Toc d’atenció del Consell de Ciutat per definir l’Agenda Urbana 2030 de forma participada

Alguns consellers critiquen que l’Ajuntament ha encarregat una primera diagnosi sense tenir en compte l’òrgan participatiu

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia, Drets, Política

Presentació de l'Agenda Urbana al Consell de Ciutat
Presentació de l'Agenda Urbana al Consell de Ciutat | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El que havia de ser el Consell de Ciutat de presentació de l’inici del procés de definició de l’Agenda Urbana de Sant Cugat ha esdevingut un reguitzell de crítiques dels quatre consellers que han intervingut en resposta a l’explicació inicial del primer tinent d’alcaldia, Pere Soler. Els consellers demanen que l’elaboració d’aquest document sigui de forma participada, com de fet també defensa el govern, però lamenten que l’Ajuntament ja tingui una diagnosi que no han pogut consultar tot i que es portarà a votació al proper Ple municipal.

L’Agenda Urbana és un document estratègic instat per les Nacions Unides arran de la Conferència Hàbitat III del 2016. La concreció a nivell espanyol i català és mitjançant l’Agenda Urbana Espanyola promoguda pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i l’Agenda de Pobles i Ciutats de Catalunya 2050 promoguda pel Departament de Territori. Emmarcant l’acció en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, aquests documents que han d’elaborar les ciutats pretenen ser un instrument per garantir uns hàbitats més sostenibles.

La concreció d’aquesta proposta amb horitzó 2030 encara és lluny d’arribar. Soler ha explicat que fa dos mesos van presentar l’Agenda Urbana a nivell intern i, mitjançant el finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea, han encarregat una diagnosi. És un document de 60 pàgines, encara intern, que es debatrà al Ple municipal i que hauria de ser la base per treballar de forma participada mitjançant òrgans com el Consell de Ciutat.

El primer tinent d’alcaldia avança que el procés no necessàriament serà lent i haurà de tenir en compte la transversalitat de les accions, la mirada de llarg recorregut i la possibilitat de fer modificacions. La proposta implicarà posar en marxa un pla antifrau activar espais de participació i hauria de permetre impulsar projectes com hubs d’innovació, projectes de living-lub, capacitació energètica i altres polítiques relacionades amb la sostenibilitat. Soler parla de “governança multinivell”, “quàdruple hèlix” i “perspectiva polièdrica” alhora que vincula l’Agenda Urbana a la possibilitat d’accedir a més fons Next Generation EU.

Davant d’aquests termes amplis, Robert Savé ha estat el primer conseller a fer un toc d’atenció: “Segur que la feina de l’Agenda Urbana és molt bona però no hem rebut cap document”. Per això critica que es presenti l’Agenda Urbana com un procés de cocreació ni que s’hagi especificat exactament d’on es trauran els fons per tirar endavant els projectes vinculats, més enllà de parlar d’altres administracions. Savé també lamenta que en la diagnosi inicial no s’hagi consultat el Consell de Ciutat ni s’hagin tingut en compte els treballs que han realitzar, especialment mitjançant el grup de treball sobre model de ciutat.

Una mirada similar ha plantejar Carles Castell, que ha demanat saber la feina que s’ha fet i si el document és només una diagnosi o també planteja ja una proposta de planificació. “Molts municipis han començat un procés obert de diagnosi per fer la cocreació des de l’inici”, ha plantejat el conseller. En el mateix sentit s’ha expressat Maria Gemma Garcia, que ha dit que no tenien constància d’aquest procés i que, si el problema és la complexitat de la diagnosi, s’ha de presentar una versió intel·ligible per a la ciutadania. Només Àlvar Roda ha estat menys dur en la seva intervenció tot i que ha cridat a “apretar” des del Consell de Ciutat per aconseguir un document participat.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, s’ha defensat de les crítiques dient que el document és l’inici del camí i que fins i tot el govern l’esmenarà. El regidor de Participació i Barris, Oriol Sánchez, ha defensat que, més enllà de la primera diagnosi, el procés serà obert i ha animat la ciutadania a implicar-s’hi. Soler explica que en aquest procés obert es pot modificar de cap a peus la proposta: “Podríem haver començat al revés però l’agenda urbana ens marca un calendari i unes accions”.

Per ara de l’Agenda Urbana de Sant Cugat només ha transcendit la presentació de diapositives que Soler ha emprat a la presentació al Consell de Ciutat, un document que explica línies generals i el concepte d’Agenda Urbana però no l’aterra, per ara, a la ciutat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article