Superdissabte

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Convergència va dur a terme el passat 21 de maig l'anomenat "super-dissabte"; una consulta entre els seus militants per respondre dues qüestions. Per un cantó, si la formació política ha de continuar com a tal i fer una sèrie de canvis interns per adequar-se als nous temps polítics o, si pel contrari, ha de dissoldre's i crear una formació política totalment nova. Per l'altra banda es van donar les primeres primàries en tota la història del partit, quan les militants van poder triar entre Francesc Homs i Sílvia Requena com a candidats a encapçalar la formació en les pròximes eleccions generals.

El resultat ha sigut, en tota Catalunya, d'un 70% de militants partidaris de crear un nou partit i finalitzar amb Convergència. I respecte a les primàries, va guanyar el candidat "oficial" que repeteix com a representant a Madrid, però la candidata del canvi, Sílvia Requena, va obtenir un mes que digne 22% dels vots.

Aquests resultats mostren la tendència que la militància vol marcar per al futur de la formació. Per una banda, gairebé un de cada quatre militants de Convergència va escollir a Sílvia Requena, el que indica que volen cares noves que canviïn els candidats tradicionals. A més a més, aquest resultat també significa que la mateixa Sílvia s'ha convertit, en poc menys de quinze dies de campanya, en una clara força emergent capaç, amb aquests resultats, de liderar una corrent pròpia de cara al futur del partit. Pocs dels molts líders de facció que té Convergència en aquest moment poden dir que tenen quantificats els seguidors dins del partit com els té la mateixa Sílvia gràcies a les primàries.

Per l'altra banda, el resultat aclaparador a favor de crear un nou partit, obre un munt de noves perspectives. Com serà aquest nou partit?. Haurà de conservar les sigles de Convergència? Quina serà la seva ideologia? Qui exercirà el seu lideratge tenint en compte la necessitat cada cop més clara de noves cares?

Respecte a Sant Cugat, el super-dissabte també ha donat uns resultats interessants. Per un canto el 74% dels militants han optat per un nou partit, i per l'altre gairebé un 40% han preferit a Sílvia Requena com a cap de llista a les generals, quasi el doble que a la resta de Catalunya. És a dir, els militants de Convergència de Sant Cugat volen un canvi, i no només de partit, sinó una gran part d'ells també de rostres. Però un canvi de rostres i la creació d'un nou partit sempre porten la desafecció d'una part dels seus votants, i recordem que des de les darreres eleccions, Convergència de Sant Cugat ja ha perdut gairebé un terç de regidors. Podria encarar la pèrdua de més vots sense perdre l'alcaldia? Difícil situació.

Com afectaran tots aquests canvis a les properes municipals és, encara, molt d'hora per dir-ho. El que sí que és segur és que d'aquí a tres anys, les eleccions a l'alcaldia d'un dels "feus" de Convergència tindran més variables que mai. Amb els possibles canvis que això suposa.

Francesc Carol, llicenciat en Antropologia i Dret

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi