Judicialització de la política

Periodista i cap de redacció d'elCugatenc.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La demanda judicial contra l'Ajuntament i l'EMD té diversos punts amb clarobscurs, un atzucac que hauran d'esclarir tant l'equip de govern com l'oposició. Uns tenen l'obligació de demostrar que tot s'ha fet correctament i els altres de mostrar allò que els fa pensar que hi ha hagut una presumpta irregularitat. Ho deixarem, llavors, en mans d'instàncies judicials. En qualsevol cas, un contenciós-administratiu poc útil és si el que es vol destapar és un possible cas de corrupció.

Però, més enllà del camí que es puga obrir als tribunals, els demandants fan un seguit de propostes. Entre elles, revisar el planejament aprovat, fer una nova redacció, modificar uns terrenys a Valldoreix i a Can Cabassa, anul·lar el conveni de cessió dels terrenys de l'estació de Valldoreix entre l'EMD i l'Ajuntament, posar en marxa un procés participatiu per a definir esta zona, revisar el conveni de compra de Can Busquets i el conveni amb el propietari de Can Monmany. Tot propostes polítiques.

Què ens trobem, llavors? Que la majoria de reclamacions de l'oposició en bloc responen a una visió diferent de les necessitats de Sant Cugat des d'una perspectiva purament política. De fet, això explica que ERC, Mou-te per Valldoreix, PP i Ciutadans s'hi sumen sense signar el contenciós, esperant poder participar en les accions polítiques que se'n deriven. En la roda de premsa de presentació, es va dir que hi havia voluntat política amb frases com “o judicialment o políticament tenen les de perdre” o “les coses no es poden fer seguint com fins ara”. Declaracions que evidencien que tant se val on arribe el contenciós mentre el govern escolte les reivindicacions polítiques dels demandants.

Per tant, una judicialització d'un assumpte purament polític presentada per alguns partits que es posen les mans al cap quan el que es porta als tribunals és la política independentista del govern de la Generalitat. Això no significa que la modificació feta siga la millor opció per a la ciutat però l'oposició, ara en majoria, té vies polítiques suficients per a intentar revertir-ho. De moment no han presentat cap moció en el Ple, per exemple. Però han preferit el toc mediàtic i social que és forçar un titular en què tota l'oposició s'uneix en un contenciós contra l'Ajuntament.

Ara tenim un govern tancant files i tractant de deixar en evidencia l'oposició amb dues promeses: una roda de premsa per a mostrar tots els documents que calguen i una comissió informativa especial (una mena de comissió d'investigació). A l'altra banda, una oposició que ha pegat un colp sobre la taula, però potser han picat massa fort amb la voluntat de ser escoltats. Si ens queixem del panem et circenses,ho hauríem de fer de la res publica teatralitzada.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi