El bloqueig judicial de la Mirada tensa el debat social sobre la ubicació de l’escola: És l’hora de prendre partit?

La dicotomia “escola al bosc sí o no” creix després de les cautelars i a dos mesos de les eleccions municipals

per Jordi Pascual Mollá

Ecologia, Drets

Cartell a una concentració convocada per diversos col·lectius ecologistes per demanar un altre emplaçament per a la Mirada
Cartell a una concentració convocada per diversos col·lectius ecologistes per demanar un altre emplaçament per a la Mirada | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Si l’escola la Mirada es podrà construir al bosc de Volpelleres o no segueix pendent de la justícia, que amb l’acceptació de les mesures cautelars contra el projecte de trasplantament ha aturat de facto tota l’actuació. El debat sobre la tramitació està condicionat, per tant, a les resolucions judicials pendents en aquest afer, especialment la del recurs en què s’han acceptat les mesures cautelars demanades per l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC). Però el bloqueig judicial no ha aturat el debat social, que s’ha tensat durant les darreres setmanes.

El sorgiment del web Viu el Bosc, impulsat per Manuel Gibert, que es dedica al càlcul de consums energètics i l’impacte ambiental d’edificacions a una empresa, ha esdevingut un nou element de debat. Aquest pare de la Mirada té l’objectiu que l’ADENC retiri la petició de mesures cautelars però, en lloc de fer-ho amb proclames, planteja càlculs i anàlisis sobre el cost ecològic de mantenir la Mirada en mòduls prefabricats així com estudiant la viabilitat de les ubicacions alternatives proposades pels col·lectius ecologistes com SOS Bosc.

“Estic d’acord que és una llàstima que es toqui el bosc però no veiem una sortida que no sigui aquella”, defensa Gibert, que al darrer article apunta SOS Bosc i ADENC com a responsables de l’emissió de 37,6 tones anuals de diòxid de carboni per mantenir-se l’escola als mòduls, “segurament ens diferencia que ells aposten per la defensa del territori i no per l’ecologisme”. Aquest pare de l’escola diu que el projecte educatiu i l’indret escollit van de la mà i, per tant, canviar l’emplaçament no només seria inviable a nivell econòmic i urbanístic, segons l’anàlisi que ell mateix ha fet, sinó que a més seria matar l’escola.

“Poden dir la seva opinió i posar les estrelletes que vulguin per valorar les nostres propostes d’ubicacions però ho fan amb mentides i amb un informe anònim”, denuncia Xavier Bona, membre de SOS Bosc, “aquests grups i el govern pretenen que retirem les cautelars sense haver estudiat les propostes alternatives a fons”. L’activista també denuncia que algunes de les dades que ha pres Gibert per als articles són falses, sobredimensionant, diu, el consum dels mòduls ubicats al costat de l’escola l’Olivera i reduint el que tindria l’edifici de la Mirada projectat al bosc de Volpelleres.

Lurdes Marimon, companya de Bona a SOS Bosc, critica Viu el Bosc per “uns atacs molt forts” però diu que n’han rebut d’altres. Es refereix a un cartell que emulava una cartellera del cine aparegut i ja esborrat a les xarxes de SOS la Mirada amb el títol Ubicacions alternatives i el text: “Dels productors de ‘Destruiran un bosc mil·lenari’ arriba aquest thriller terrorífic de CIÈNCIA FICCIÓ on uns sociòpates es fan passar per ecologistes per portar a terme els seus plans malvats”.

Cartell contra ADENC i SOS Bosc | Twitter

“La pressió a les xarxes anirà a més quan s’apropin les eleccions o la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)”, considera Bona, que recorda que tenen diversos processos judicials oberts. El que es troba al TSJC és en contra de la modificació urbanística que va permetre requalificar el sòl per canviar la ubicació de l’escola. Segueix en peu el que recorre el projecte de trasplantament, que ha estat clau per paralitzar l’actuació ja que és del que depenen les mesures cautelars. En canvi han suspès per ara la demanda contra el projecte arquitectònic.

SOS la Mirada, la resposta en defensa de l’escola al bosc

Fins el moment, SOS Bosc havia defensat el postulat de buscar una ubicació alternativa mentre l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de la Mirada pressionava per desbloquejar la situació i fer l’escola a l’emplaçament escollit, una crida urgent perquè l’escola es troba en mòduls des del 2016. Aquesta provisionalitat provoca mancances evidents com no tenir un espai de menjador, haver de portar els àpats de fora o no tenir un gimnàs, entre d’altres.

Carles Mercader, president de l’AFA, denuncia que aquesta situació ha provocat que les famílies hagin de pagar més que el preu fixat per la Generalitat pel menjador escolar. Davant del posicionament de SOS Bosc i l’ADENC, repeteix algunes de les idees base que porten dient des de l’inici del conflicte: “Un grup d’arbres entre una autopista, el tren... no és un bosc. Tampoc té sentit gastar diners per estudiar a fons opcions que de partida no són viables”. Mercader diu que en el debat sobre l’emplaçament s’obvia el perjudici per als infants i considera que l’estratègia judicial impedeix un diàleg real: “T’amenaço als jutjats però vull parlar?”

Des del novembre hi ha un nou actor en la línia de l’AFA, SOS la Mirada. Aquest col·lectiu va estar impulsat per l’expresident de l’Associació de Veïns de Volpelleres, Marc Garcia. L’entitat veïnal, que s’ha mantingut neutral en aquest conflicte, va interpretar que amb la creació d’aquest col·lectiu Garcia trencava la neutralitat. Finalment va dimitir del seu càrrec a l’associació de veïns el 23 de febrer i ara l’entitat veïnal prepara una assemblea que se celebrarà el 14 d’abril per escollir un nou president o presidenta.

Durant les darreres setmanes SOS la Mirada ha intensificat la presència a xarxes compartint els articles de Viu el Bosc i també amb un comunicat dirigit directament a l’Associació de Veïns: “Tots els que dieu que voleu negociar per trobar un punt d’acord, partiu del mateix dogma que SOS Bosc Volpelleres i ADENC. Que el culpable és l’Ajuntament i hem de forçar que trobi una solució. En cap moment us heu qüestionat si el que diuen aquestes entitats és veritat, mentida o si és raonable”.

En aquest comunicat reiteren que l’impacte és sobre un 5% del bosc i acusen els col·lectius ecologistes de “faltes de respecte” a les famílies de la Mirada. Defensen que l’Ajuntament podria haver resolt millor o pitjor la situació però “ha complert”: “Nosaltres, SOS la Mirada, volem deixar clar que l’únic responsable del que està passant són SOS Bosc Volpelleres i ADENC. Els únics!” Acusen aquests col·lectius de “mentir i fer demagògia”.

En resposta a diverses preguntes d’aquest mitjà, l’assemblea de SOS la Mirada explica que mai s’han reunit amb l’Associació de Veïns i que es neguen a asseure’s a una taula de negociació amb SOS Bosc i l’ADENC: “Si les reunions es fan per separat transmetrem la nostra postura”. Tot i no tenir un vincle directe amb Viu el Bosc consideren que el web pot “aportar una resposta des d’un punt de vista de l’ecologisme, diferent a les entitats ADENC i SOS Bosc”. Confien que les resolucions judicials seran favorables a l’Ajuntament i, quan s’aconsegueixin, demanen que s’actuï el més ràpid possible per evitar allargar la provisionalitat en mòduls.

Mobilització de l'AFA de la Mirada davant de la Unió durant la celebració d'un Ple municipal | Clàudia Arrufat Serrano

Hi ha espai per a la neutralitat? I per a l’entesa?

Enmig d’un debat que ha tendit cap a la dicotomia “emplaçament al bosc sí o no”, totes les mirades han anat a parar a dos col·lectius que han mantingut la neutralitat. El primer, l’Associació de Veïns de Volpelleres. “Ens ha sorprès una mica que la plataforma SOS la Mirada s'hagi negat a parlar amb l’Associació de Veïns, parlar sempre és positiu, encara que sigui per refermar una posició”, diuen en una resposta consensuada per la junta arran de les preguntes d’aquest mitjà, “fins ara la intransigència ha portat l'assumpte a un tribunal, demanant-li una resolució però una resolució judicial és una imposició, i qualsevol cosa imposada neix viciada”.

Des de l’entitat veïnal diuen que no se senten pressionats per organitzacions, persones, administracions ni partits: “Justament el que hem fet és estendre la mà per entendre un i altre. L'empatia és clau en aquest procés i és el primer pas per rebaixar el to”. Consideren que la situació dels infants és intolerable i que ha de ser possible arribar a un acord “que garanteixi la construcció de l'escola amb la preservació de l'entorn del parc”: “Hem de posar totes les cartes sobre la taula i cocrear, si cal, una solució. Pensem que és possible”.

L’altre col·lectiu que es troba al punt de mira és la Coordinadora d’AFAs de Sant Cugat, a qui Mercader explica que se’ls ha demanat posicionar-se explícitament al costat des postulats de l’AFA de la Mirada. Però el debat està obert entre les AFAs, tal com va demostrar el novembre un comunicat de la de l’Olivera, centre que acull algunes de les activitats de la Mirada en la seva provisionalitat en mòduls: “El que ens incomoda és la desastrosa gestió de l’encara més desastrós projecte de construcció de la Mirada, i del que això ha suposat tant pels seus infants com pels de l’Olivera, com en definitiva de tot el barri de Volpelleres”.

Passat aquest comunicat i amb voluntat de no entrar en disputa amb cap col·lectiu, Carola Alegre, membre de la Coordinadora, diu que no prendran partit pel que fa a la ubicació però que acompanyaran la Mirada en qüestions com la reclamació de la quota del menjador perquè sigui equiparable a la de la resta d’escoles. “També creiem que no s’ha de pressionar a SOS Bosc, s’ha de respectar la seva opinió i la seva lluita com s’hauria de fer amb qualsevol entitat malgrat si compartim o no les seves opinions”, apunta Alegre, que facilita a elCugatenc l’acord de l’acta de la reunió en què es va parlar l’afer: “Creiem que no són l’escola, l’AFA i les altres parts implicades qui han de posar-se d’acord tal i com demana l'Ajuntament, creiem que és des del propi Ajuntament des d’on s’ha de presentar una solució urgent”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article