Ametller Origen s’instal·larà al Mercat Vell
El govern havia anunciat que buscava fórmules per reflotar el mercat rehabilitat entre el 2013 i el 2015
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
EXCLUSIVA. L’empresa de supermercats Ametller Origen s’instal·larà al Mercat Vell. És un projecte que l’empresa i l’Ajuntament detallaran en una roda de premsa que se celebrarà, preveuen, la setmana vinent. Per ara no concreten, per tant, com serà aquesta instal·lació: si ocuparà tot l’equipament o es compaginarà amb les parades existents.
L’alcaldessa, Mireia Ingla, va dir el desembre a Cugat Mèdia que el govern buscava fórmules per reflotar el mercat, rehabilitat el 2015 i convertit en espai que compagina la venda de productes frescos amb la restauració. De les nou parades del mercat, només quatre estan en funcionament. La instal·lació d’Ametller, per tant, permetria salvar una situació econòmica delicada.
Els darrers comptes presentats per Gourmets de Sant Cugat SL, l’empresa concessionària, al Registre Mercantil evidencien una davallada continuada de l’actiu i el passiu de l’empresa així com un resultat negatiu de més de 38.000 l’any 2020, coincidint amb les limitacions de la pandèmia; motiu pel qual va accedir a un ajut extraordinari de 2.000 euros. A excepció d’aquest, els resultats dels exercicis del darrer lustre han estat positius oscil·lant entre els 34.000 i els 105.000 euros. Les darreres dades disponibles són del 2021.
L’empresa es va constituir l’abril del 2013, integrada per alguns dels paradistes del mercat amb la voluntat de poder continuar l’activitat i amb un capital de 3.250 euros. Inicialment tenia com a objecte social l’“explotació, promoció, arrendament i subarrendament no financer de qualsevol immoble”. Es marcava la possible participació a concursos públics, que és com va accedir a la gestió aquell mateix any.
El juliol, el mes següent de l’adjudicació, Gourmets de Sant Cugat SL va revocar tots els càrrecs per nomenar l’empresa immobiliària L&MG Europe Partners SL com a administradora única. Aquesta empresa està administrada amb altres socis per Montserrat Garcia, una de les revocades a Gourmets. Aquell canvi, el darrer de consta al Butlletí Oficial del Registre Mercantil, va coincidir amb la modificació de l’objecte social de la concessionària, que des de llavors és “la realització de tot tipus de negocis, explotació d’activitats i prestació de serveis relacionats amb la gastronomia i productes alimentaris”.

Grup Ametller Origen, un gegant que promou un macroprojecte al Penedès
El Grup Ametller Origen, amb seu a Olèrdola, agrupa diverses empreses i es projecta públicament com un èxit empresarial amb més de 120 botigues arreu de Catalunya i una facturació superior als 387 milions d’euros el 2021. Incorporen l’ecologisme en moltes de les seves campanyes, parlant de neutralitat d’emissions el 2027 i els hàbits saludables en l’alimentació, entre d’altres. Actualment tot just impulsen el projecte d’Agroparc Penedès, una proposta amb què es comprometen a absorbir més CO2 que el que generaran i avançar en la mirada ecologista amb la reducció del consum d’aigua, la generació d’energia fotovoltaica i el reaprofitament dels residus.
El macroprojecte ja ha rebut la llum verda del Ple de Gelida mitjançant l’aprovació de la modificació urbanística que ha tingut el suport d’ERC, Primàries, Gelida en Comú i PSC. Només la CUP hi ha votat en contra. El compromís de l’empresa és que s’invertiran 180 milions d’euros. Però la iniciativa ha topat amb l’oposició d’una plataforma creada ad hoc, #StopAgroparc, que, entre d’altres, critica que ocuparà 258 hectàrees per no fer agricultura ecològica ni coherent amb el seu entorn, trencant un connector ecològic, implementar el regadiu a una zona de secà i amb un impacte paisatgístic important.
Repàs històric a la reforma del mercat
Cal tenir en compte que la concessió es va acordar mitjançant un concurs públic l’any 2013. El Ple de juny d’aquell any va aprovar l’adjudicació a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per Urcotex Immobiliàra SL, encarregada de la construcció, i Gourmets de Sant Cugat SL, encarregada de la gestió posterior. Era una concessió a 40 anys i es preveia que a partir de l’onzè l’empresa abonés un cànon per la concessió d’un mercat que continua sent de propietat municipal.
Les obres van sofrir diversos endarreriments i el Mercat Vell no va obrir les seves portes en el seu format actual fins el novembre del 2015, un cop passades les eleccions municipals que van mantenir CiU al govern i Mercè Conesa a l’alcaldia. Tots dos governs reivindicaven l’operació com una forma de salvar la crisi que vivia el mercat davant del tancament de parades i com un intent de revitalitzar el centre.
L’Ajuntament figura, a més, com a avalador del préstec pignorat demanat per l’adjudicatària per pagar la part de l’actuació que depenia d’ella. Encara ara es manté aquest funcionament i el passat mes de juliol el Ple va aprovar una revisió del tipus d’interès d’aquest préstec. Als Plens de febrer i juny del 2013, quan es va aprovar el canvi de model de gestió i la posterior adjudicació, Ferran Villaseñor (PSC), Joan Calderón (ICV-EUiA) i Ignasi Bea (CUP) van ser els únics regidors que van advertir del risc que comportava aquest aval, ja que, en cas de fallida, l’Ajuntament acabaria pagant o buscant alguna fórmula per rescatar la concessió. Els ecosocialistes i els cupaires van ser els més crítics per optar per l’externalització del mercat, l’únic de la ciutat amb aquesta fórmula de gestió.
Davant de les criques, el tinent d’alcaldia de Territori i Sostenibilitat del moment, Josep Romero, va defensar que la fórmula d’externalització permetia menys cost de partida per a l’Ajuntament: “S’ha presentat una empresa que és en conjunt els assentadors que volen continuar treballant dintre del mercat, són gent de Sant Cugat, no és una multinacional, no és una franquícia, són gent treballadora de Sant Cugat i jo penso que aquesta proposta és, des del meu punt de vista, bona per a tothom”. Álvaro Benejam, regidor del PP, va defensar la gestió externalitzada reconeixent el risc de desemborsar una gran quantitat de diners en cas de fallida però tot dient que, davant d’aquesta situació, l’Ajuntament es faria càrrec “tenint la despesa igual que si el construís l’Ajuntament ara directament”.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari