Les institucions i la seva capacitat per vendre fum

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Moltes vegades els temes de l’actualitat sempre van lligats a rodes de premsa i presentacions a càrrec de les institucions municipals, autonòmiques i estatals. Els mitjans de comunicació que es dediquen a cobrir les notícies d’actualitat opten moltes vegades per cobrir aquest estil d’informacions per poder conèixer el que planteja l’administració i preguntar sobre aquells temes.

Fins aquí tot pot semblar més o menys correcte i adequat. Però el que sobre la taula podria semblar una acció idònia, es converteix en un acte per vendre fum. O el que és el mateix, moltes vegades algunes rodes de premsa i presentacions per part de l’Ajuntament només serveixen per bombardejar al periodista de dades sense contextualitzar i que sempre acostumen a tenir una part positiva i que deixa en bona posició al consistori.

És aleshores, en aquest punt, que entra en acció la feina del periodista. Intentar veure si hi ha quelcom nou i rellevant en allò que t’estan explicant. Desgranar el gra de la palla i trobar aquell fil interessant i que és rellevant per la ciutat. Però moltes vegades aquest fil no existeix, però tot i així els mitjans opten per donar veu als polítics. Per què costa tant poc publicar quelcom que digui l’Ajuntament i tant poc no escoltar el que diuen els altres actius de la ciutat?

Però malgrat aquesta pregunta que hauria de fer reflexionar, el més inversemblant de tot succeeix quan el periodista pregunta quelcom relacionat amb la presentació o no, i el polític de torn diu aquella frase tant pujolera: “Això no toca”. És a dir, que a sobre d’assistir a la venda de fum, el polític decideix que és el que toca i el que no toca.

És en aquest punt que el periodisme s’hauria de preguntar si aquell anunci o aquella notícia són rellevants per obrir un informatiu o ser portada de diaris, només pel simple fet que ho hagi dit l’administració. D’acord que representen part del poder, però no sempre hi hauríem de parar tanta atenció. Des d’elCugatenc així ho entenem. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi