Sant Cugat, ciutat educadora (i II)

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Parlava la setmana passada de la necessitat que com a ciutat – com a exemple proper de la societat – fem front comú perquè les futures generacions pugin amb uns valors que els ajudin a superar aquest model econòmic i social pensat a benefici d’uns pocs i massa sovint a càrrec de la majoria.

Doncs ves per on que aquesta setmana tenim un exemple optimista d’allò que necessiten els nostres joves i infants. Són les entitats d’educació en el lleure que, a més d’entretenir-los els caps de setmana i treure’ls de davant de la consola, el televisor o l’ordinador, en el millor dels casos, fan un treball d’educació en valors i principis democràtics, solidaris i de respecte.

Ahir vaig poder compartir una estona del meu temps amb monitors dels quatre esplais de Sant Cugat – el Pica-Roca, Sarau, CEL i Agrupament Escolta Berenguer el Gran, l’Agrupament de La Floresta no hi participava – que feien la 1era trobada d’entitats d’educació en el lleure a diferents places i espais de la ciutat. Són nois i noies que fan aquesta tasca perquè els motiva estar amb la canalla, traslladar-los valors com els que enumerat abans, anar a conèixer la natura i passar-s’ho bé. En la trobada d’ahir, per fer-vos una idea, treballaven en grups d’edat les emocions, l’ecologisme, les desigualtats, el gènere i el feminisme. No està gens malament, no us sembla? I ho feien jugant i amb un somriure.

Però al mateix temps que fan aquesta trobada han de conviure amb notícies com ara que aquest any les entitats hauran d’incrementar fins a un 10% les beques per les activitats de lleure a l’estiu com anunciava aquesta setmana el Diari de l’Educació i, tot i així, hi haurà moltes famílies que no es podran permetre que els seus fills puguin gaudir de casals o colònies d’estiu. Hauríem de maldar perquè es garanteixi que l’accés al lleure és igualitari. Estem segurs, per exemple, que a Sant Cugat ho és? I ho dic per posar un cas proper també. Els esplais de la ciutat organitzen aproximadament uns 500 nens i nenes en una ciutat que és la que més infants en proporció té de l’estat.

Imatges de la 1a Trobada d'Entitats d'Educació en el Lleure a Sant Cugat. Fotos: Xavier Boix

Aquesta setmana, hem informat a elCugatenc que una de les entitats que ahir era en aquesta trobada i que enguany celebra 30 anys, l’Esplai Pica – Roca, no podrà portar a terme les activitats del proper cap de setmana allà on tenien pensat, a la Plaça Barcelona. Sembla que el tema de la rotació dels espais públics per fer activitats a l’aire lliure ha estat la causa. Però de l’ajuntament un s’espera que a una entitat com aquesta, que no té massa infraestructura, si et presenta la instància el mes de gener demanant l’espai, li responguis el més aviat possible i no dues setmanes abans de la data prevista. I més si la resposta és negativa. Clar que potser no sabien els que han respost des de l’Ajuntament que a la setmana següent es feia una fira del vermut.

Però no tot són males notícies. També aquesta setmana l’Ajuntament ha comunicat que l’Agrupament Escolta Berenguer el Gran tindrà nou local al Camí de la Creu. Nosaltres però no hem publicat la notícia perquè sempre intentem contrastar la informació amb les parts. Ahir no m’ho van poder confirmar. I no sé perquè..

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi