Compromís, a mitges, en contra l’IRPH

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

“No és un equip de govern sensible amb els drets fonamentals dels ciutadans, abans posaran per davant la defensa dels interessos del consistori i la defensa dels contractes establerts amb les entitats financeres”, avisava Ramon Gutiérrez, regidor d’ICV-EUiA en explicar la moció en contra del IRPH. I efectivament així ha estat.

En el ple celebrat ahir, 19 de setembre, es va aprovar la moció presentada pels ecosocialistes que proposava una sèrie de mesures –recomano llegir la notícia on s’explica detalladament la moció– per lluitar contra l’Índex de Referència dels Préstecs Hipotecaris (IRPH). Tots els grups municipals van donar suport a la moció, excepte el PP que es va abstenir.

Fins aquí tot pot semblar un conte de fades on tots els grups, tret dels populars, es van posar d’acord per donar eines a les més de 1,5 milions de persones afectades arreu de l’estat per aquesta injustícia hipotecaria. Però la votació de la moció finalment va incloure, amb l’acceptació de tots els partits que hi van votar a favor, una petita esmena de l’equip de govern que redueix, de manera substancial, la força final de la moció.

En l’esmena, s’indica que l’Ajuntament podrà condicionar les relacions comercials amb les entitats financeres que no signin el conveni ètic per intentar eliminar tots els IRPH de les hipoteques santcugatenques, sempre i quan no afecti negativament al consistori. Aquesta frase final de “sempre i quan” posa per davant l’economia de l’Ajuntament i no pas el benestar dels conciutadans i desarticula per complet la pressió que podria fer el consistori envers les entitats financeres que no signessin el conveni.

Tot i que la moció suposa un gran pas endavant en la lluita contra l’IRPH a nivell local, la inserció de la petita esmena desfà qualsevol poder de força de l’Ajuntament contra les entitats financeres. Amb la introducció de l’esmena, per exemple, l’entitat bancaria que tinguin un contracte en vigor amb l’Ajuntament i que la seva eliminació suposi un sobrecost pel consistori no caldrà que s’esforci en eliminar l’IRPH de les hipoteques santcugatenques perquè això suposaria una afectació negativa per l’Ajuntament.

Una vegada més l’equip de govern mostra que està en un peu a cada bàndol, intentant fer contentes totes dues parts oblidant que ha de treballar pel benestar dels conciutadans i no pels privilegis dels privats i de les entitats financeres.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi