"Lectures a la fresca, una proposta de teatre popular per Sant Cugat". Dolors Vilarasau.

Opinió

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Quan el 2005 un grup d'actors santcugatencs vàrem prendre la iniciativa de llegir teatre en places públiques segurament no ens pensàvem que onze anys després les Lectures continuarien tan "fresques" com el primer dia i amb la complicitat creixent d'un públic fidel i entusiasta. Gràcies a la perseverança organitzativa dels Amics de Pedra i Sang i al suport institucional de l'Ajuntament i de la Institució de les Lletres Catalanes, les Lectures són avui una realitat molt viva com ho demostra aquesta nova edició que és a punt de començar.

La idea primordial era poder emular els costums dels pobles que a les caloroses nits d'estiu sortien al carrer a prendre la fresca. D'aquí la idea del vano-programa de mà, que amb els anys ha esdevingut l'autèntic símbol de les Lectures a la fresca. En aquells moments teníem la percepció, que els anys han corroborat que, en un espai públic al carrer, podríem tenir un públic més popular i més nombrós que el que habitualment va als teatres. Fent nostra aquella dita àrab de "Si Mahoma no va a la muntanya, que la muntanya vagi a Mahoma".

Dues coses ens preocupaven especialment: els espais on oferir les lectures i la tria dels autors i les obres adients.

Hem procurat ser sempre especialment curosos en la tria dels espais per representar les obres, buscant espais singulars i tranquils que ens permetessin la lectura dramatitzada en veu alta. Així, hem anat ocupant espais singulars i/o monumentals de la ciutat: la Plaça de Sant Pere amb la façana del Mercat Municipal o a l'espai de les Voltes tocant al carrer Major. La Plaça de l'Om o l'espai dels Castanyers, a redós del Monestir, han estat també espais reiteradament escollits. Així com, l'acollidora plaça de Magí Bartralot, altrament anomenada "dels pintors". També, la Plaça de Pep Ventura o la Plaça Barcelona... I llocs del nou Sant Cugat com el Passeig de Gaudí o el Parc Ramon Barnils. I enguany, l'espai emblemàtic del Celler Modernista (el Celler Cooperatiu, de tota la vida!).

Pel que fa als autors, en cap moment vàrem pensar de rebaixar el nivell pel fet de representar al carrer, puix ja sabíem que comptaven amb un públic popular i intel·ligent: Hem apostat per autors santcugatencs com Josep Maria Jaumà, Víctor Alexandre o Rogeli Pedró, autors clàssics catalans: Rodoreda, Rusiñol, Sagarra, Porcel, Pere Calders i, fins i tot l'esquerp Espriu no se'ns ha resistit! I és que els monogràfics dedicats a cadascun d'aquests autors han funcionat de meravella. El públic agraeix molt en un cicle conèixer diferents facetes d'un mateix autor.

Enguany, però, tenim la prova de foc dedicant el nostre cicle al gran Shakespeare. Creiem, tal com diu Josep Maria Jaumà, un dels grans especialistes en l'obra shakesperiana, i en contra del que pugui pensar molta gent, Shakespeare és un autor ideal per ser representat a cel obert com ho són també els clàssics grecs. Els teatres elisabetians on es representaven les obres de Shakespeare eren espais oberts on s'hi aglutinava tot tipus de públic i de classes socials. Des de les classes populars que estaven a baix a peu dret fins a les llotges ocupades per la reialesa i l'aristocràcia.

Enguany per inaugurar la 11a edició ens ha semblat de justícia convidar la companyia Parking Shakespeare que, des de fa 7 anys, ens ofereix cada estiu una comèdia de Shakespeare a l'aire lliure en el marc del Parc de l'estació del Nord de Barcelona. Seguiran en dijous succesius: el "Romeo i Julieta" (una adaptació de Txell Roda anomenada "Giulietta") i dues propostes diametralment oposades signades per mi com a directora: "Xècspir", un divertimento a partir d'escenes i personatges del bard i, una de les grans tragèdies de Shakespeare, el "Macbeth"

Desitgem que gaudiu de les Lectures tan com nosaltres hem gaudit preparant-les. I us esperem el 2 de juliol en el tret de sortida amb els Parking Shakespere i el seu "Molt soroll per res", i a totes les altres! I no cal que porteu cadira, ja la posarem nosaltres!

Dolors Vilarasau

Directora del Cicle Lectures a la Fresca.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi