La nit capitalista

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La Nit en Blanc va repetir xifres d’assistents respecte l’any passat en la celebració de la seva cinquena edició el dissabte passat. Una festa que dóna la benvinguda a l’estiu amb l’obertura dels locals associats a Sant Cugat Comerç fins a la mitjanit i l’exposició dels objectes en paradetes al carrer. L’activitat va ser celebrada i venerada per molts dels assistents i veïns que destacaven la comoditat per comprar en les botigues del centre de la ciutat.

Malgrat l’afer positiu d’activació de la ciutat que serveix per anar en contra de la ciutat dormitori que a vegades mostra Sant Cugat, l’activitat només busca el més pur consumisme. Mirant pel benefici dels comerciants del centre de la ciutat s’organitza una festa que fomenta el consumisme perquè sí, el consumisme en un horari poc freqüent i a vegades sense raó de ser.

La Nit en Blanc, és una mostra més que moltes de les activitats que es generen a la ciutat estan vinculades al consumisme i al capitalisme. El Shopping nocturn no fa res més que fomentar i afavorir la relació de conceptes entre oci-consum. La ciutat ha de ser capaç de mostrar-se viva i activa superant aquesta barrera que imposa el capitalisme i buscar activitats que fomentin el creixement personal, la diversitat, el coneixement, el debat, la cultura, etc.

Encara que la Nit en Blanc es vesteixi amb música, art, DJs o altres activitats, el secret de tot plegat rau en fer promocions per captar la major quantitat de clients possibles. El Jordi ho destacava en el seu article de la setmana, “Si el comerç de proximitat comença a fer les coses que fan grans àrees, el que fa és rebaixar-se –sí, rebaixar-se– al seu nivell”, referint-se a activitats puntuals com la Nit en Blanc.

Amb aquesta crítica constructiva alguns em diran “però és que la Nit en Blanc ajuda a dinamitzar el comerç local”. Però crec que el comerç local s’ha de potenciar amb la feina del dia a dia, cobrint les necessitats bàsiques i necessàries i no les que ens crea el propi sistema. És responsabilitat del que consumeix i del que ven aconseguir aquesta fita, sinó, continuarem assistint a la nit capitalista. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi