La cooperativa Taller Jeroni de Moragas celebra el 50è aniversari
El taller ocupacional de persones amb discapacitat és ara un projecte molt més ampli que permet la inclusió social i laboral de desenes de persones
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Amb una festa i un acte institucional, el taller Jeroni de Moragas ha celebrat el 50è aniversari de la creació de la cooperativa. Les activitats d’aquest dissabte al migdia han servit per recordar els orígens de taller, llavors vincular a l’escola Jeroni de Moragas de Barcelona, i per seguir reivindicant les polítiques públiques i lluites ciutadanes per garantir els drets de les persones amb discapacitat. L’acte també ha servit per inaugurar una exposició sobre la seva història que es pot visitar al Museu municipal fins el 19 de març.
Jeroni de Moragas és a Sant Cugat des de l’any 1980, després de traslladar el taller de Barcelona a la nostra ciutat. Actualment tenen el taller, un centre especial de treball, pisos amb monitoratge i una fundació tutelar. L’objectiu, com ha dit la seva presidenta, Kate Cope, és lluitar perquè les persones amb discapacitat intel·lectual tinguin vides plenes: “Els familiars no haurien de lluitar cada dia perquè els seus fills tinguin drets com la resta”.
Mira la galeria d’imatges de la festa i l’acte institucional.
La presidenta ha recordat que el taller Jeroni de Moragas va néixer un un taller vinculat a l’escola homònima de la mà de Salvador Strino. El curs 1978-79 es va constituir com a cooperativa, implicada a la Coordinadora de Tallers per a Minusvàlids Psíquics de Catalunya, una entitat que va sorgir per pressionar la incipient Generalitat per fer polítiques públiques en favor de la inclusió laboral.
L’arribada a Sant Cugat va ser arran d’un acord amb la cooperativa Estel, que agrupava famílies. Als terrenys d’aquesta van poder construir l’actual edifici del taller Jeroni de Moragas al tocar de l’estació de Valldoreix. Set anys més tard estrenaven la primera llar-residència, actualment amb 25 persones, i el 1993 es va construir la fundació tutelar per garantir la tutela quan els pares dels usuaris del taller traspassaven.

“L’assemblea formada pels professionals és clau en la història del taller”, ha defensat Cope, que ha explicat a l’acte institucional al Claustre del Monestir que actualment la formen 24 professionals. A més, ha posat en valor que el centre especial de treball permet la integració laboral de 35 persones amb discapacitat. La presidenta de la cooperativa ha fet una crida al canvi social que permeti garantir aquests drets.
Més enllà de la presidenta, l’acte ha estat protagonitzat per diversos dels usuaris dels serveis de la cooperativa. Vicenç Garcia, Arnau Moreno i Lalo Salazar, del taller, i Rosa Llopis, Javi Cuéllar i Marc Torrens, de les llars, han posat en valor Jeroni de Moragas per ser un espai d’aprenentatge i convivència. “Quan entres a una llar et fas més autònom i comparteixes amb els companys i companyes els caps de setmana, fas sortides...”, han dit pel que fa a l’emancipació, tot dient que no volen viure sempre amb els pares. Dues treballadores del centre especial de treball també han posat en valor la inserció laboral que els ha permès la cooperativa.
Les famílies, representades per Pere Figueras i Isabel Montesinos, també han participat a l’acte institucional tot dient que la cartera de serveis de l’administració és insuficient per donar resposta a les necessitats i garantir els drets de les persones amb discapacitat. Tot i això, diuen que gràcies a la tasca d’entitats com Jeroni de Moragas s’han fet avanços: “Fa 50 anys persones com elles estaven marginades a casa. Va ser una iniciativa valenta i agosarada”.
Cristina Monteagudo, gerent de a cooperativa, ha dit que en aquest mig segle han assolit moltes fites que els permeten ser una entitat “adulta, solvent, amb capacitat de lideratge, de crear sinergies, d’implicar-se en el camp ecosocial, el medi ambient i la cura de la societat”. Ha destacat el compromís dels treballadors i usuaris i ha encoratjat els seus companys a “seguir avançant cap a la transformació”.

El reconeixement institucional
L’acte ha comptat amb la presència del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i de l’alcaldessa, Mireia Ingla. El primer ha defensat el model vigent: “Hem construït un model bo, expressió de la fortalesa de la societat civil, un tresor que hem de saber cuidar i acompanyar des de la convicció que aquest tipus d’iniciativa social ho fa molt millor que si pretenguéssim fer-ho des de la Generalitat”.
El conseller, a més, ha aprofitat la seva intervenció per defensar els pressupostos de la Generalitat aprovats aquesta mateixa setmana per dir que són indispensables per donar resposta a reptes com les llistes d’espera, els salaris dels treballadors, la reforma de la cartera de serveis i l’impuls de la llei d’acció concertada. “La transformació de la societat és el repte que el taller continua tenint, el repte de fa 50 anys”, ha dit en quant a l’aniversari del taller.
L’alcaldessa, per la seva banda, ha entregat una placa commemorativa a la presidenta de la cooperativa i ha cridat a “passar d’una simple integració a la inclusió”. Ha recordat que la cooperativa va ser l’abanderada del darrer Aplec de Sant Medir, una mostra més de la implicació amb el teixit santcugatenc: “Serem una ciutat millor si podem comptar amb vosaltres cada dia”.
Una festa més enllà dels parlaments
Abans de l’acte institucional, a plaça d’Octavià s’ha omplit de cultura popular amb les entitats de la Coordinadora d’Entremesos de Cultura Tradicional amb a voluntat de visibilitzar i celebrar la tasca que el taller Jeroni de Moragas porta realitzant 50 anys. L’acte també ha servit per celebrar haver estat banderers de l’Aplec de Sant Medir.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari