ÀÀ. Un Guimerà, amb Àngel

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatge d'Univers Poètic de Guimerà. Foto: Lluís Llebot

A l'equador de Les Lectures a la Fresca, dijous 21 de juliol varem assistir a la descoberta d'una faceta de Guimerà, totalment ignorada pel gran públic, tot i ser-ne mestre en gai saber, el Guimerà poeta.

Un escenari, entre dos arbres, a la plaça dels pintors, presidit per una gran retrat de Guimerà amb la grafia ÀÀ, va ser el decorat on es va servir una gran nit de música i poesia de la mà d'Ignasi Roda i la seva "troba".

Una antologia de 15 poemes i 11 cançons musicades pel propi Roda i agrupats per eixos temàtics: amor, pàtria i religió, segons el cànon joc floralesc de Flor Natural, Englantina i Viola. Poemes amb una forta base narrativa, i llavor del seu teatre, que expliquen històries: algunes cruels, d'altres satíriques, i, fins i tot, mortuòries! Altres lírics, dedicats a l'amor, a la mare, cançons de bressol, fets amb tendresa i una certa candidesa, que avui poden semblar "naïf".

Imatge de l'Univers poètic de Guimerà. Foto: Lluís Llebot

Tot plegat conduit magníficament per un Roda portant la veu cantant i acompanyat per un grup d'intèrprets excepcionals, capaços de recitar, cantar i portar  el ritme amb un seguit d'instruments  que van sonar de meravella: cascavells, carraques,  maraques, campanetes, panderos  i, fins i tot, un bódhran... sota el guiatge d'un Roda, compositor inspirat, a la guitarra.

Joan Berlanga va ser un gran  mestre de cerimònies, actuant i recitant amb la seva solvència contrastada. Ricard Mariné, novell en la recitació, es va desvetllar com un gran recitador-comunicador. I les tres intèrprets femenines, tan diferents i tan compaginades: La Sònia Guimerà clàssica i canyera, la Marta Uxan, tendra i dramàtica i la Martina Vilarasau, divertida i juganera, van recitar i van fer l'acompanyament de cant de moltes cançons.

Un espectacle rodó, potser un pel llarg (per a trobar-hi alguna pega) va donar peu a una nit d'estiu màgica sota les estrelles.

Arrel de l'espectacle, sembla ser, que l'Ateneu barceloní, en el marc històric on Guimerà va recitar el famós discurs en català del 1895, els ha demanat de repetir-lo de cara a la tardor. Estaria bé i s'ho mereixen.. Felicitats!                                                                                                                                                                                

Dolors Vilarasau, directora artística de Les lectures a la Fresca 2016   

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi