Una de cavallers i princeses

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

S'acosta nadal i el consumisme d'aquesta societat malalta de capitalisme en què vivim surt a flor de pell. Estirant els diners tant com podem comprem menjar i regals a tort i a dret. Molts dels regals que farem aquests dies seran per a nens i nenes, encara que en alguns casos potser els hi farà més il·lusió als pares que als infants.

Fer regals és una manera molt important d'educar, en molts sentits. La quantitat de regals, regalar allò que el nen o nena vol, el tipus de jocs, etc. Dins d'aquests molts aspectes també hi ha la qüestió de gènere. Les joguines i els jocs són una eina molt important per condicionar com l'infant genera la identitat. En definitiva és educació, i l'educació és l'eina més potent que tenim per canviar el món.

Cal doncs aprofitar aquestes ocasions quotidianes per deixar de formar nenes de cristall, princeses i cuidadores. Cal aprofitar per deixar de formar nens violents, forts i que necessitin imposar-se.

Les úniques joguines en què importa si som homes o dones són només les sexuals, ja sabeu, les dels sexshops. Que cada un eduqui com cregui, però em permetré donar-vos un consell, no regaleu aquestes joguines a nens i nenes.

Dit això, si no cal tenir uns genitals o altres per fer servir les joguines, totes les joguines infantils són tant per a nens com per a nenes. La resta de criteris són pures construccions culturals que perpetuen aquesta societat masclista i misògina.

Deixem de fer cas a si la roba és blava o rosa, que hi surti un nen o una nena a la caixa. Si no volem que les nostres filles siguin mullers professionals no cal que els regalem cuines en la seva infància. Tampoc tots els nens gaudeixen jugant a matar, ni cal preparar-los per ser valents soldats o metges respectables.

Parem-nos a pensar-hi un moment abans de comprar els regals d'enguany, els adults tenim la responsabilitat de no ser una mala influència pels nostres fills i filles. No es val inhibir-nos de la nostra responsabilitat en aquests moments i després lamentar-nos.

Julià Mestieri, membre de la Comissió de Gitanes i de Cal Temerari

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi