Oxi

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El NO del poble grec a les condicions de la Troika està regirant consciències i alterant els ànims a més d'un. La resposta de dignitat del poble grec i el suport del govern al no obre un escenari d'esperança pels pobles del sud d'Europa, no només pel poble grec.

No fa tant que ens manifestàvem a Barcelona per la condonació del deute extern, que ofegava als països “en vies de desenvolupament”. Aquests països aleshores lligats a les elits centreeuropees i ianquis en els darrers anys han desenvolupat processos del que han anomenat la segona independència. Després de la independència de tenir un estat propi estan ara guanyant la independència de fer la seva pròpia política, per la seva gent, i no les receptes neoliberals que els dictaven a través del mecanisme del deute i que van portar a la depauperació de les seves classes populars.

Pel procés d'independència del nostre poble hem de prendre bona nota del camí del poble grec, del camí de la insubmissió a la oligarquia europea. No ens podem permetre crear una república catalana que es deslliuri de l'estat espanyol per seguir subjugada als interessos dels grans mercats i les oligarquies europees. No volem fer una primera independència per haver-ne de fer una segona d'aquí 20 anys, com diu el conegut lema “ho volem tot” i la gran notícia és que el camí iniciat a Grècia ho fa més possible.

Sense sobirania no hi ha independència real, i pel camí de la sobirania que el poble grec ens ensenya podem arribar molt més lluny que amb una aposta covarda i cega per seguir a la Unió Europea i sotmesos a les seves opaques institucions. És hora de girar la mirada cap al mediterrani i cap a l'Amèrica llatina que ja ens porten un bon avantatge pel que sobirania i autodeterminació es refereix. No siguem ni caparruts ni covards, obrim les mires i aprenem de qui podem aprendre per construir un futur millor.

Julià Mestieri,

Membre de la Comissió de Gitanes i Cal Temerari; militant de la CUP Sant Cugat i representant de Sant Cugat va amb Grècia.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi