Lluitar contra poderosos

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Deia aquesta setmana el Tinent d’alcalde d’urbanisme Damià Calvet que en el contenciós urbanístic de la Torre Negra estàvem lluitant contra adversaris molt poderosos però que el capteniment de la ciutat i el seu govern en aquesta qüestió era molt clar: la preservació total de la seva urbanització.

És una bona notícia que segueixi sent així i, com recordava el mateix regidor, cap sentència – i aquesta darrera encara es pot recórrer – ha negat a l’ajuntament la competència per ordenar com ha de ser el seu territori. Però cal dir que les dues administracions amb competències per organitzar i dissenyar el planejament territorial ho han fet pitjor del que podríem esperar i amb manca de coherència.

Jo mateix deia fa un temps que anàvem malament quan un tribunal ha de ser qui dictamini si un espai té interès ambiental o no. Però si la sentència que anul·la la preservació de la Torre Negra coincideix en el temps amb l’aprovació definitiva de l’eliminació del Vial de Cornisa podem pensar que la coherència dels nostres governants no ha guiat la gestió del patrimoni natural del parc de Collserola els darrers anys.

Com es pot defensar la riquesa d’un espai com el de la plana dels rodals de la Torre Negra i la importància de la seva supervivència com a connector biològic entre Collserola i Sant Llorenç si, des de fa 40 anys, teníem l’espasa de Dámocles d’aquesta via que partia aquest espai en dos amb una autovia de dos carrils per banda des de Molins de Rei fins a Cerdanyola? Com s’havia de fer si es va permetre en el seu moment la queixalada de la Costa del Golf, l’impacte d’ESADE Creapolis o la irregularitat de la carpa Sàbat?

Com a mínim era poc creïble el posicionament del govern convergent de Sant Cugat malgrat els eslògans electorals i tot i els esforços, no sense contradiccions, de governs catalans que van actuar finalment per blindar l’espai i la seva protecció dins el Parc Natural. Al mateix temps que s’incloïa la Torre Negra al Parc Natural és volia deixar fora Can Busquets, amb la mateixa qualificació urbanística. Avui aquest darrer espai s’ha salvat amb una fórmula ben peculiar com és la compra des de l’ajuntament d’aquest espai.

Diuen aquells que sempre s’han entès amb poderosos que en aquest cas tenim adversaris poderosos al davant. Sembla estrany venint de qui ve aquesta acusació quan la nostra ciutat ha crescut en els darrers anys més que cap altra ciutat de Catalunya amb la col·laboració de les constructores i les financeres més poderoses del país. Per què serà que en aquest cas no hi ha forma de posar-se d’acord amb aquest? Hem de seguir pagant molt temps més als despatxos d’advocats que s’estan forrant a costa de la Torre Negra? El TSJC ja ha dit la seva un cop més, ara tocarà tornar a refer l’expedient urbanístic i Sant Tornem-hi que no ha estat res! Aquesta vegada serà la bona ja?

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi