Sense criminalitzar els clubs de cànnabis

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

En el proper Ple del mes de gener o febrer s’aprovarà una nova ordenança per tal de regular els clubs cànnabis de la ciutat. L’objectiu és establir una regulació específica per als centres de fumadors i garantir així l’equilibri entre el dret de l’associació i la convivència ciutadana. El document ha aconseguit un gran consens polític de tots els grups municipals excepte el del Partit Popular, tal com ja vam desgranar amb les claus i el calendari de la futura ordenança.

Malgrat que actualment el document està en exposició pública per recollir les al·legacions dels veïns, i el text encara pot patir modificacions, cal destacar la gran unió entre tots els partits per configurar una ordenança que respecta totes dues parts implicades. Quan el club de cànnabis de Can Magí es va clausurar Ciutadans, i després la resta dels grups parlamentaris, i també la ciutat, va veure que era necessari trobar una regulació concreta perquè això no tornès a passar.

Ara, sobre la taula, tenim unes mesures concretes i escrites que s’hauran d’aplicar sobre aquells clubs existents a la ciutat que no les compleixin i, per descomptat, també al nous locals que s’obrin. Malgrat això, i és un punt molt important del nou text, la nova normativa no serà retroactiva respecte a les distàncies que s’han de deixar entre clubs i equipaments sensibles com; centres d’educació obligatòria, equipaments sanitaris i esportius i espais recreatius per menors de 18 anys.

Si les distàncies fossin més amples, tal com volia el govern, provocaria que els clubs només es podrien instal·lar a l’extraradi 

A més, se li ha de sumar que la distància establerta en la nova ordenança respecte a tots aquests espais i entre clubs serà de 200 metres. Aquests dos aspectes són molt importants per no criminalitzar ni aïllar una activitat que és plenament legal. Si les distàncies que s’implementessin fossin més àmplies, tal com volia el govern, provocaria que els clubs només es podrien instal·lar a l’extraradi de la ciutat, complicant així la seva utilització.

Aquest fet podria posar en risc la integritat de la gent consumidora del club perquè segurament haurien d’utilitzar un mitjà de transport privat per anar-hi. A més, que aïllar aquest tipus d’activitats a les parts poc cèntriques de la ciutat també provocaria un efecte contrari al de normalització que busca la llei.

Amb tot això no vull dir que no s’hagi de combatre el consum d’aquest tipus de substàncies que afecten greument la salut, però si els establiments compleixen les normes d’innocuïtat i de no promoció de l’espai no tenen perquè estar al costat de l’AP-7. Fer-ho seria caure en una contradicció total amb la llei que permet l’establiment dels clubs de cànnabis. Ara només cal veure com funcionarà la nova ordenança. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi