Responsabilitat empresarial, responsabilitat de tots

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Des de fa anys la visió de les empreses ha anat evolucionant cap a una idea en què aquestes han de ser cada cop més èticament responsables i en què el concepte “sostenibilitat econòmica” va lligada a una responsabilitat econòmica, social i mediambiental.

Com a societat venim d’una cultura on les corporacions, les grans, mitjanes i petites empreses han funcionat i s’han mantingut a través d’estils més inclinats a l’autoritat, on els treballadors tenen poc marge de moviment i on impera obtenir beneficis i reduir costos. Però i si tot això a poc a poc estigués canviant?

Tant a nivell individual, grupal, empresarial i inclús com a éssers humans, tenim la responsabilitat de ser coherents amb el que creiem i en moltes ocasions hauríem d’intentar ser menys egoistes i anteposar el bé comú a tots els nivells on puguem actuar.

Les empreses, motor de l’economia d’un país, no han de perdre de vista que formen part d’una societat i que les seves accions, estratègies i decisions tenen un impacte directe amb el seu entorn (amb els treballadors, amb els clients, proveïdors, en la societat i en el medi ambient).

És el moment de canviar de perspectiva i començar a ser conscients que les nostres accions tenen unes conseqüències en el nostre medi, sent treballadors d’una empresa o propietaris d’aquesta.

Dins del món laboral cada cop es fa més evident que les coses han de canviar i estan començant a canviar: les persones comencen a prioritzar la realització personal i professional i busquen un lloc de treball on puguin tenir una projecció, on es desenvolupin, creixin i on puguin identificar-se amb els valors i amb el funcionament de l’empresa. Si l’empresa on treballen no els hi proporciona aquestes condicions, és molt probable que perdin aquestes persones. És per això que l’empresa ha de canviar el concepte que té dels treballadors i s’ha de convertir en un espai on la persona pugui créixer personalment, professionalment, s’identifiqui i s’impliqui amb les accions i línies de l’empresa.

És el moment que tots els implicats comencem a ser no només responsables, sinó CORRESPONSABLES de la situació actual i lluitem per un canvi de perspectiva, entendre que tots estem en el mateix vaixell, i que hem de ser conscients de la nostra responsabilitat en l’entorn i en la societat.

Les empreses han de començar a ser èticament responsables, mantenir estratègies de sostenibilitat i reduir els impactes negatius que aquesta pot provocar a nivell social, comunitari i ambiental. Hem de construir empreses implicades en la societat, responsables, que creïn treball en xarxa i que anteposin el bé comú als seus interessos particulars.

I en l’àmbit individual hem de fer el mateix a una altra escala: hem de ser responsables del nostre entorn i de la nostra comunitat. L’empresa on treballo m’aporta tot el que vull? Estic d’acord amb la seva cultura empresarial? Els seus valors, missió i ètica quadren amb els meus? És important que ens replantegem totes aquestes coses per poder portar una vida coherent amb qui som i volem ser. com﷽﷽﷽﷽﷽﷽ocietat, responsables comunitari i mediambiental. Hem de construir empreses implicades en la societat, responsables

Bo és que moltes empreses socials comencen a mostrar que una altra economia és possible i que ser èticament responsable no significa no ser una empresa sostenible. És el moment de canviar i fer-nos corresponsables com a individus, empreses i com a societat per poder generar el canvi que volem.

Eulàlia León, coach personal i treballadora social, www.actua.cat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi