Generació Z: generació digitalitzada

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una nova generació s'obre pas a la nostra societat: són els joves, adolescents i nens que han nascut entre 1995 i 2010, i la seva presència es comença a notar a les universitats i al món laboral per crear canvis i noves formes de pensar.

Són la generació digitalitzada, que ha nascut en plena ebullició dels smartphones, d’internet i de les xarxes socials, i això si més no, ha creat canvis en la manera d’entendre i viure el món. Diferenciant-se de la generació predecessora (la generació Y), marcada per viure la transició a la digitalització i la revolució tecnològica, aquesta té una visió del món que es podria definir en tres paraules: immediatesa, rapidesa i eficiència.

Hem de tenir en compte que aquesta nova generació també ha viscut una època de crisi econòmica que ha fet i està qüestionant les formes tradicionals que imperaven, i és per això que són un grup que té més tendència a ser més realistes, pragmàtics, més resolutius i més crítics.

Són més globals i més digitals: tenen més vida online que offline, són més emprenedors i autònoms i qüestionen l’educació i el món laboral existent perquè no cobreix les seves necessitats. Veuen l’educació poc important en les seves vides perquè no la veuen com un mitjà de supervivència (per ells és més important la intel·ligència, l’adaptabilitat i tenir un bon coneixement sobre tecnologia), i el sistema educatiu actual el veuen poc innovador i atractiu.

Creuen que l’educació ha de ser més flexible, digitalitzada i més personalitzada. Si tenen un dubte, van al YouTube on trobaran 80.000 tutorials amb maneres diferents d’explicar un tema d’una forma més adequada amb les seves característiques (si aquest tutorial no l’entenc, tinc molts altres més a escollir i que m’ajudaran a entendre). I això ho fan pràcticament amb tot.

S’ha de tenir clar que tot el que s’exposa aquí són tendències i trets generals d’una nova generació que s’obre pas i que suposarà i ja suposa un repte en el sistema educatiu, laboral i en molts altres, ja que han nascut dins de l’era digital i això ha creat grans canvis: les connexions d’una punta a l’altra del món, l’accés il·limitat a la informació, el boom de les xarxes socials, noves vies i formes de comunicació, de guanyar diners, de treballar, d’aprendre i conèixer.

Estem en un moment de grans canvis, ja que la revolució tecnològica ha deixat obsolet els sistemes tradicionals imperants i aquesta generació és la primera que arriba amb una nova forma de viure i entendre el món creant així un canvi cultural i social.

Eulàlia León, actua.cat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi