“No hi ha més opcions: o el tripartit o Junts”

Josep Maria Vallès situa el model de ciutat, la neteja i la seguretat al centre de la campanya de Junts per Sant Cugat

per Jordi Pascual Mollá

Política

Josep Maria Vallès parla amb Xavier Trias a l'acte de presentació del candidat de Junts per Sant Cugat
Josep Maria Vallès parla amb Xavier Trias a l'acte de presentació del candidat de Junts per Sant Cugat | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Junts per Sant Cugat ha posat els compassos i banderes que onejaran a la seva campanya electoral en l’acte de presentació del seu alcaldable, Josep Maria Vallès, aquest diumenge als Cinemes Sant Cugat, amb una sala gran totalment plena i una més petita també plena per seguir l’acte per la pantalla. L’oposició a una hipotètica reedició del tripartit entre ERC, PSC i CUP és, sens dubte, la idea força del candidat que, en l’únic esment que ha fet sobre la candidata a les eleccions anteriors, Carmela Fortuny, ha dit que ella hauria de ser l’alcaldessa actualment.

Però el partit ha deixat enrere aquesta possibilitat després d’un complex procés de primàries amb empat inclòs en què Vallès va esdevenir el candidat, no sense l’interrogant de si seria el definitiu arran de la marxa de l’exvicepresident Jordi Puigneró del govern de la Generalitat. L’acte d’aquest diumenge també ha servit per intentar tancar totes aquestes disputes internes. Puigneró ha estat al públic, com també ho ha estat Fortuny, Josep Puig –que deixa el relleu a Susana Herrada com a presidenciable per Valldoreix– i també els seus contrincants a les primàries: Carles Brugarolas i Aitor Arriaga.

Tot i els moviments dels darrers mesos, Junts no canvia el discurs base i segueix apostant per la defensa del model de ciutat com a gran bandera, posant en valor la tasca dels alcaldes precedents, amb tres d’ells presents a la sala: Joan Aymerich, Mercè Conesa i Carmela Fortuny. L’absència significativa, llavors, ha estat la de l’exalcalde Lluís Recoder. Paral·lelament Junts negocia amb el PDECAT, partit pel qual va ser escollit Vallès a les passades eleccions sota la marca de Junts per Catalunya i amb qui Junts treballa una possible candidatura conjunta des de fa mesos però encara sense cap concreció.

“Avui aquesta ciutat s’està aturant, el 2019 va començar un experiment polític que es diu tripartit”, ha dit Vallès al discurs final de l’acte, per plantejar les eleccions com una dicotomia entre Junts i el tripartit, “som una oposició que fiscalitza, per exemple en l’anella verda que no està ben resolta o en el projecte Ragull Centre, i també fem propostes”. Per a l’alcaldable, el govern actual no escolta aquestes propostes i deixa alguns projectes aturats, com ara la Biblioteca Central Urbana o els retards en les obres del teatre de la Unió.

Però al tripartit també li ha tocat el rebre pel que fa a alguns aspectes de la gestió municipal: la no-aprovació del pressupost del 2023, el retard en el pagament de subvencions, el manteniment de la ciutat, la seguretat ciutadana... Ressonen així alguns dels temes habituals al Ple municipal. Per fer-ho, s’ha valgut de les dades de l’Observatori Sociològic i d’algunes veus del teixit associatiu de la ciutat: Joan Cortadellas, president de la Llar d’Avis de la Parròquia; l’artista Tatiana Blanquer; Ferran Felius, impulsor de l’associació de famílies de persones amb discapacitat Acompanya’m; la comerciant Lluïsa Feliu; l’empresària Concepció Coret, i Mireia Ferrer en representació de la Joventut Nacionalista de Catalunya.

Foto de família de bona part dels assistents a l'acte de presentació de Vallès | Jordi Pascual Mollá

El mandat que va començar amb un Ple d’investidura amb crits a favor i en contra d’un pacte de govern que desprioritzava l’eix nacional acaba amb una campanya en què ni Junts, partit molt crític per la suma del PSC amb ERC i CUP, ha fet cap esment a la independència ni a la sobirania de Catalunya. Com a mínim així ha estat al seu primer acte de precampanya, l’esperada presentació de Vallès que arriba tres mesos després de presentar la candidata a la presidència de l’EMD.

Candidata per a un nou conveni Ajuntament-EMD

Tot i haver tingut la seva pròpia presentació mesos enrere, Herrada ha intervingut a l’acte per dir que abans d’acabar el mandat treballarà per tenir el més enllestits possible tres projectes: el nou edifici de l’Escola de Música, la urbanització de l’avinguda Baixador i l’aparcament de Can Cadena. El mandat següent es compromet a fer un camp de futbol i un teatre al nou projecte de la Centralitat.

Però potser allò més significatiu ha estat la seva queixa per la no-renovació del conveni competencial i el conveni econòmic entre l’Ajuntament i l’EMD. Davant d’això, diu que si ella esdevé presidenta treballarà per la renovació d’aquest conveni i per demanar més competències per a una vila que, defensa, ha d’aconseguir una mobilitat amable per a tothom –vianants, cotxes i bicicletes– i afrontar els reptes de seguretat amb la instal·lació de més càmeres, mesures contra l’ocupació d’immobles i de protecció davant d’incendis. L’actual president ha estat aplaudit per tota la sala, fent-se palès el relleu.

El periodista que volia ser alcalde

L’acte d’aquest diumenge ha estat conduït per la regidora més veterana de Junts, Cristina Paraira, qui s’ha guanyat el segon lloc a la llista després d’haver fet suport a Vallès a les primàries. La regidora ha posat l’accent en el diàleg i la voluntat d’escolta que, diu, representa el candidat. Amb aquest tarannà, defensa, es pot “deixar enrere aquest període que qualificaria de trist i amb inactivitat”.

Paraira ha defensat Vallès com a una persona coneixedora de la ciutat per la seva llarga etapa al periodisme local, primer a Ràdio Sant Cugat i després al TOT Sant Cugat i el Diari de Sant Cugat. “30 anys prenent el pols a la ciutat”, defensa, que van més enllà de la tasca periodística perquè actualment manté aquesta lògica. Una mostra de la voluntat d’escola i entesa ha estat la invitació a altres grups polítics per acudir a l’acte de presentació. Finalment hi ha acudit Francesc Duch i Oriol Cisteró (ERC), Pere Soler i José Gallardo (PSC), Álvaro Benejam (PP) i Mayte Pérez (PDeCAT).

Jordi Turull, Xavier Trias i Josep Maria Vallès entren a l'acte de presentació de Vallès com a alcaldable a l'acte de Junts als Cinemes Sant Cugat | Jordi Pascual Mollá

Vincle Sant Cugat - Barcelona amb Xavier Trias

La presentació de Vallès també ha tingut un toc de campanya barcelonina amb la participació del candidat de Junts per Barcelona, Xavier Trias, que ha fet un diàleg amb Vallès i Paraira. Trias ha dit que ha fet el pas per tornar a ser l’alcaldable arran de la pressió de persones com els presidents Jordi Pujol i Artur Mas així com gent del seu partit i del PDeCAT.

“A veure si traiem d’una vegada a la Colau”, ha etzibat tot argumentant que durant els mandats de Barcelona en Comú a l’alcaldia Barcelona ha perdut referencialitat i lideratge i ha acumulat problemes de neteja, seguretat i mobilitat. Des del seu punt de vista, una Barcelona més referent pot ser un pol d’atracció econòmica per al conjunt de l’àrea metropolitana i fins i tot més enllà: “Barcelona abasta també Sant Cugat, Terrassa i Sabadell”.

Just abans del diàleg entre els dos alcaldables ha intervingut Jordi Turull, secretari general de Junts per Catalunya, que després de fer un repàs a la seva relació amb Sant Cugat, ha reivindicat la política municipal com la més agraïda i també la més exigent. Seguint amb l’argumentari del partit a nivell local, defensa que Sant Cugat havia creat “un model d’excel·lència” que el tripartit ha posat en risc: “Des de fora hem vist que Sant Cugat i Barcelona han perdut pistonada”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article