Mira-sol Fem Ambient

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

En el passat mandat, al Consell de Barri de Mira-sol que vaig tenir l'honor de presidir, va sorgir un dels projectes dels quals més orgullós em sento.

Una sèrie de reunions entre els membres del Consell va fer sorgir la reflexió que el Casal de Mira-sol estava infrautilitzat. És a dir, que un casal tan gran tenia moltes vegades bona part de les seves aules buides i, per tant, desaprofitades.

Volen dotar al Casal de noves activitats, va quedar clar que aquestes activitats havien de sortir dels mateixos veïns. D'alguna mena de sistema de coordinació que des de les bases ciutadanes, creés un projecte que anés cap a dalt, cap a l'administració. I que aquest projecte esdevingués sempre administrat i dirigit pels veïns, sent l'Ajuntament només un subministrador dels serveis necessaris. És a dir, un model d'autogestió completament nou.

Amb aquest esperit va sorgir, fa aproximadament uns quatre anys, el projecte que va acabar sent anomenat Mira-sol Fem Ambient. Es tractava d'una taula periòdica que administrés les activitats del casal i en potenciés de noves. Així van sorgir tallers de reciclatge i economia sostenible i fins i tot es va crear tota una bateria d'activitats que, sota la marca Mira-sol, Fem Ambient, presentava una sèrie d'activitats alternatives a la programació clàssica.

Però aquest projecte anava molt més enllà, i es va crear també el festival Fes Camp, que cada mes de maig (una data escollida per diverses raons, llargues d'explicar en aquest article) proposava una jornada dedicada a l'art i al medi ambient, on artistes locals i veïns poguessin gaudir d'una manera diferent de veure el Casal en particular i Mira-sol en general. De fet, tal va ser l'èxit de Fes Camp, que es va extrapolar a altres districtes com La Floresta i l'EMD de Valldoreix.

I dins d'aquest gran projecte d'autogestió, es va decidir la creació del primer Hort Comunitari de Sant Cugat, just al costat del Casal. Per poder tirar-lo endavant es van destinar 30.000€ dels diners de lliure disposició del Barri per fer-lo realitat. Després d'una gran feina, no exempta d'obstacles fins i tot dins de la mateixa administració, fa poc que ha vist la llum. Un triomf d'un projecte de participació que va ser creat i dissenyat durant l'anterior mandat.

Lamentablement, el festival de Fes Camp no ha vist la mateixa continuïtat que l'Hort Comunitari. Tot i que sembla que la intenció és recuperar aquest festival, que era anual, i convertir-lo en bianual. Esperem que sigui així pel bé de la participació a Mira-sol.

I per descomptat també espero que es recuperi l'esperit de Mira-sol Fem Ambient, i la decisió sobre les activitats del casal retorni als veïns que en fan ús. Perquè en el fons aquest projecte anava molt més enllà de només un hort, era una manera diferent de gestionar un casal que pertany als seus usuaris, no a l'administració. Esperem que el canvi en la situació professional d'alguns dels seus promotors, no serveixi per eliminar un projecte revolucionari. Al cap i a la fi hi ha molta més gent i grups especialitzats en gestió ambiental que poden dur a terme aquesta tasca.

Francesc Carol, llicenciat en Antropologia i Dret

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi