En Comú Podem defineix les prioritats del programa: “Ca n’Ametller no és una prioritat”

La militància ha votat les propostes del programa en un acte celebrat aquest divendres a Volpelleres

per Jordi Pascual Mollá

Política

El candidat Ramon Gutiérrez a l'acte d'En Comú Podem
El candidat Ramon Gutiérrez a l'acte d'En Comú Podem | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La militància d’En Comú Podem ha votat aquest divendres les prioritats programàtiques amb un acte a la Biblioteca Miquel Batllori. Entre una cinquantena de propostes, extretes d’un programa de 200 que es farà públic la setmana vinent, la consolidació i regeneració del teixit urbà davant del creixement extensiu ha estat la proposta més votada. Responen així a l’acte de Sant Cugat del Futur celebrat aquest dilluns i després del qual també Ciutadans es va desmarcar de la proposta del creixement urbanístic de Ca n’Ametller, sumant-se així a les crítiques d’En Comú Podem i de l’Assemblea pel Clima.

El candidat Ramon Gutiérrez ha criticat el govern per plantejar una proposta condicionada a un cobriment de vies que hores d’ara no està garantit. Considera que si els promotors privats han d’encarregar-se d’aquest cobriment, es dibuixarà un barri que en un 50% serà d’habitatge assequible però el 50% restant serà de pisos de luxe: “Construïm un barri de la piruleta per als que vindran no per a qui la viu ara mateix”.

En Comú Podem referma així el seu posicionament contrari a Ca n’Ametller, tot reconeixent que recull propostes urbanístiques interessants com els eixos verds, la pacificació de carrers, la mixtura d’usos i la ciutat dels 15 minuts. Ara bé, consideren que aquestes mirades s’han d’aplicar a la ciutat mitjançant la transformació dels barris ja existents amb propostes com permetre la transformació de cases unifamiliars en plurifamiliars.

Gutiérrez marca distància amb el govern tripartit, a qui acusa de no haver fet prou polítiques ni prou efectives en matèria d’habitatge, mobilitat sostenible ni nous equipaments. També considera que ha faltat valentia per defensar la construcció de la segona residència pública de gent gran i per pressionar la Generalitat per revertir els convenis amb Mútua Terrassa. “Som imprescindibles en aquest ajuntament perquè som els únics capaços de fer aquests canvis que ningú més farà”, ha defensat tot encoratjant la militància per convèncer la ciutadania perquè els faci suport.

L’acte d’aquest divendres ha consistit en l’explicació de les principals línies programàtiques i la posterior votació d’aquestes. S’estructuren en tres eixos: ciutat habitable, ciutat inclusiva i ciutat ben gestionada. En el primer es troba el rebuig a l’urbanisme extensiu i altres propostes com la millora de les línies d’autobús, l’extensió d’eixos verds i la dotació de serveis als barris.

Pel que fa a la ciutat inclusiva, la número dos de la llista, Aina Balada, ha explicat que cal apropar els serveis socials als barris, fer més polítiques d’habitatge –tant urbanístiques com d’ajut al lloguer– i incrementar el parc d'habitatge públic mitjançant la compra intensiva i el tanteig i retracte, amb una crítica als veïns de Can Cabassa que s’oposen a la darrera proposta de promoció de protecció oficial al barri: “Hi ha barris que no accepten HPO perquè el veïnat es posa en contra”.

El programa també recull propostes per donar més importància a la salut mental, facilitar l’accés a les escoles bressol públiques, crear una taula de planificació escolar, potenciar l’Escola d’Art i Disseny, atorgar més beques menjador, incrementar el pressupost de manteniment de les instal·lacions esportives, contemplar la cultura com un bé essencial, incrementar les places dels centres de dia, crear una renda municipal complementària per a famílies sota el llindar de la pobresa, fer uns pressupostos amb perspectiva de gènere, crear un pla local LGTBIQ+ i dedicar un 1% a la cooperació.

Finalment, Juanma Cayuelas, ha reprès la idea de ciutat del futur per parlar de la millora de la gestió: “La ciutat del futur és diversa i plural però, sobretot, ben gestionada”. Això passa, diu, per reduir la burocràcia, ser més eficaços en la resolució de problemes, millorar la participació i la transparència així com fomentar l’autogestió i la implicació ciutadana.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article