Festa Major vol dir festa catòlica?

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

M’agradaria fer extensible a tots els santcugatencs un debat intern de la redacció d’aquest mitjà. És un debat que potser no està molt present en la població, però que sorgeix cada any per aquestes dates, en motiu de la Festa Major i arran dels posicionaments d’alguns partits polítics. La Festa Major s’ha de desvincular totalment de la religió? Ho ha de fer de manera parcial?

Poques hores després de tenir el debat intern, la CUP va enviar un comunicat a tots els mitjans de comunicació fent extensible la seva posició. “La CUP de Sant Cugat declina assistir a la missa oficial de Festa Major del proper dilluns per coherència ideològica”. A més en el comunicat també s’indicava que la missa és un fet anacrònic que no reflecteix el caràcter plural de la ciutat. Heus aquí la posició de desvincular religió i Festa Major. Una posició fonamentada en el caràcter aconfessional del nostre país. No té cap sentit que la institució es vinculi de manera directa a la religió catòlica quan la institució està per representar al conjunt dels ciutadans.

Però aquesta no és l’única posició del debat, ja que un debat és nodreix bàsicament de més d’una postura. Hi ha qui defensa que la Festa Major es celebra per honorar a Sant Pere i que per tant no té cap sentit separar les dues coses. Totes les festes grans dels pobles d’arreu de Catalunya es celebren en motiu d’algun sant o mare de déu. Per tant separar festa i religió sembla una tonteria.

Els primers defensen que no hi pot haver una vinculació directa entre la Festa Major i la religió. L’Ajuntament de Sant Cugat ha de ser aconfessional i per tant no té cap obligació d’assistir de manera conjunta a la missa de dilluns. La llibertat de tots està per sobre i la festa és del poble, no de la religió. Tot i això, la posició contrària defensa que és una tradició que s’ha dut a terme tota la vida i que per què trencar-la ara. Però és que Sant Cugat ha anat canviant des dels temps de la tradició. La societat en general s’ha anat convertint en aconfessional i lliure on tothom pot o hauria de poder escollir quina religió vol abraçar, si és que en vol abraçar alguna.

Sembla clar doncs que dins del primer debat en sorgeix un altre; la vinculació entre l’Ajuntament i la religió. És quan aleshores les tradicions del passat xoquen amb la societat actual. Però fins a quin nivell la gent viu el dia de Sant Pere com una festa relacionada amb la religió? A vegades, i parlo des de l’experiència pròpia, la tradició religiosa ha anat desapareixent i la població se l’ha anat fent seva. És aleshores, quan la línia entre totes dues posicions es molt fina i costa de delimitar quina és la correcta.

Però potser ens equivoquem i no es tracta d’això. No es tracta de trobar quina és la posició correcta, sinó de ser capaços de generar un debat. Diuen que la democràcia és això no? Debatre posicions que estan completament oposades i que són pols completament separats. És aleshores, un cop fet el debat, que la majoria ha de decidir el que vol fer i quina és per ella la millor posició. Però a la vegada, també hem de ser capaços d’acceptar que aquells que no combreguin amb la majoria puguin fer el seu propi camí, fent cas a la seva ideologia.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi