La força de l'autogestió

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

I ara, després de l'Hort Comunitari de Mira-sol, toca parlar de la Coordinadora de Cultura del Casal de Mira-sol. És curiós, però mirant cap enrere, m'adono que es va fer molta participació en el mandat passat, potser sense tants mitjans, o potser precisament per això.

En el darrer Consell de Barri de Mira-sol vaig tenir l'alegria de saber que es recuperava un altre dels grans projectes que va sorgir en el Consell del mandat passat; la Coordinadora del Casal. Per fi, després d'un any i mig de desaparició, es recuperava un dels grans avanços en l'autogestió del Casal, que va sorgir de manera independent des del mateix Consell.

La seva creació, com el de la majoria de les coses que funcionen, va sorgir de manera accidental. Un dia, un grup de veïns i veïnes i membres del Consell es va dirigir a mi com a president del Consell comentant que els havia arribat que l'Ajuntament volia posar una sèrie de noves classes i tallers en el Casal.

Consideraven que calia primer establir les prioritats dels ciutadans de Mira-sol i coordinar que aquestes noves activitats s'ajustessin a les necessitats del Casal i dels seus usuaris habituals. Per tant, com a president del Consell de Barri i juntament amb els membres del Consell, va començar una negociació amb el departament de cultura. Una negociació que va tenir sinergies i també obstacles (unes sinergies i obstacles que potser necessitarien un altre article), però al final es va arribar a la millor de les solucions; la creació de la Coordinadora de Cultura del Casal.

Aquesta Coordinadora estaria formada per tots els membres del Consell i jo mateix com a president, juntament amb representants de la regidoria de Cultura i representants de les entitats usuàries del Casal i de la gestora del Casal. Es van dur a terme una sèrie de reunions prèvies per establir un document que funcionaria com a full de ruta, i a partir d'aquí la Coordinadora es va començar a reunir per organitzar les diverses activitats.

Aquesta va ser una solució a un problema inicial de malestar dels veïns i veïnes, que va donar origen a una manera d'autogestió del Casal. Un sistema que va permetre que fossin els usuaris habituals del Casal els que decidissin amb prioritat a què destinar el seu ús.

Recuperar aquesta figura torna a obrir la possibilitat d'usar aquesta manera de fer política que va des de la base cap a dalt, i no a la inversa. En definitiva, una manera més adequada de cedir als ciutadans l'ús del que es seu, on l'Ajuntament és un mer gestor, i els veïns i veïnes de Mira-sol, els autèntics orgues de decisió.

Francesc Carol, llicenciat en Antropologia i Dret

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi