Viatjar sol?

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Ja sigui per ganes de viure noves experiències o de retrobar-se amb un mateix, de prendre's-ho com un repte personal o, inclús, per no haver trobat ningú amb els mateixos plans. La qüestió és que cada estiu molts joves decideixen marxar sols de viatge. Els destins poden ser molt variats: des d'una escapada als Pirineus o un viatge pel nord d'Europa fins a creuar oceans i canviar de continent.

La veritat és que prendre aquesta decisió no és fàcil, s'ha de ser valent, però la majoria de persones que han emprès un viatge d'aquestes característiques n'estan molt contents i la qualifiquen de una de les millors experiències de la seva vida. Les pors i les inseguretats van desapareixent al llarg del viatge i la seguretat va guanyant terreny. Quan es viatgi és important fer una planificació prèvia: quins documents necessitarem, com gestionarem els diners, quins llocs podem visitar, quins són segurs i quins no, etc. Però quan es viatgi sol aquesta planificació és especialment important, tant per una qüestió pràctica com per una qüestió de confiança. La confiança és una bona companya de viatge, però sempre i quan vagi acompanyada de la prudència.

La majoria dels viatgers solitaris expliquen que curiosament quan rondes sol pel món coneixes a moltes més persones que quan ho fas acompanyat. Segurament es deu a una qüestió de necessitat, quan estàs sol et mostres més obert a iniciar converses amb persones desconegudes i compartir-hi moments. D'altra banda, també és una bona ocasió per aprendre a gaudir dels moments en solitud, del fet de estar amb un mateix. I si en algun moment et sents desagradablement sol, sempre pots sortir a buscar algú qui et faci companyia, o inclús tornar a casa, el viatge acaba quan un decideix posar-li fi. Un dels grans avantatges de viatjar sol és que tu decideixes què fer, quan fer-ho i com. A vegades els viatges amb els amics es compliquen perquè costa arribar a acords i cedir. Quan es viatgi sol un mateix tria, la sensació de llibertat hi és present i t'acompanya tot el viatge.

Hi ha moltes persones que els atrau la idea de fer un viatge en solitari, però que no s'hi atreveixen. La por és en la majoria de casos la que impedeix emprendre una aventura d'aquestes característiques. La por que ens passi alguna cosa dolenta i, també, la por a tenir por, a passar-ho malament, a no estar preparats per afrontar sols situacions noves. En aquest sentit, cal dir que la majoria de persones que han viatjat soles expliquen que l'experiència els ha servit per superar temors i per augmentar la seva autoestima i autoconfiança, en definitiva, per creure més en un mateix.

Mònica Marqués, psicòloga i psicopedagoga, actua.cat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi