova seu. Quan parla de l’antiga seu, recorda que quan entraven allà se sentien en un espai “molt nostre”, tant pels alumnes com pels professors. “Era un lloc màgic”, diu. Després de tants anys formant-ne part, assegura que “seria difícil imaginar els Tallers de Teatre sense la Unió”. Posa en valor que “compartir l’espai, el projecte i els valors amb una entitat més gran” els fa “tocar de peus a terra i evita que es converteixi en una empresa”.
Quan a finals d’aquest curs, els actors i actrius, alumnes i professors de Tallers de Teatre Sílvia Servan saludin i el teló s’abaixi, podran sentir-se orgullosos de la seva aportació al patrimoni cultural de Sant Cugat. La Unió Santcugatenca i els Tallers de Teatre s’han ajudat a créixer mútuament. I com comentava Roger Casadellà, seria inimaginable una Unió sense els Tallers de Teatre Sílvia Servan. I seria impensable un Sant Cugat sense la Unió Santcugatenca.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari