Un govern a cop de titular

Periodista i cap de redacció d'elCugatenc.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Quan el conseller Antoni Comín va anunciar que es plantejava la compra de l’Hospital General de Catalunya per part de la Generalitat en unes incendiàries declaracions al Matí de Catalunya Ràdio, l’alcaldessa, Mercè Conesa, va sortir a fer una roda de premsa flanquejada d’altres membres de l’equip de govern per a dir la seua. La gran frase va ser que no es podia gestionar el sistema sanitari “a cop de titular”. Les paraules se les emporta el vent però ací està la premsa per a recordar-li-les.

Poc més de dos mesos després d’aquelles declaracions sabem que el govern municipal segurament creixerà en un component. Durant els propers dies Pere Soler, únic regidor socialista, potser se sumarà a l’equip capitanejat per Conesa. Si bé, segons han explicat els socialistes en un comunicat, no es pronunciaran davant de la premsa fins que passe l’assemblea que tenen el proper dimecres.

Com ens hem assabentat d’això? A cop de titular a través del TOT Sant Cugat. Felicitats a Josep Maria Vallès per l’exclusiva. No diré que no m’haguera agradat publicar-la a elCugatenc però és evident cap a on viren depèn de quines exclusives, no som ni tan sols aspirants a tindre accés a una cosa així.

En el comunicat dels socialistes també s’indica que el pacte encara no està del tot tancat, el que significaria que part de la informació que ens ha arribat a través del TOT no és certa, ja que en la notícia ja es dóna per fet a falta de la ratificació de les dos executives mentre l’executiva del PSC diu que les negociacions estan avançades però no acabades. Siga com siga, com sí s’indica al titular, això “podria” ser i, vistes les reaccions –fins i tot amb la convocatòria d’una roda de premsa d’ERC-MES–, és un “podria” molt plausible.

Si bé, reprenent el que deia Conesa, dubte que la millor forma de fer créixer un govern siga a cop de titular. Segurament fa dies que ho saben, segurament no només ells, i per això s’ha mantingut un silenci fins ara. Vendre l’acceptació de les al·legacions del PSC als pressupostos com un pacte pressupostari, no així les de Dimitri Defranc, ara s’entén una mica més. Però pensar en aquell moment que Soler entraria al govern era una temeritat.

Si el PSC manté silenci “per respecte a l’afiliació socialista” i ERC-MES fa una roda de premsa per a explicar l’efecte sobre l’acord pressupostari, l’origen de la filtració sembla bastant clar. Si és el que sembla, el “cop de titular” es converteix en una arma selectiva. Però de moment hem de parlar amb “sembla” i en condicional perquè, com és lògic, unes negociacions han de tindre discreció, almenys fins que algú decideix que trencar les formes està bé i fa un “cop de titular”.

Jordi Pascual, periodista i cap de redacció d'elCugatenc

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi