Marc Beltrán: “Si l’Ajuntament no creu en les polítiques sostenibles, la ciutadania ni s’ho planteja”

Aquest dissabte, Sant Cugat surt al carrer amb la bicicleta per reivindicar una mobilitat sostenible, saludable i segura

per Clàudia Arrufat Serrano

Ecologia, Esports

Sant Cugat surt al carrer amb la bicicleta com a reivindicació davant de la poca seguretat als carrils bici
Sant Cugat surt al carrer amb la bicicleta com a reivindicació davant de la poca seguretat als carrils bici | Calvox&Periche
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Diverses organitzacions, col·lectius i entitats de Sant Cugat se sumen a la pedalada d’aquest cap de setmana per lluitar a favor de la bicicleta com a transport sostenible. És una convocatòria oberta a totes les famílies i amics que volen una bona infraestructura per a moure’s amb bicicleta i reclamar més seguretat en aquests espais. Marc Beltrán forma part de BikeVidrera, la “plataforma ciutadana per promoure l'ús ciclista dels Túnels de Vallvidrera” i aquest dissabte també pedalarà en defensa de la seguretat ciclista que empoderi adults, joves i infants en favor d’una mobilitat saludable.

– Quina és la reivindicació principal de la pedalada de dissabte? Què es pretén?

– La reivindicació té un factor festiu, volem celebrar i demostrar que una mobilitat sostenible i saludable a Sant Cugat és possible, però amb la participació i implicació de l’Ajuntament per fer-ho segur i inclusiu. La idea principal és reivindicar i demostrar que es poden fer molts trajectes en bicicleta per la ciutat i és qüestió d’empoderar a la gent. El territori permet una mobilitat activa, però creiem que l’Ajuntament no s’ho creu prou com per a implementar-ho, afavorir-ho o protegir-ho.

– Qui ha promogut la bicicletada? Quines organitzacions s’han sumat a la iniciativa?

– Hi ha moltes organitzacions vinculades, jo personalment estic en representació de BikeVidrera. La proposta neix gràcies a diferents associacions que orbiten al voltant de l’Assemblea de la Bici de Sant Cugat, a part de les organitzacions de bicibus que s’organitzen a Barcelona, impulsades també per alguns veïns de Sant Cugat.

Ara mateix, s’hi troben implicats la Unió Ciclista de Sant Cugat, AFES de diferents escoles, l’Assemblea de la bicicleta de Sant Cugat, Bikevidrera, la Massa Crítica de Sant Cugat o el Bicicleta Club de Catalunya. També els col·lectius de Teachers 4 Future, Assemblea pel Clima Sant Cugat i part de la gent que està en l'òrbita de prendre mesures per l’emergència climàtica.

– Quanta gent hi participarà? Està obert a tothom, de totes les edats?

– No sabem quanta gent vindrà, sí que sabem que hi ha AFES que volen participar-hi en gran grup, però no tenim una previsió, és una invitació oberta a pedalar i celebrar.

I sí, està obert a tothom, de fet, una de les reivindicacions és que la mobilitat a qualsevol ciutat hauria de garantir-se segura i inclusiva. Defensem tant que puguis acompanyar a un infant de 4 anys en bicicleta com que el teu avi de 80 pugui sentir-se prou segur optant per una mobilitat no contaminant i saludable.

– Què penses de la mobilitat de Sant Cugat? És sostenible?

– No, jo he crescut a la ciutat i puc afirmar que és un municipi en què la gent agafa el cotxe per anar a comprar el pa. Malauradament, ho podem veure tant a Quatre Cantons com a la rambla del Celler, pots trobar-te cotxes que s’aturen per baixar a comprar les dues barres per dinar, de la mateixa manera a la plaça Can Cadena de Valldoreix.

Al cap i a la fi, la gent no es planteja altres opcions. Tenim molt inculcat el costum d’agafar i aparcar el cotxe a la porta de casa, la congestió que pateix el centre de Sant Cugat i els aspectes negatius que patim els usuaris de bicicletes o patinets a l’anella verda són fruit d’això. Un altre exemple seria la típica aturada davant del caixer per a treure’n efectiu obstruint el carril bici.

– A part de fomentar l’ús de la bicicleta com a alternativa sostenible, quines altres iniciatives podrien ser útils?

– En realitat, només cal un canvi. L’Ajuntament en alguns casos sí que posa mitjans i participa en l’estructura, però no potencia el canvi. No hi ha prou força en les polítiques sostenibles pel foment de la bicicleta com a transport alternatiu o la xarxa de transport públic de Sant Cugat. Si ells no hi creuen, la ciutadania no s’ho planteja, per això cal que la gent ho vegi i es cregui la realitat de moltes famílies que van amb bicicleta i la voluntat de moltes AFES en promoure la iniciativa del bicibus, que cada vegada pren més força.

– Però no tothom pot permetre’s una bicicleta.

– Hi ha molts tipus de bicicletes, que costen més o menys diners. L’avantatge d’aquest vehicle és que li cal molt poc manteniment i també és molt fàcil de rescatar. Fins i tot hi ha associacions que s’encarreguen de rehabilitar-ne d’antigues o que no funcionen. Qui tingui interès no crec que mai es trobi amb un impediment, a altres ciutats també hi ha tallers autogestionats de reparació de bicicletes, en una tarda i molt pocs diners la tens habilitada perquè compleixi les funcions que necessites.

Sí que és cert que l’ajuntament de Sant Cugat ja va fer una campanya de subvenció de bicicletes elèctriques. Però és una gamma de producte a què no tothom hi arriba, tot i que per la realitat de Sant Cugat és una bona alternativa, sobretot per a les persones que no es veuen superant el repte de portar bicicleta.

– El bicibus, com has comentat, és una bona alternativa. Com veus el tema a Sant Cugat?

– Està present, que jo sàpiga actualment n’hi ha 3 escoles que tenen el servei vigent o que, com a mínim, ho han intentat.

– És una iniciativa en augment?

– És una iniciativa que hauria d’anar en augment. Si ens emmirallem amb l’exemple de Barcelona, sí que els hi ha funcionat. Allà s’ha expandit, aviat hi haurà una trobada de bicibusos mundial que es farà a Barcelona amb gent d’arreu del món que també aposta per aquesta mobilitat escolar. Veiem clarament que no només és una bona manera d’anar a l’escola sinó que és un model saludable i sostenible, tenint en compte com es mou la gent i la quantitat de cotxes que hi ha sempre a la carretera. A més, també empodera els infants per a tenir autonomia en el desplaçament, la idea és que els joves s’acostumin i puguin anar amb bici arreu. Però amb la condició que han de ser carrils bici segurs i ben connectats.

– Quin seria l’escenari idíl·lic per a les persones que es mouen en bicicleta a la nostra ciutat?

– Una xarxa completa que interconnectés els barris amb el centre de la ciutat, amb els centres educatius i els intercanviadors de transport. Això amb una xarxa segura i una acció determinada per part de l'Ajuntament perquè la gent que va amb cotxe respecti la bici. Actualment diversos perfils a internet que denuncien l’ocupació il·legal del carril bici a la ciutat diàriament i que queden impunes. Malauradament, és una cultura que s’ha implantat a Sant Cugat i contra la qual no s’hi està posant prou esforç per revertir, ja que hi ha una ordenança i protocol de denúncia, però encara no es poden fer efectives a través de la pàgina web.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article