Divulgació cultural

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La nostra és una ciutat amb molta activitat associativa, això és més que evident. El fet que no hi hagi cap de setmana en què no se celebri alguna activitat cultural, esportiva o festiva és el millor exemple. Sortir de cap setmana és garantia de no avorrir-se amb una múltiple varietat d'ofertes de tot tipus.

Però no només el cap de setmana és ple d'activitats, també de dilluns a dijous el nostre és un municipi que no para. I en aquesta oferta entre setmana cal destacar la gran feina que a Sant Cugat fan les diverses entitats divulgatives, que amb la seva programació de conferències, taules rodones i presentacions de llibres, enriqueixen el panorama cultural de la ciutat i ens ofereixen una múltiple varietat de temàtiques per escollir.

De fet, és difícil poder seguir tota l'oferta que ofereixen cadascuna d'aquestes associacions dedicades a la divulgació. Cada dia podem tenir l'opció d'una conferència enriquidora o qualsevol altre tipus d'acte cultural.

Així ens trobem amb associacions com l'Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix que ens acosta al món de l'astronomia i la ciència; o les Aules d'Extensió Universitària que toquen un munt de temes diversos acostant el món acadèmic a la nostra ciutat; o les més veteranes com Òmnium Cultural o El Club Muntanyenc que programen conferències de tota mena; o la gran feina que també fan els Amics de la UNESCO; o la recentment creada Associació d'Egiptologia de Sant Cugat-Valldoreix, especialitzada en Egipte i el món clàssic.

És tan variada l'oferta cultural que crec que ha arribat el moment de promoure, a semblança de les Arts Escèniques o la Cultura Tradicional, una Taula d'Entitats Divulgatives. Un lloc de trobada de les diverses associacions dedicades a la divulgació, on poder coordinar dades i horaris de conferències, per evitar coincidències, o l'ús dels diversos espais públics i, sobretot, programar activitats conjuntes que permetrien apropar la cultura als santcugatencs, encara amb més força.

Els avantatges d'aquesta taula serien més que evidents; optimització de temps i de recursos que permet, a més a més, una col·laboració entre cadascuna de les entitats que la formen organitzant cursos i conferències en comú. Una col·laboració que podria arribar a fer de Sant Cugat un referent en la divulgació cultural.

Tenim el potencial humà, tenim el públic que ho demana, tenim les associacions que ja hi treballen de valent, ara només cal coordinar-ho tot. Que? Ho tirem endavant?

Francesc Carol, llicenciat en Antopologia i Dret

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi