“Sin condón”

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

“Estudiar la viabilitat d’instal·lar màquines expenedores de preservatius a tots els centres d’educació secundària de Sant Cugat”. Aquest era el punt més cridaner de la moció que ERC-MES, conjuntament amb Convergència i ICV-EUiA, van presentar ahir al Ple de novembre per lluitar contra la Sida. La moció busca també fer front a l’estigma i la criminalització que existeix, encara avui en dia, al voltant del VIH.

Malgrat que el text es va aprovar per unanimitat, justament el punt que proposa estudiar la viabilitat de posar màquines de condons als centres educatius va rebre els vots contraris de Ciutadans i Partit Popular. Els taronges entenen que la sobirania dels fills recau sempre sobre els pares, en cas de ser menors d’edat, i que per tant no té sentit presentar aquesta proposta si no s’han posat en contacte amb les AMPES. Per la seva banda els populars indicaven que cadascú és lliure d’utilitzar el mètode anticonceptiu que vulgui.

És a dir, totes els partits polítics i el regidor no adscrit Defranc estan d’acord que s’ha d’acabar amb la pandèmia de la Sida d’una vegada per totes i que ara més que mai s’ha de tornar a conscienciar el jovent. Però malgrat aquest posicionament, que evidentment és lògic i cal aplaudir, els populars i el taronges no comparteixen la promoció dels condons entre els mateixos joves.

Perdoneu-me però no ho entenc. La moció només proposa que s’estudiï la viabilitat d’instal·lar màquines expenedores, en cap cas es parla de posar-les de manera directa i sense parlar amb les APMES, però tot i així PP i C’s hi estan en contra. Volen acabar amb el virus de la Sida però no volen potenciar l’ús del condó, que de moment ens agradi o no és l’eina més fiable que impedeix que es segueixi transmetent el virus del VIH.

Pretenen conscienciar el jovent i fer pedagogia per aturar la discriminació, els nous contagis i evitar noves morts però ho volen fer sense facilitar l’ús del condó als centres educatius santcugatencs. A més, la moció suavitza el to perquè segons ERC-MES per a ells la instal·lació de les màquines no necessitaria l’acord amb les AMPES ni els centres educatius sinó que s’haurien de posar en tots els centres, siguin privats, públics o concertats. M’agradaria veure una màquina expenedora de condons al costat de la figura de Jesucrist, significaria que tots dos conceptes poden viure conjuntament.

Realment creia que aquest debat estava més que superat i que passava per sobre de qualsevol fanatisme religiós o d’estigma social. Però veig que la filosofia de Manuel Fraga Iribarne encara volteja per la societat: “Toda mi vida, como es sabido, he dicho sin condón y voy a morirme sin ponerme ninguno”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi